Aktualitet

Gjysmë dritë jeshile - Emigrantët, një "jo" nga BE për marrëveshjen Itali-Shqipëri por e vetmja gjë e sigurt është kostoja: 100 milionë euro

Shkruar nga Liberale
Gjysmë dritë jeshile - Emigrantët, një "jo" nga BE

Nga Massimo Clausi

Një gjysmë dritë jeshile ka mbërritur nga Komisioni Evropian për marrëveshjen e nënshkruar mes Italisë dhe Shqipërisë për krijimin e qendrave për ndalimin e përkohshëm të emigrantëve, të menaxhuara nga policia dhe personeli shëndetësor italian.

Komisionerja Evropiane për Punët e Brendshme, Ylva Johansson, thotë se marrëveshja nuk cenon parimet ligjore të Brukselit për faktin e thjeshtë sepse Shqipëria nuk është pjesë e BE-së. Pra, në këto qendra do të zbatohet ligji italian i cili është në përputhje me parimet evropiane

Një përgjigje burokratike, siç ndodh shpesh në Bruksel, që nuk i përgjigjet shumë debatit të nxehtë politik që ka ndezur marrëveshja e Melonit (me Ramën). Prej ditësh opozita (përjashtuar ItaliaViva) ka kërkuar që marrëveshja të kalojë në Parlament, siç po ndodh në Tiranë ku Kuvendi so të ratifikojë marrëveshjen.

Qeveria nuk është shumë entuziaste për këtë hipotezë, por në fund duket se do të jetë zëvendëskryeministri dhe ministri i Jashtëm, Antonio Tajani, i cili do të lexojë vendimin në një konferencë të paralajmëruar. Për shumicën e qendrës së djathtë nuk ka nevojë për vota, sepse nuk është një traktat ndërkombëtar dhe për rrjedhojë nuk ka nevojë për ratifikim siç e kërkon Kushtetuta jonë. Sipas disa zërave, Tajani mund të bëjë komunikimin e tij rreth datës 21 nëntor.

Problemi i vërtetë është se përmbajtja e marrëveshjes është kryesisht e paqartë. Ajo që dihet është se do të shpenzojmë 100 milionë për ndërtimin e qendrave në Shqipëri dhe 100 milionë për ndërtimin e 20 qendrave të planifikuara në Itali (Crotone u zgjodh në Kalabri). Por përtej kostove, dyshimet reale kanë të bëjnë me efektivitetin e kësaj mase, e cila rrezikon të neutralizohet nga vështirësia që kemi në kryerjen e riatdhesimeve.

Shifrat janë të pamëshirshme: nga 145,000 emigrantë që zbarkuan në vendin tonë këtë vit, ne arritëm të riatdhesojmë vetëm 4,000 prej tyre. Problemi qëndron në mungesën e marrëveshjeve të riatdhesimit me vendet e Afrikës së Veriut, gjë që i bën procedurat shumë komplekse. Përshtypja, pra, se sapo të përfundojë periudha e ndalimit, emigrantët do të enden në vend si emigrantë të paligjshëm.

Më pas do të duhet të presim informacionet e Tajanit për të kuptuar detajet e marrëveshjes së nënshkruar javën e kaluar mes Italisë dhe Shqipërisë.

Ndërkohë, duhet të shënojmë se çfarë po ndodh në Britaninë e Madhe. Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar shpalli të paligjshme deportimet e emigrantëve në Ruandë, një nga shtyllat e strategjisë së qeverisë britanike për menaxhimin e emigracionit dhe 'modelin' e marrëveshjes së qeverisë Meloni për emigrantët me qeverinë shqiptare.

Pesë gjyqtarët refuzuan njëzëri ankesën e Ministrisë së Brendshme, duke konfirmuar vendimin e mëparshëm të Gjykatës së Apelit.

Ruanda nuk mund të konsiderohet një vend i tretë i sigurt, duke pasur parasysh se ekziston një "rrezik real" që azilkërkuesit të kthehen në vendet e origjinës, në shkelje të të drejtave të tyre njerëzore. Goditje e madhe për kryeministrin Rishi Sunak, i cili po merr shumë kritika edhe brenda partisë së tij lidhur me axhendën e emigracionit.

/Përgatiti: Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH