Universitet

DIPLOMA Europiane, nis programi i përbashkët mes 27 vendeve të BE-së. Si funksionon?

Shkruar nga Liberale

DIPLOMA Europiane, nis programi i përbashkët mes 27 vendeve të

Projekti i BE përfshin gjithashtu marrëveshje mes universiteteve për të kapërcyer çështjen e vlefshmërisë ndërkombëtare të diplomave

Deri tani ka vetëm kurse të rralla të diplomës "evropiane" që rezultojnë nga marrëveshjet midis disa universiteteve. Por po flitet për një diplomë vërtet europiane mbi baza vullnetare. Është objektivi përfundimtar i tre nismave të dallueshme të paraqitura sot nga Komisioni Evropian për të promovuar bashkëpunimin trans-nacional midis universiteteve dhe mobilitetin e studentëve universitarë. Projekti për një diplomë europiane “hap rrugën për një lloji të ri programi të përbashkët, bazuar në një grup të përbashkët kriteresh, të dakorduara në nivel të BE-së”, - nënvizon Brukseli në komunikimin e tij. Ekzekutivi i BE-së planifikon të nisë “projektet e rrugëve të diplomës europiane” nën programin Erasmus+ në 2025.

“Një kualifikim vullnetar europian - thekson Brukseli - do të përfitojnë studentët dhe mbarë komuniteti i arsimit të lartë, drejt lëvizshmërinë e të mësuarit brenda BE-së e duke përmirësuar aftësitë transversale të studentëve”.

Duke pasur parasysh sistemet e ndryshme të arsimit të lartë në të gjithë Evropën (që zgjasin 4 deri në 5 vjet), Komisioni propozon një qasje graduale për njëzet e shtatë vendet anëtare, për të arritur kualifikimin evropian të njohur automatikisht midis tyre.

Janë identifikuar dy rrugë: një vulë evropiane për t'u caktuar "për programet e përbashkëta të diplomave që plotësojnë kriteret e propozuara evropiane"; një diplomë evropiane “e bazuar në kritere të përbashkëta dhe të ankoruara në legjislacionin kombëtar”. Diploma do të jepet së bashku nga disa universitete dhe vende të ndryshme anëtare.

“Arsimi është një element themelor i mënyrës sonë evropiane të jetesës dhe një premtim për brezat tanë të rinj. Një diplomë evropiane do t'i lejojë universitetet tona të punojnë së bashku, në të mirë të studentëve, mësuesve, punëdhënësve dhe konkurrencës së Evropës”, ​​nënvizoi nënkryetari i Komisionit të BE-së, Margaritis Schinas.

Ndërkohë që projekti përfshin 27 vendet anëtare, Shqipëria është një ndër vendet kandidate për në BE dhe bashkë me vendet e tjera mund të përfshihet në një të ardhme të shpejtë në të njëjtin projekt.

/Liberale.al/

Poll
SHQIPENGLISH