Polis

Bota duhet të mësojë nga tragjedia e Polonisë:Rivendosja e demokracisë më e vështirë ...

Shkruar nga Liberale

Bota duhet të mësojë nga tragjedia e Polonisë:Rivendosja e

Pas tetë vitesh kaosi populist, Donald Tusk duhet të rindërtojë besimin në shtet dhe t’i rezistojë dëshirës për të kthyer thjesht tavolinat

Nga Timothy Garton Ash

“Evolucion apo revolucion?” Pyetja që shtrohet sot në Poloni kap dilemën e përpjekjes për të rivendosur demokracinë liberale pas tetë viteve të kapjes së shtetit populist. A duhet, për shembull, të thyhet germa e një ligji specifik për të rivendosur sundimin e ligjit si një kusht të përgjithshëm? Përvoja polake do të na tregojë diçka të rëndësishme për të ardhmen e demokracisë brenda vendeve anëtare të BE-së. Ai gjithashtu parasheh një sfidë me të cilën Shtetet e Bashkuara mund të përballen në fund të presidencës së dytë të Donald Trump.

Javët e fundit në politikën polake kanë qenë dramatike, të zemëruara dhe ndonjëherë të çuditshme. Dy ish-ministra të qeverisë së mëparshme në pushtet të Ligjit dhe Drejtësisë (PiS), të dënuar për falsifikimin e dokumenteve ndërsa ishin në poste publike, strehohen në pallatin e presidentit, shokut të tyre të partisë Andrzej Duda. Ndërsa Duda është larg në një takim tjetër, policia i arreston në pallat dhe i çon në burg. Presidenti thotë se ata janë “të burgosur politikë”, flet për “terrorin e sundimit të ligjit” dhe madje bën një krahasim me Bereza Kartuska, një kamp përqendrimi famëkeq në Poloninë e viteve 1930. PiS nis një demonstrim proteste në dëborë, duke vendosur ikonografinë e lëvizjes së Solidaritetit që e çoi Poloninë drejt lirisë në vitet 1980. Udhëheqësi i PiS Jarosław Kaczyński thotë se politikanët e arrestuar janë heronj të cilëve duhet t’u jepen nderimet më të larta të vendit. E kaluara vërtet tragjike dhe frymëzuese e Polonisë riciklohet si parodi groteske.

Televizioni i supozuar i “shërbimit publik”, TVP, i cili për tetë vjet shpërtheu propagandën më të ndyrë, mashtruese, abuzive për partinë në pushtet, është marrë përsipër nga qeveria e re. Ish-stafi është mbyllur, stacioni shpallet i falimentuar si një ndërmarrje tregtare, por rifillon me shpejtësi transmetimin. Programet e tij të lajmeve të stilit të ri janë pakrahasueshëm më të paanshëm (i kam parë), por edhe një studiues ligjor shumë kritik ndaj PiS i karakterizon hapat e ndërmarrë për të arritur këtë rezultat të mirë si “lëvizje revolucionare”.

Gjykata të ndryshme, disa me gjyqtarë të qartë partiakë-politikë të emëruar ilegalisht nga qeveria e PiS, kundërshtojnë njëra-tjetrën. Në momente kjo duket si ajo që revolucionari bolshevik Leon Trotsky e quajti “pushtet i dyfishtë”. Thirrja e emrit bëhet gjithnjë e më e zhurmshme, por qeveria e re e koalicionit e kryesuar nga Donald Tusk, një ish-kryeministër (nga 2007 në 2014) dhe president i Këshillit Evropian (nga 2014 në 2019), vazhdon të pastrojë kështjellat e PiS nga pushteti i ngulitur shtetëror. me atë që ky politikan i frikshëm e ka quajtur “një fshesë hekuri”.

Në këtë dramë ndërthuren tri fije të ndryshme. Më e dukshme, ekziston vështirësia për të rivendosur institucionet e një demokracie liberale, të ndërtuara nga e para mbi rrënojat e një sistemi të tipit sovjetik pas vitit 1989 dhe më pas objekt shkatërrimi sistematik pas 2015, kur PiS erdhi në pushtet, por me vendin që mbetet një anëtare e Bashkimit Evropian. Ashtu si Viktor Orbán në Hungari, Kaczyński bëri përpjekje të mëdha për të mbajtur fasadën e një shteti demokratik, pluralist, të sundimit të ligjit, në përputhje me standardet e BE-së. Siç thotë një studiues tjetër juridik, ju keni të ashtuquajturit gjyqtarë që japin të ashtuquajturat vendime në bazë të të ashtuquajturave ligje. Një konstitucionalizëm Potemkin, nëse dëshironi.

Si rezultat, rivendosja e demokracisë liberale është gjithnjë e më pak e vështirë sesa ishte krijimi i saj fillestar pas përfundimit të komunizmit në 1989. Është më pak e vështirë nga jashtë, sepse në vend që të jetë ende në Paktin e Varshavës dhe Comecon të dominuar nga Kremlini, Polonia është në NATO dhe BE. BE-ja jo vetëm që po duartrokit përpjekjet e qeverisë së re, por po e shpërblen atë me fondet e BE-së që së shpejti mund të jenë mbi 100 miliardë euro, të cilat i ndalohen qeverisë së mëparshme për shkak të shkeljeve të saj të shtetit të së drejtës.

Është më e vështirë nga brenda, sepse kjo nuk është, si në vitin 1989, një diktaturë njëpartiake e imponuar nga jashtë, për të cilën pothuajse të gjithë polakët – përfshirë shumë nga ish-mbajtësit e pushtetit komunist – bien dakord se duhet të transformohet përmes një revolucioni paqësor. Përkundrazi, është një rrëmujë tërësisht e bërë vetë, e mbuluar në pjesën më të madhe me ligje të miratuara nga një shumicë parlamentare e zgjedhur në mënyrë demokratike.

Së dyti, është një rast hiperpolarizimi, lajmesh të rreme dhe histerie që të kujtojnë fuqimisht Shtetet e Bashkuara të sotme. Ashtu si republikanët Maga dhe demokratët e majtë, mbështetësit e Kaczyński dhe Tusk jetojnë në realitete të ndryshme, duke denoncuar secili tjetrin për shkelje të shtetit të së drejtës dhe tradhti të kombit. Një demokraci e qëndrueshme liberale varet nga një konsensus bazë shoqëror rreth legjitimitetit të institucioneve kyçe si parlamenti, presidenca, gjykatat e pavarura dhe media e lirë. Si mund të rikrijoni një demokraci liberale që funksionon mirë kur ai konsensus minimal social nuk ekziston?

E fundit, por aspak më e rëndësishmja, është roli i individëve. Kaczyński dhe Tusk kanë luajtur rol kryesor në politikën polake për një çerek shekulli dhe ata e urrejnë guximin e njëri-tjetrit. Kaczyński, një shembull kryesor i stilit paranojak në politikë, u ngjit në foltoren parlamentare disa momente pasi qeveria Tusk u betua dhe denoncoi kryeministrin e ri si një “agjent gjerman”.

Ashtu si fatal në krizën aktuale është presidenti i vendit. Duda është i dobët, kot, lëkundet lehtësisht dhe zakonisht përfundon duke bërë porosinë e Kaczyński-t. Ish-drejtori i tij i doktoraturës e quan atë “të lëkundur”. Sipas kreut të parë shumë të respektuar të gjykatës supreme të Polonisë, Adam Strzembosz, presidenti i cili tani i bën thirrje BE-së të ndalojë shkeljet e kushtetutës nga qeveria e re, e ka shkelur vetë kushtetutën jo më pak se 13 herë. Në vend që të luante rolin jetik të një kreu neutral shteti gjatë një tranzicioni të vështirë politik, ai është bërë edhe më partizan, duke u ofruar kriminelëve të dënuar strehim në pallatin presidencial dhe duke i fryrë hiperbolat e kota.

Qeveria e re thotë se dëshiron një pastrim të shpejtë të stallat e Augean, përpara se të fokusohet në të ardhmen e Polonisë. Kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet, veçanërisht duke pasur parasysh fuqitë e konsiderueshme të vetos dhe vonesës së Dudës. Meqenëse PiS ka një strategji politike, ndoshta është për të bërë kaosin histerik të zgjasë sa më gjatë që të jetë e mundur, me shpresën se votuesit do t’u kthehen atyre në zgjedhjet lokale të prillit ose në ato evropiane të qershorit. Ka ende pak shenja për këtë; në fakt, sondazhet sugjerojnë të kundërtën. Por nuk mund të përjashtohet.

Përtej kësaj, sfida më e madhe për Tusk dhe partnerët e tij të koalicionit do të jetë t’i rezistojnë tundimit për të kthyer thjesht tavolinat, duke instaluar besnikët e tyre partianë në vend të shortit tjetër. Me pak fjalë, Polonia duhet të rindërtohet më mirë. Deri në fund të këtij mandati parlamentar, në vitin 2027, transmetuesi publik duhet të jetë më solidar i paanshëm, gjykatat më plotësisht të pavarura, presidenti pa dyshim më i lartë se partitë, ndërmarrjet shtetërore më tërësisht jopartiake, administrata publike dhe shërbimet e sigurisë më shumë. vërtetë të pavarur – jo vetëm nga sa ishin nën PiS, por sesa ishin nën qeveritë e mëparshme polake, duke përfshirë edhe ato të mëparshme të vetë Tusk, përpara se populistët të vinin në pushtet. Këtu është testi i vërtetë, puna e vërtetë e Herkulit.

Timothy Garton Ash është një historian, shkrimtar politik dhe kolumnist i Guardian

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH