Aktualitet

Shkencat Humane, parim thelbësor i ambicieve demokratike

Shkruar nga Liberale
Shkencat Humane, parim thelbësor i ambicieve demokratike

Studimi i arteve dhe shkencave humane ka qenë një parim thelbësor i ambicieve demokratike për shekuj, kështu që nuk është për t'u habitur që financimi i mirë i atyre zonave të akademisë i hedh demokracitë në krizë, argumenton Sarah Churchwell.

Sarah Churchwell, University of London

"Ne duhet të ndalojmë zgjedhjen e drejtuesve nga një grup i egomaniakëve të Oxbridge me një gradë humane," deklaroi Dominic Cummings pesë vjet më parë në një pjesë komenti për The Times, një deklaratë që merr një sasi tw madhe guximi pwr tu thwnw, duke pasur parasysh Cummings është një egomaniac i Oxbridge me një diplomw nw shkenca humane. Tani që Cummings është këshilltar special i kryeministrit, njerëzit po lexojnë shkrimet e tij (të bollshme) me një vëmendje. Në një postim në blog, Cummings u kërkoi studentëve që ishin të interesuar në politikë të "studionin matematikë ose fizikë", sepse gradat e politikës inkurajojnë njerëzit "të përhapin ide të këqija me shumë vetëbesim dhe zbardhje".

Pasi të keni konsideruar se kush është saktësisht ai që përhap idetë e këqija me shumë vetëbesim dhe zbardhje, është e vështirë të ndjeheni asgjë tjetër përveç lodhjes në perspektivën e një personi tjetër që drejton vendin falë një shkalle të shkencave humane duke u thënë të gjithëve të tjerë që të mos marrin një gradë humane.

Ndërkohë, në fillim të këtij viti në SH.B.A., administrata Trump kërkoi për vitin e tretë me radhë për të shkurtuar të gjitha fondet për National Endowment for Humanities dhe National Endowment for the Art, dy financuesit më të mëdhenj të hulumtimeve të shkencave njerëzore në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Këto organe financimi mbështesin kërkimin, ruajtjen e arkivave, shkencat humane dixhitale, si dhe shoqëritë e vogla historike, muzetë dhe organizatat kulturore që mbrojnë dhe kultivojnë trashëgiminë e pasur të hulumtimeve të shkencave humane që zgjasin 5,000 vjet.

Kjo përpjekje - e cila deri tani Kongresi ka bllokuar - është në përputhje me qëndrimin e administratës Trump ndaj kërkimit dhe ruajtjes në përgjithësi. Kushdo që është i befasuar kur zbulon se administrata Trump nuk ka vlerë të diturisë nuk i ka kushtuar vëmendje. Në të vërtetë, administrata e tij nuk duket se është e interesuar të ruajë shumë përtej pasurisë dhe fuqisë së vet, por shkencat humane janë agjensitë e vetme kërkimore që janë përballur me thirrje të përsëritura për eleminim në tërësinë e tyre. Administrata Trump mendon se bota do të ishte më mirë pa hulumtimin e shkencave humane - ndërsa hulumtimi i shkencave humane tregon se bota do të ishte më mirë pa administratën Trump.

Fatkeqësisht, ideja që qarkullon gjerësisht se shkencat humane janë për diletantët, vazhdon të mbajë shoqërinë tonë. Ky nocion gjithnjë më argëton, në një mënyrë paksa të lezetshme, sepse fjala "dilettante" vjen nga italishtja "të kënaqem" dhe fillimisht nënkuptonte atë që kultivon art ose letërsi, sepse ato sjellin kënaqësi. Nga atje erdhi për të përshkruar një amator të devotshëm, dhe përfundimisht një mashtrim të thjeshtë në të parëndësishëm. Më duket e përshtatshme, disi, se bota moderne do të vinte ta shihte kënaqësinë si të parëndësishme, një luks që nuk mund ta përballojmë në këto kohë të rrepta.

Më 1780, shtetasi amerikan John Adams i shkruajti gruas së tij Abigail për vendimin e tij të gatshëm për t'u bashkuar me revolucionin: "Unë duhet të studioj Politikat dhe Luftën që djemtë e mi të kenë liri të studiojnë matematikë dhe filozofi. Djemtë e mi duhet të studionin matematikë dhe filozofi, gjeografi, histori natyrore, arkitekturë detare, navigacion, tregti dhe bujqësi, në mënyrë që t'u japin fëmijëve të tyre një të drejtë të studiojnë pikturë, poezi, muzik, arkitekturë, statujë dhe sixhade. " Një botë që mund t'i kushtohej studimit të arteve dhe shkencave humane ishte qëllimi i fundit që Adams po luftonte për të, një të drejtë revolucionare, një ambicie demokratike.

Dyqind e pesëdhjetë vjet më vonë në 1931, një historian me emrin James Truslow Adams (pa asnjë lidhje me John Adams, për fat të keq) shkroi një libër më të shitur të quajtur Epika e Amerikës, në të cilin ai popullarizoi shprehjen "ëndrra amerikane". Për Adams, ëndrra amerikane nuk ishte "ëndërr e veturave dhe pagave të larta thjesht, por një ëndërr e rendit shoqëror në të cilën secila burrë dhe secila grua do të jenë në gjendje të arrijnë në shtatin më të plotë të së cilës ata janë në gjendje të afta, dhe të jenë të njohura nga të tjerët për ato që janë, pavarësisht nga rrethanat e forta të lindjes ose pozitës ". Për Adams, ëndrra amerikane nuk ishte saktësisht materializëm; si dilettante, është një term tjetër që ka pësuar një përmbysje të plotë në kuptim.

Në fund të librit të tij, Adams ofroi "një shembull perfekt ... konkret të ëndrrës amerikane": salla e leximit publik në Bibliotekën e Kongresit, "vende të mbushura me lexues të heshtur, të moshuar dhe të rinj, të pasur dhe të varfër, të zezë dhe të bardhë, ekzekutivi dhe punëtori, gjenerali dhe privati, studiuesi i shquar dhe nxënësi i shkollës, të gjithë lexojnë në bibliotekën e tyre të siguruar nga vetë demokracia e tyre ”.

Qasja e demokratizuar në njohuri, dhe për këtë arsye për vetëvendosje dhe fuqizim, kjo ishte ëndrra amerikane. Kush sot do të ofronte një bibliotekë publike si simbolin e përsosur të idesë? Por thelbësore për konceptet iluministe të demokracisë liberale ishte demokratizimi i arsimit: sigurimi i njohurive për qytetarinë në përgjithësi që çoi në themelimin e bibliotekave publike, shkrimin e enciklopedive, krijimin e sistemeve arsimore shtetërore dhe dispozitat për arsimin universal dhe hapja e aksesit në arsimin e lartë, dhe në fund të fundit edhe për projekte si Wikipedia.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH