Aktualitet

Skenarët, Ukrainës i duhen 411 miliardë dollarë për rindërtimin

Shkruar nga Liberale
Skenarët, Ukrainës i duhen 411 miliardë dollarë për

Banka Botërore thotë se Ukraina mund të tërheqë vetëm 73 miliardë dollarë në një skenar "pa reforma". Në skenarin më të keq, kur Ukraina nuk bën reforma, ajo do të tërheqë vetëm 73 miliardë dollarë investime për të rindërtuar, ose 18% të 411 miliardë dollarëve që i nevojiten për të rindërtuar, sipas një studimi të Bankës Botërore.

Banka Botërore ka kryer një analizë të kapacitetit të Ukrainës, për investimet private, duke përfshirë skenarë me dhe pa reforma, ndërsa bëhet gati për rindërtim.

Ukraina do të përballet me një nevojë masive për investime kur luftimet të ndalojnë përfundimisht. Banka Botërore vlerëson se kostoja e dëmit të shkaktuar nga agresioni rus është 411 miliardë dollarë - rreth dyfishi i vlerës së të gjithë ekonomisë para luftës.

Ekspertët nga Korporata Financiare Ndërkombëtare (IFC) dhe Banka Botërore (BB) kanë një skenar “pa reforma”, i cili pasqyron kushtet para konfliktit. Sipas këtij skenari, dy institucionet vlerësojnë se Ukraina mund të tërheqë mbi 73 miliardë dollarë, ose afërsisht 18% të totalit të nevojshëm.

Në të kundërt, duke përqafuar dhe përshpejtuar reformat ekonomike, Ukraina mund të tërheqë potencialisht 130 miliardë dollarë investime në sektorin privat, ekuivalente me rreth 30% të nevojave totale të rindërtimit.

Për më tepër, këto reforma mund të hapin rrugën për një investim shtesë prej 282 miliardë dollarësh në sektorin privat. Raporti nga këto institucione financiare thekson sektorë të veçantë ku reformat kanë potencial të rëndësishëm:

Bujqësia: Reformat në këtë sektor mund të tërheqin 30 miliardë dollarë investime private.

Produktet ushqimore dhe pijet : Përafërsisht 16 miliardë dollarë mundësi investimi privat mund të realizohen nëpërmjet reformave në këtë industri.

Transporti dhe Logjistika: Përpjekjet për restaurim në këtë sektor mund të tërheqin 7 miliardë dollarë, ndërsa nevojat shtesë për zgjerim dhe zhvillim mund të arrijnë në 41 miliardë dollarë.

Energjia dhe Industria Minerare: Reformat në sektorin e energjisë mund të zhbllokojnë 36 miliardë dollarë në investime private, ndërsa industria minerare mund të shohë investime deri në 132 miliardë dollarë.

Restaurimi dhe Strehimi/Ndërtimi: Restaurimi i infrastrukturës dhe objekteve mund të tërheqë 30 miliardë dollarë investime private, ndërsa projektet e reja të banesave dhe ndërtimeve kanë potencialin për 60 miliardë dollarë investime.

Sesi do të mblidhen qindra miliarda dollarët e nevojshëm për rindërtimin e Ukrainës, kjo është një çështje urgjente, pasi BE-ja pak a shumë e ka shfuqizuar plotësisht idenë e 300 miliardë dollarëve të ngrirë nga Banka Qendrore e Rusisë (CBR) si ligjërisht të pazbatueshme.

BE-ja ka propozuar një program mbështetjeje katërvjeçare prej 50 miliardë eurosh dhe SHBA-ja ka shpenzuar rreth 45 miliardë dollarë për mbështetje, por afatgjatë ka shumë pak gjasa që partnerët perëndimorë të Ukrainës të gjejnë fonde të mjaftueshme për të mbuluar të gjithë faturën prej 411 miliardë dollarësh.

Përgjigja ka qenë t'i drejtohemi sektorit privat, siç u theksua në konferencën e Rimëkëmbjes së Ukrainës të mbajtur në Londër në qershor. Por investitorët privatë janë të shqetësuar për problemin e korrupsionit në Ukrainë, i cili gjithmonë ka frenuar investimet e huaja direkte (FDI). Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy është plotësisht i vetëdijshëm për këtë dhe siç ka raportuar bne IntelliNews ka nisur programin më gjithëpërfshirës kundër korrupsionit që nga pavarësia, por ka ende shumë për të bërë.

Tërheqja e investitorëve është një punë në progres. Kyiv do t'i paraqesë BE-së një plan të ri të Ukrainës në nëntor, i cili është më i detajuar dhe do të sjellë më shumë investime nëse zbatohet. Ndërsa studimi sugjeron se do të ketë një mungesë të konsiderueshme në fondet e nevojshme për të përfunduar rindërtimin e Ukrainës pas luftës, çdo pjesë e vogël ndihmon dhe sa më shumë reforma të bëjë Ukraina, aq më shumë investime do të tërheqë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH