Ingenious

"Skandali i radhës"/ Facebook mund të ketë përdorur telefonin tuaj për të përgjuar në Snapchat, Amazon dhe YouTube

Shkruar nga Laert MIRAKU

"Skandali i radhës"/ Facebook mund të ketë

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert Miraku

Dokumentet që ka deri tani në dispozicion gjykata, dokumentacioni i klasifikuar, në të cilat thuhet se si Facebook po përgjonte aktivitetet e përdoruesve në Snapchat, YouTube dhe Amazon si pjesë e "Project Ghostbusters".

Një grup i ri dokumentesh të pavulosura të lëshuara nga një gjykatë federale në Kaliforni ka zbuluar se Facebook po përgjonte përdoruesit e Snapchat, YouTube dhe Amazon. E koduar "Project Ghostbusters", kompania në pronësi të Mark Zuckerberg po përgjonte dhe deshifronte trafikun e rrjetit të njerëzve që përdornin Snapchat.

Dokumentet, të cilat janë pjesë e një procesi gjyqësor midis konsumatorëve dhe Meta tregojnë se si kompania po analizonte trafikun e rrjetit të përdoruesve që ndërveprojnë me konkurrentët e saj. Për të kapërcyer enkriptimin e kaluar të përdorur nga shërbime si Snapchat, Facebook zhvilloi një teknologji të veçantë për të parë se çfarë po bënin përdoruesit në platforma të tjera.

Në një email të brendshëm të datës 9 qershor 2016, CEO i Facebook Mark Zuckerberg tha: "Sa herë që dikush bën një pyetje në lidhje me Snapchat, përgjigjja është zakonisht se për shkak se trafiku i tyre është i koduar, ne nuk kemi analiza për të. Duke pasur parasysh sa shpejt po rriten, duket e rëndësishme të gjesh një mënyrë të re për të marrë analitikë të besueshme rreth tyre. Ndoshta duhet të bëjmë panele ose të shkruajmë softuer të personalizuar. Ju duhet të kuptoni se si ta bëni këtë.'

Pasi Zuckerberg dërgoi emailin, zhvilluesit në kompani sugjeruan përdorimin e Onavo, një shërbim i ngjashëm me VPN që Facebook e kishte blerë në vitin 2013. Një muaj më vonë, ekipi që punonte në Onavo doli me një zgjidhje që përfshinte instalimin e 'kompleteve' si në Android ashtu edhe në pajisje iOS.

Në një email tjetër, Facebook tha se teknika, e cila në thelb është një sulm, na lejoi “të lexojmë atë që përndryshe do të ishte trafik i koduar, në mënyrë që të mund të masim përdorimin brenda aplikacionit”. Sipas dokumenteve të gjykatës, Facebook më vonë zgjeroi programin për të përgjuar në YouTube dhe Amazon.

Njësia Onavo e Metës nuk është më diçka e re për polemika. Ekipi ka një histori të përdorimit të teknikave të ndryshme për të mbledhur të dhënat e përdoruesve. Pas blerjes së Onavo nga një firmë izraelite, Meta kishte përdorur shërbimin për të spiunuar konkurrentët e saj nëpërmjet miliona njerëzve që përdornin aplikacionin.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH