Aktualitet

Bota pas koronavirusit/ Më shumë pabarazi dhe më pak individualizëm

Shkruar nga Liberale
Bota pas koronavirusit/ Më shumë pabarazi dhe më pak

Një krizë në një shkallë të tillë mund ta riorganizojë shoqërinë në mënyrë dramatike, për mirë apo për keq. Parashikimet e disa mendimtarë për atë që po vjen

Një virus i ri global, që na mban të mbyllur në shtëpitë tona – mbase me muaj – tashmë po riorienton marrëdhëniet tona me qeverinë, me botën e jashtme, madje edhe me njëri-tjetrin. Disa ndryshime që këta ekspertë presin të shohin gjatë muajve, ose viteve të ardhshme mund të ndihen si të panjohura ose shqetësuese: A do të qëndrojnë kombet të mbyllur? A do të bëhet prekja tabu? Çfarë  do të bëhet me restorantet?

Por momentet e krizës gjithashtu paraqesin mundësi: përdorim më i sofistikuar dhe fleksibël i teknologjisë, më pak polarizim, vlerësim i rigjallëruar për ambientet e jashtme dhe kënaqësitë e tjera të thjeshta të jetës. Askush nuk e di saktësisht se çfarë do të vijë, por ja një udhëzues për mënyrat e panjohura që shoqëria – qeveria, kujdesi shëndetësor, ekonomia, mënyra e jetesës dhe të tjera – do të ndryshojë.

Personalja bëhet e rrezikshme

Deborah Tannen është profesore e gjuhësisë në Georgetown dhe autore

Më 9/11, ne amerikanët zbuluan se jemi të prekshëm ndaj fatkeqësive që menduam të ndodhnin vetëm në vende të largëta. Kriza financiare e vitit 2008 na tha gjithashtu se mund të vuajmë fatkeqësitë e epokave të kaluara, si rrënimi ekonomik i Depresionit të Madh. Tani, pandemia e gripit të vitit 1918, bëhet një spektër i beftë në jetën tonë.

Kjo humbje e naivitetetit, ose vetëkënaqësisë, është një mënyrë e re e të qenit në një botë që presim të ndryshojë veprimtarinë tonë në botë. Ne e dimë tani se prekja e gjërave, të qenit me njerëz të tjerë dhe të marrësh frymë në një hapësirë ​​të mbyllur, mund të jetë e rrezikshme. Sesa shpejt ky ndërgjegjësim do të tkurret mund të ndryshojë nga njeriu tek njeriu, por kurrë nuk mund të zhduket plotësisht , për këdo që ka jetuar gjatë këtij viti. Mund të bëhet natyrë e dytë të heqim dorë nga shtrëngimi i duarve ose prekja e fytyrave tona  dhe të gjithë,  mund të zbulojmë se nuk mund të ndalemi së lari duart.

Komforti i të qenit në prani të të tjerëve mund të zëvendësohet nga një rehati më e madhe me mungesë, veçanërisht me ato që nuk i njohim nga afër. Në vend që të pyesim, “A ka ndonjë arsye për ta bërë këtë në internet?” ne do të pyesnim, “A ka ndonjë arsye të mirë për ta bërë këtë personalisht?” – dhe do të duhet të na kujtojnë dhe bindin që ka. Fatkeqësisht, nëse pa dashje, ata që nuk kanë qasje të lehtë në teknologji do të jenë më të pafavorizuarit. Paradoksi i komunikimit në internet do të rivlerësohet: Krijon më shumë distancë, po, por edhe më shumë lidhje, pasi komunikojmë më shpesh me njerëz që janë fizikisht më larg dhe që, ndjehen më të sigurt për ne për shkak të asaj largësie.

Një lloj i ri patriotizmi

Mark Lawrence Schrad është një profesor i asociuar i shkencave politike dhe autor

Amerika ka kohë që e ka barazuar patriotizmin me forcat e armatosura. Por nuk mund të qëllosh mbi një virus. Ata që janë në vijën e parë të frontit kundër koronavirusit nuk janë rekrutë, mercenarë ose ushtarë; ata janë mjekët tanë, infermierët, farmacistët, mësuesit, kujdestarët, punonjësit e dyqaneve, punëtorët e shërbimeve komunale, pronarët e biznesit të vogël dhe tw punësuarit. Ashtu si Li Wenliang dhe mjekët e Wuhan, shumë prej tyre janë hasur me detyra të papritura, të shoqëruara nga një rrezik i shtuar i infektimit dhe vdekjes, për të cilën nuk nënshkruan kurrë.

Kur gjithçka të jetë thënë dhe bërë, mbase do ta njohim sakrificën e tyre si atdhetari të vërtetë, duke nderuar mjekët dhe infermierët tanë,  në gjunjë dhe duke thënë: “Faleminderit për shërbimin tuaj”, siç bëjmë tani për veteranët ushtarakë. Ne do t’u japim atyre përfitime të garantuara shëndetësore dhe zbritje të korporatave dhe do të ndërtojmë statuja dhe do të kemi ditëzyrtare për këtë klasë të re të njerëzve,  që sakrifikojnë shëndetin dhe jetën e tyre për tonën. Ndoshta, gjithashtu, më në fund do të fillojmë ta kuptojmë atdhetarizmin më shumë si kultivimi i shëndetit dhe jetës së komunitetit tonë, sesa të hedhjes në erë të komunitetit të dikujt tjetër. Ndoshta de-militarizimi i patriotizmit amerikan dhe dashuria ndaj komunitetit do të jetë një nga përfitimet që mund  të dalë nga ky lëmsh i tmerrshëm.

Më pak individualizëm

Eric Klinenberg është profesor i sociologjisë dhe drejtor i Institutit për Njohuri Publike në Universitetin e Nju Jorkut.

Pandemia e koronavirusit shënon fundin e romancës sonë me shoqërinë e tregut dhe hiper-individualizmin. Ne mund të drejtohemi drejt autoritarizmit. Imagjinoni Presidentin Donald Trump duke u përpjekur të pezullojë zgjedhjet e nëntorit. Shqyrtoni perspektivën e një sulmi ushtarak. Skenari distopik është real. Por besoj se do të shkojmë në drejtimin tjetër. Tani po shohim që modelet e bazuara në treg për organizimin shoqëror dështojnë, në mënyrë katastrofike, pasi sjellja vetë-kërkuese e bën këtë krizë aq shumë më të rrezikshme sesa duhej të ishte.

Kur kjo të përfundojë, ne do të riorientojmë politikën tonë dhe do të bëjmë investime të reja thelbësore në të mirat publike – për shëndetin, veçanërisht – dhe shërbimet publike. Nuk mendoj se do të bëhemi më pak komunalë. Përkundrazi, ne do të jemi në gjendje të shohim më mirë se si janë lidhur fatet tona. Burgeri i lirë që unë ha nga një restorant, që mohon pushimin e paguar kasierëve dhe  stafit të  kuzhinës më bën më të prekshëm nga sëmundjet, siç bën edhe fqinji i cili nuk pranon të qëndrojë në shtëpi në një pandemi, sepse shkolla jonë publike nuk arriti t’i mësojë shkencë apo aftësi të mendimit kritik.

Ekonomia – dhe rendi shoqëror që ndihmon – do të shemben nëse qeveria nuk garanton të ardhura për miliona punëtorë që do të humbin punët e tyre në një recesion të madh, ose depresion. Të rriturit në moshë të re  do të dështojnë të nisje të karrierave, nëse qeveria nuk ndihmon në zvogëlimin ose anulimin e borxhit të studentëve. Pandemia e koronavirusit  do të shkaktojë dhimbje dhe vuajtje të jashtëzakonshme. Por do të na detyrojë të rishqyrtojmë kush jemi dhe çfarë vlerësojmë, dhe, në planin afatgjatë, mund të na ndihmojë të rizbulojmë versionin më të mirë të vetvetes.

Ritualet  fetare  do të duken ndryshe

Amy Sullivan është drejtore e strategjisë së Votoni të Mirën e Përbashkët.

Ne jemi një popull i Pashkëve, janë gati të thonë shumë të krishterë, duke theksuar triumfin e shpresës dhe të jetës mbi frikën. Por, si e vëren një popull i Pashkëve ditën e tyre të shenjtë, nëse nuk mund të gëzohet së bashku, në mëngjesin e Pashkëve? Si e festojnë hebrenjtë çlirimin e tyre nga skllavëria kur ritualet e Kalimit duhet të zhvillohen në Zoom? A mund të festojnë familjet myslimane Ramazanin nëse nuk mund të vizitojnë xhamitë lokale për namazet ose të mblidhen me të dashurit për të prishur agjërimin?

Të gjitha besimet janë marrë me sfidën e mbajtjes së gjallë të besimit në kushte të pafavorshme të luftës, diasporës ose persekutimit, por kurrë të gjithë besimet në të njëjtën kohë. Feja në kohën e karantinës do të sfidojë konceptimet e shërbesës dhe vëllazërisë. Por gjithashtu do të zgjerojë mundësitë për ata që nuk kanë kongregacion lokal,  që të ndjekin predikimet nga larg. Praktikat soditëse mund të fitojnë popullaritet. Dhe, ndoshta –ndoshta,  lufta e kulturës që i ka etiketuar  ata që predikojnë për të mirën e përbashkët me epitetin “Luftëtarët e Drejtësisë Sociale”, mund të lehtësohet në mes të kujtesës së tanishme të njerëzimit tonë të ndërlidhur.

Barrierat rregullatore për pajisjet online do të bien

Katherine Mangu-Ward është kryeredaktore e revistës Reason

COVID-19 do të heqë shumë nga pengesat artificiale për të lëvizur më shumë, nga jeta jonë drejt  internetit. Jo gjithçka mund të bëhet virtuale, natyrisht. Por në shumë fusha të jetës sonë, mbërthimi  në mjete vërtet të dobishme në internet është ngadalësuar nga lojtarët e fuqishëm të traditës, duke punuar shpesh në bashkëpunim me burokratë tejet të kujdesshëm.

“Medicare” kalimi i projektligjit për telemjekësinë ishte një ndryshim i vonuar, për shembull, siç ishte duke rishikuar HIPAA për të lejuar më shumë ofrues mjekësorë të përdorin të njëjtat mjete që pjesa tjetër nga ne përdorim çdo ditë për të komunikuar, të tilla si Skype, Facetime dhe email.

Burokracia rregullatore do ta zvarriste për shumë vite të tjera,  nëse nuk do të ishte  për këtë krizë. Rezistenca, e udhëhequr nga sindikatat e mësuesve dhe politikanët mirënjohës ndaj tyre, për të lejuar shkollimin e pjesshëm në shtëpi ose mësimin në internet për fëmijët K-12, është zhdukur nga nevoja. Do të jetë gati e pamundur ta futësh  atë xhind brenda shishes në vjeshtë, me shumë familje që konstatojnë se preferojnë shkollimin e plotë ose të pjesshëm në shtëpi,  ose detyrat e shtëpisë online.

Për shumë studentë kolegji, rikthimi në një dhomë të shtrenjtë të konvikteve në një kampus të zbrazët nga njerëzit nuk do të jetë tërheqës, duke detyruar ndryshime masive në një sektor që është pjekur për inovacion për një kohë të gjatë.

Edhe pse jo çdo punë mund të bëhet nga distanca, shumë njerëz po mësojnë se ndryshimi midis detyrimit për të vendosur një kravatë dhe për të lëvizur për një orë ose të punuarit  me efikasitet në shtëpi, ishte vetëm aftësia për të shkarkuar një ose dy aplikacione, plus lejen nga shefi i tyre. Sapo kompanitë të zgjedhin hapat me punën në distancë, do të jetë më e vështirë dhe më e kushtueshme t’ia  mohosh punonjësit ato mundësi. Me fjalë të tjera, del se një takim i tmerrshëm (dhe leksionet apo shënimet e mjekëve) mund të kishin qenë vetëm një e-mail. Dhe tani e tutje, ashtu do të jenë.

Një mënyrë jetese më e shëndetshme dixhitale

Sherry Turkle është profesore e studimeve sociale të shkencës dhe teknologjisë në MIT

Ndoshta ne mund ta përdorim kohën tonë me pajisjet tona për të rimenduar llojet e komunitetit që mund të krijojmë përmes tyre. Në ditët më të hershme të distancës sonë sociale të koronavirusit, kemi parë shembuj të parë frymëzues. Mjeshtri i Violonçelit Yo-Yo Ma poston një koncert të përditshëm drejtpërdrejt të një kënge,  që e mbështet atë. Diva e Broadëay-it  Laura Benanti fton interpretues të musical-eve  të shkollave të mesme, të cilët nuk do t’i vënë në skenë për t’ia dërguar asaj. Ajo do t’i shohë; Lin-Manuel Miranda bashkohet në fushatë dhe premton të shohë gjithashtu.

Organizatorë koncertesh ofrojnë kohë për të dëgjuar cover-a. Instruktorët e jogës japin  klasa falas.  Kjo është një jetë e ndryshme në ekran, prej përhumbjes në një lojë video ose lustrimit të avatarit. Kjo është ta depërtosh një medium me bujarinë dhe empatinë njerëzore. Kjo është të shohësh  brenda vetes  dhe të pyesësh: “Çfarë mund të ofroj në mënyrë autentike? Kam një jetë, një histori. Çfarë duan njerëzve?” Nëse, duke ecur përpara, ne aplikojmë instinktet më njerëzore në pajisjet tona, kjo do të ketë qenë një trashëgimi e fuqishme e COVID-19. Jo thjesht vetëm  së bashku, por  së bashku vetëm.

Një ndihmë për realitetin virtual

Elizabeth Bradley është presidente e Kolegjit Vassar dhe studiuese e shëndetit global.

Realiteti Virtual na lejon të kemi përvojat që duam edhe nëse duhet të jemi të izoluar, në karantinë apo vetëm. Ndoshta kjo  do të jetë mënyra se si ne përshtatemi dhe qëndrojmë të sigurt në epideminë e radhës. Do të doja të shihja një program VR, i cili ndihmoi në shoqërizimin dhe shëndetin mendor të njerëzve,  që duhej të izoloheshin. Imagjinoni të vendosni syze dhe papritmas ju jeni në një klasë ose në një mjedis tjetër komunal, apo edhe një ndërhyrje psikologjike pozitive.

Ngritja e telemjekësisë

Ezekiel J. Emanuel është kryetar i departamentit të etikës mjekësore dhe politikës shëndetësore në Universitetin e Pensilvanisë.

Pandemia do të zhvendosë paradigmën se ku bëhet shpërndarja jonë e kujdesit shëndetësor. Për vite me radhë, telemjekësia ka mbetur në kufi si një sistem kontrollimi i kostos dhe komoditetit të lartë. Për shkak të domosdoshmërisë, vizitat në zyra të largëta mund të rriten në popullaritet pasi që, ambientet e kujdesit tradicional janë të mbingarkuara nga pandemia. Do të ketë përfitime të lidhura me përmbajtjen e këtij ndryshimi; qëndrimi në shtëpi për një video-telefonatë ju mban jashtë sistemit të tranzitit, jashtë dhomës së pritjes dhe, më e rëndësishmja, larg pacientëve që kanë nevojë për kujdes kritik.

Qeveria bëhet gjigant farmaceutik

Steph Sterling është nënkryetar i avokatisë dhe politikave në Institutin Ruzvelt

Koronavirusi ka nxjerrë lakuriq dështimet e sistemit tonë të kushtueshëm, joefikas, të bazuar në treg për zhvillimin, hulumtimin dhe prodhimin e ilaçeve dhe vaksinave. COVID-19 është një nga disa shpërthime koronavirusi që kemi parë gjatë 20 viteve të fundit, megjithatë logjika e sistemit tonë aktual – një varg stimujsh të kushtueshëm të qeverisë, të destinuara për të stimuluar zhvillimin e sektorit privat – ka rezultuar në dritaren 18-mujore,  që parashikojmë tani  përpara disponueshmërisë së gjerë të vaksinave.

Firmat farmaceutike private thjesht nuk do të japin përparësi për një vaksinë ose kundërmasë tjetër për një emergjencë të ardhshme të shëndetit publik deri sa të sigurohet përfitimi i saj dhe kjo është shumë vonë për të parandaluar shkatërrimin  në masë.

Realiteti i zinxhirëve të brishtë të furnizimit për përbërës aktivë farmaceutikë të shoqëruar me zemërim publik mbi abuzimet me patentat që kufizojnë disponueshmërinë e trajtimeve të reja ka çuar në një konsensus bipartizan, që sektori publik duhet të marrë përgjegjësi shumë më aktive dhe të drejtpërdrejtë për zhvillimin dhe prodhimin e barnave. Ajo qasje më efikase, shumë më elastike e qeverisë do të zëvendësojë eksperimentin tonë të dështuar, 40-vjeçar me stimuj të bazuar në treg për të përmbushur nevojat thelbësore të shëndetit.

Shkenca mbretëron përsëri

Sonja Trauss është drejtore ekzekutive e YIMBY Law.

E vërteta dhe emisari i saj më i njohur, shkenca, kanë rënë në besueshmëri për më shumë se një gjeneratë. Siç na tha Obi-Wan Kenobi në “Return of the Jedi”, “Do të zbuloni se shumë nga të vërtetat, të cilave u përmbahemi varen shumë nga pikëpamja jonë”. Në 2005, shumë kohë para Donald Trump, Stephen Colbert shpiku termin “vërtetësi” për të përshkruar ligjërimin politik gjithnjë e më shumë të nxitur nga faktet. Industria e naftës dhe gazit ka zhvilluar një luftë dekada të tëra kundër së vërtetës dhe shkencës, duke ndjekur të njëjtën përpjekje të zhvilluar nga industria e duhanit.

Marrë së bashku, kjo çoi në situatën në të cilën republikanët mund të pretendojnë se raportet për koronavirusin nuk ishin aspak shkencë, por thjesht politikë dhe kjo dukej e arsyeshme për miliona njerëz. Megjithatë, shpejt, amerikanët janë duke u njohur me konceptet shkencore si teoria e mikrobit dhe rritja eksponenciale. Për dallim nga përdorimi i duhanit ose ndryshimi i klimës, dyshuesit e shkencës do të jenë në gjendje të shohin menjëherë ndikimet e koronavirusit. Të paktën për 35 vitet e ardhshme, mendoj se mund të presim rikthim të respektit për ekspertizën në shëndetin publik dhe epidemitë, të paktën pjesërisht.

Rregullat me të cilat kemi jetuar, nuk do të zbatohen të gjitha

Astra Taylor është një regjisore dhe autore e “Demokracia mund të mos ekzistojë, por do të na mungojë kur të ketë ikur”

Përgjigja e Amerikës ndaj pandemisë së koronavirusit ka zbuluar një të vërtetë të thjeshtë: Aq shumë politika të cilat zyrtarët tanë të zgjedhur na kanë rrëfyer prej kohësh se  ishin të pamundura dhe jopraktike,  ishin jashtëzakonisht të mundshme dhe praktike. Në vitin 2011, kur aktivistët e Occupy Wall Street kërkuan anulimin e borxhit për kredi studentore dhe borxhin mjekësor, ata u qeshën nga shumë në mediat kryesore. Në vitet ndërhyrëse, vazhduam ta shtyjmë çështjen dhe vazhdimisht na janë thënë se  kërkesat tona ishin joreale. Tani, ne e dimë se “rregullat” nën të cilat  kemi jetuar  ishin të panevojshme  dhe thjesht e bënë shoqërinë më të brishtë dhe të pabarabartë.

Prapëseprapë dëbimet ishin të shmangshme; të pastrehët mund të strehoheshin dhe akomodoheshin në ndërtesat qeveritare; uji dhe energjia elektrike nuk kanë nevojë të priten për njerëzit me fatura të papagura; pushimi i paguar për sëmundje mund të ishte një e drejtë për të gjithë punëtorët; pagesa e vonë e  hipotekës,  nuk do të duhej të çonte në konfiskim; dhe debitorëve mund t’u jepej ndihmë. Presidenti Donald Trump ka vënë tashmë një ngrirje të interesit për kredi studentore federale, ndërsa guvernatori i Nju Jorkut, Andrew Cuomo, ka pezulluar  të gjitha borxhet mjekësore dhe studentore që i detyrohen shtetit të Nju Jorkut. Demokratët dhe republikanët po diskutojnë pezullimin e mbledhjes së kredive studentore, ose anulimin e plotë, si pjesë e një pakete më të madhe stimulimi ekonomik.

Është e qartë se në një krizë, rregullat nuk zbatohen –gjë që ju bën të pyesni veten pse ato janë rregulla, në radhë të parë. Kjo është një mundësi e paparë për të mos shtypur  thjesht butonin e pauzës dhe për të lehtësuar përkohësisht dhimbjen, por për të ndryshuar përgjithmonë rregullat në mënyrë që miliona njerëz të pashprehur të mos jenë aq të cenueshme për t’ia nisur.

Priten kryengritje politike

Cathy O’Neil është themeluese dhe CEO i kompanisë së auditimit ORCAA dhe autor i “Armët të Shkatërrimit në Masë:  Si kompanitë e mëdha të informacionit  rritin pabarazinë dhe kërcënojnë demokracinë.

Pasojat e koronavirusit ka të ngjarë të përfshijnë një kryengritje të re politike – një Occupy Ëall Street 2.0, por kësaj here shumë më masive dhe më të egër. Sapo të përfundojë urgjenca shëndetësore, ne do të shohim se në çfarë mase do të jenë kujdesur për  komunitetet e pasura, të lidhura mirë dhe me burime të mira, ndërsa komunitetet kontingjente, të varfëra dhe stigmatizuara do të jenë shkatërruar plotësisht. Për më tepër, ne do të kemi parë sesi veprimi politik është i mundur –masat  e shpëtimit dhe projekte multitrilionësh mund të mobilizohen shpejt – por vetëm nëse shkaku konsiderohet si urgjent. Kjo mospërputhje e popullatave të shpërfillura prej kohësh, duke marrë mesazhin në fund se nevojat e tyre jo vetëm që nuk vëzhgohen por gjithashtu hidhen poshtë në mënyrë kronike siç kërkohet politikisht, ka të ngjarë të ketë pasoja drastike.

Votimi elektronik do të bëhet kryesor

Joe Brotherton është kryetari i “Democracy Live”, një startup që siguron votimin elektronik.

Një viktimë e COVID-19 do të jetë modeli i vjetër i kufizimit të votimit në qendrat e votimit, ku njerëzit duhet të grumbullohen dhe qëndrojnë pranë njëri me tjetrin, për një periudhë të zgjatur kohe. Ne jemi larguar gradualisht nga ky model që nga viti 2010, kur Kongresi miratoi një ligj që kërkonte votimin elektronik për votuesit ushtarakë dhe të huaj  dhe disa shtete tani kërkojnë votime të arritshme në shtëpi për votuesit e verbër dhe me aftësi të kufizuara. Për një kohë të gjatë, ndërsa zyrtarët e zgjedhjeve merren me mënyrën se si të lejojnë votimin e sigurt në mes të një pandemie, ka  më shumë të ngjarë miratimi i një teknologjie më të përparuar, përfshirë votimin e sigurt, transparent, me kosto efektive nga pajisjet tona mobile.

Në afatin e afërt, një model hibrid votimi i telefonisë celulare me fletë votimi për tabelim — po prezantohet  në ciklin zgjedhor 2020, në juridiksione të caktuara. Ne duhet të presim që opsioni të bëhet më i përhapur. Për të qenë të qartë, ekzistojnë teknologji të provuara që ofrojnë votime të lëvizshme, në shtëpi, ndërsa ende prodhojnë fletë votimi. Ky sistem nuk është një ide; është një realitet që është përdorur në më shumë se 1.000 zgjedhje për gati një dekadë nga votuesit tanë ushtarak dhe me aftësi të kufizuara. Kjo duhet të jetë norma e re.

Më shumë kufizime në konsumin në masë

Sonia Shah është autore e “Pandemia: Ndjekja e Infektimeve nga Kolera tek Ebola” dhe “Përtej dhe Migrimi tjetër i Madh: E bukura dhe Terrori i Jetës në lëvizje”.

Në skenarin më të mirë, trauma e pandemisë do ta detyrojë shoqërinë të pranojë kufizime mbi kulturën e konsumatorit në masë, si një kosto të arsyeshme që duhet paguar për t’u mbrojtur nga infeksionet e ardhshme dhe katastrofat e ngjashme. Për dekada të tëra, ne kemi mbushur orekset tona të mëdha duke shkelur mbi një brez të kositur gjithnjë e në rritje të planetit,  me aktivitetet tona industriale, duke i detyruar speciet e egra të dynden  në fragmente të habitatit,  në afërsi të tonave.

Kjo është ajo që ka lejuar viuruset e kafshëve si SARS-COV2 – pa  përmendur  qindra të tjerë nga Ebola në Zika –të kalojnë në trupat njerëzorë, duke shkaktuar epidemi. Teorikisht, ne mund të vendosnim të zvogëlojmë gjurmën tonë industriale dhe të ruajmë habitatin e jetës së egër, në mënyrë që viruset e kafshëve të qëndrojnë në trupat e kafshëve. Me shumë gjasë, ne do të shohim më pak transformime,  drejtpërdrejt të rëndësishme.

Të ardhurat bazike universale dhe pushimi i paguar gjatë sëmundjeve  do të kalojnë nga periferia  në qendrën e debateve mbi politikat. Fundi i karantinës në masë do të nxjerrë kërkesën e ndryrë për intimitet dhe një mini-bum foshnjash. Vala  rreth arsimit në internet do të braktiset, pasi një gjeneratë e të rinjve të detyruar në izolim do të riformatojnë kulturën rreth një vlerësimi krejt të kundërt, për jetën në bashkësi.

Hendeku i pabarazisë do të zgjerohet

Theda Skocpol është profesore e qeverisjeve dhe sociologjisë në Harvard.

Diskutimet për pabarazinë në Amerikë shpesh përqendrohen në hendekun në rritje midis fundit me 99 përqind dhe majës me  1 përqind. Por hendeku tjetër që është rritur është midis një të pestës  më të pasur  dhe të gjithë pjesës tjetër dhe ai hendek do të përkeqësohet nga kjo krizë.

Një e pesta më e pasur e amerikanëve ka pasur fitime më të mëdha se ato nën të, në hierarkinë e të ardhurave në dekadat e fundit. Ata janë më shpesh anëtarë të çifteve të martuara dhe me arsim cilësor.  Si profesionistë ose menaxherë me pagë të lartë, ata jetojnë në shtëpi të gatshme për internet që do të strehojnë punën në distancë— dhe ku fëmijët kanë dhomat e tyre të gjumit dhe nuk janë aq shqetësuese për një program pune nga shtëpia. Në këtë krizë, shumica do të fitojnë të ardhura të qëndrueshme, ndërsa nevojat do t’u përmbushen në derë.

80 përqindëshja tjetër e amerikanëve nuk kanë atë mbështetje financiare. Disa do të jenë në rregull, por shumë do të luftojnë me humbje pune dhe ngarkesa familjare. Ata kanë më shumë të ngjarë të jenë prindër beqarë, ose familje me të ardhura nga vetëm një burim. Ata janë më pak të aftë të punojnë nga shtëpia  dhe ka më shumë të ngjarë të punësohen në sektorët e shërbimeve ose ofrimit, punë që i bëjnë ata më të rrezikuar nga kontakti me koronavirusin. Në shumë raste, fëmijët e tyre nuk do të fitojnë arsimim në shtëpi, sepse prindërit nuk do të jenë në gjendje t’i mësojnë ata, ose familjet e tyre mund të kenë mungesë të qasjes në internet me shpejtësi të lartë që mundëson mësimin në distancë.

Uri për argëtim

Mary Frances Berry është profesore e mendimit social, historisë dhe studimeve afro-amerikane në Universitetin e Pensilvanisë.

Disa tendenca tashmë në zhvillim me siguri do të përshpejtohen – për shembull, përdorimi i teknologjisë së zërit për të kontrolluar hyrjet, sigurinë dhe të ngjashme si këto. Në afat të shkurtër, universitetet do të shtojnë kurse për pandeminë dhe shkencëtarët do të hartojnë projekte kërkimore për të përmirësuar parashikimin, trajtimin dhe diagnostikimin. Por historia sugjeron një tjetër rezultat, gjithashtu. Pas gripit katastrofik spanjoll të vitit 1918-19 dhe përfundimit të Luftës së Parë Botërore, shumë amerikanë kërkuan argëtim të pakujdesshëm, i cili lehtësoi futjen e makinave dhe radios.

Gratë e reja, të afta për të votuar në bazë të Amendamentit të 19-të shkurtuan flokët e tyre, frekuentuan klube nate dhe vallëzuan Charleston. Ekonomia u mëkëmb shpejt dhe lulëzoi për rreth 10 vjet, derisa investimet irracionale i futën Shtetet e Bashkuara dhe botën në Depresionin e Madh. Me sa duket, duke pasur parasysh sjelljet e së kaluarës, kur të mbarojë kjo pandemi, qeniet njerëzore do të përgjigjen me të njëjtin sens lehtësimi dhe kërkesë për bashkësi, çlirim nga stresi dhe kënaqësi.

Një ndryshim në të kuptuarit e ndryshimit

Matthew Continetti është kërkues në Institutin Amerikan të Ndërmarrjeve.

“Ndryshimi i Paradigmës” është ndër frazat më të përdorura në gazetari. Sidoqoftë, pandemia e koronavirusit mund të jetë një rast kur aplikohet. Shoqëria Amerikane është e njohur me një model specifik të ndryshimit, që funksionon brenda parametrave ekzistues të institucioneve tona demokratike liberale, kryesisht tregut të lirë dhe shoqërisë së individualizmit ekspresiv.

Por koronavirusi nuk sulmon vetëm sistemin imunitar. Ashtu si Lufta Civile, Depresioni i Madh dhe Lufta e Dytë Botërore, ajo ka potencialin të infektojë themelet e shoqërisë së lirë. Pushteti shtetëror dhe ai lokal po lëvizin me shpejtësi të ndryshme dhe nganjëherë të kundërta për të adresuar një krizë me dimensione të thella. Ekonomia globale ka hyrë në fazat e para të një recesioni që ka potencialin, për t’u bërë depresion.

Tashmë, pjesë të mëdha të Amerikës janë mbyllur plotësisht. Amerikanët i kanë thënë lamtumirë një shoqërie bazuar tek lehtësia  dhe aktiviteti i pandërprerë në një çast dhe qeveria federale po ndërmerr hapa,  që shihen më shpesh gjatë kohës së luftës. Nocionet tona kolektive për të mundshmet kanë ndryshuar tashmë. Nëse rreziku që koronavirusi paraqet si për shëndetin individual ashtu edhe për kapacitetin e shëndetit publik vazhdon, ne do të detyrohemi të rishikojmë konceptin tonë për “ndryshimin”. Paradigma do të zhvendoset.

Jo më tirani e zakonit !

Virginia Heffernan është autor i “Magic and Hoss: Interneti si Art.”

Njerëzit zakonisht nuk janë të predispozuar për largime radikale nga përditshmëria. Por fantazia e fundit e “optimizmit” të një jete – për performancën kulmore, produktivitetin, efikasitetin – ka krijuar një industri shtëpiake që përpiqet të bëjë që edhe jeta më e zymtë e mundshme, të tingëllojë heroike. Jordan Peterson ka ngarkuar  shpirtrat e humbur mashkullorë  për të bërë shtretërit e tyre, për vite me radhë. “Java e punës me  katër orë”, “Fuqia e zakonit” dhe “Zakonet atomike” i nxisin lexuesit të automatizojnë sjellje të caktuara për t’i mbajtur ata të mbingarkuar me punë dhe jo shumë të ngrënë.

Por COVID-19 sugjeron që Peterson (ose ndonjë i paepur i predikimit të zakonit) nuk është lider për kohën tonë. Në vend të kësaj, merrni parasysh Albert Camus, i cili, tek “Murtaja”, fajëson shkatërrimin e një qyteti imagjinar algjerian nga një epidemi,  për një gjë: konsistencën. “E vërteta është,” shkruan Camus për qytetin e topitur port, “të gjithë janë të mërzitur dhe i kushtohen kultivimit të zakoneve”.  Qytetarëve të zakonshëm të zonës u mungon imagjinata. Duhet shumë kohë të marrësh në konsideratë që vdekja po i mashtron ata dhe është koha të ndalen  së dali në rrugë, së punuarit për para, të dalit për bowling apo së vajturi  në kinema.

Ndoshta, si në kohën e Camus, do të duhen spektatorët e dyfishtë të autokracisë dhe sëmundjes të na bëjnë të dëgjojmë sensin tonë të përbashkët, imagjinatat, ekscentricitetet tona dhe jo programimin tonë. Një qasje më e gjerë dhe më e guximshme ndaj ekzistencës së përditshme tani është thelbësore, në mënyrë që të mos rreshtohemi me tiranitë e ngjashme me Trump, sjelljet shkatërruese mjedisore dhe fiziologjike (përfshirë këtu të preferuarat tona: ngarja e makinave, ngrënia e mishit, djegia e energjisë elektrike). Kjo kohë e tanishme e epidemisë mund të sjellë një angazhim të rigjeneruar për një botëkuptim shumë më afër thelbit, që pranon se kemi një kohë të shkurtër në tokë.  Ora e Ditës së Fundit  i afrohet trokitjes së mesnatës dhe të jetesa në paqe dhe plot kuptim  së bashku,  do të na marrë shumë më tepër sesa investimet e kujdesshme. Fuqia e të mos pasurit zakone.

Politico.com /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH