Polis

Nëse dëshironi të ndiheni të rinj, përpiquni të flini, dy netë pa gjumë janë të mjaftueshme për t'u ndjerë më i vjetër

Shkruar nga Laert MIRAKU

Nëse dëshironi të ndiheni të rinj, përpiquni të

Përshati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Disa netë pa gjumë janë të mjaftueshme për t'i shtuar katër vjet moshës suaj të perceptuar. Dhe kjo, nga ana tjetër, mund të na bëjë të adoptojmë zakone të këqija shëndetësore.

Jeni i bindur se mosha ka rëndësi dhe se e rëndësishme është të ndiheni të rinj... brenda? Për të vazhduar të jetoni si "fëmijë" të përjetshëm, mbrojeni gjumin tuaj. Në fakt, gjumi i keq për disa netë rresht është i mjaftueshëm për të rritur moshën subjektive me katër vjet. Kjo u zbulua nga një studim i botuar në Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, i cili mund të ketë implikime të rëndësishme për shëndetin në përgjithësi, sepse, shpjegojnë studiuesit, ata që ndihen më të vjetër se sa nuk kanë gjasa të adoptojnë një mënyrë jetese të shëndetshme.

NATA E KEQE E PRISH DITËN

Ne shpesh flasim për efektet e dëmshme të gjumit të pakët në terma afatgjatë, por një natë me gjumë të ndërprerë ka pasoja negative në cilësinë e jetës edhe në të ardhmen e afërt. Duke u nisur nga mënyra se si na bën të ndihemi: Leonie Balter, psikoneuroimunologe në Institutin Karolinska në Stokholm (Suedi), specifikon se perceptimi i një moshe më të madhe se ajo aktuale mund të inkurajojë një dietë jo të shëndetshme dhe t'i shkëpusë njerëzit të shoqërohen, të kenë përvoja të reja dhe të performojnë si duhet gjatë aktiviteteteve fizike.

SA VJEC JENI BRENDA?  

Balter dhe kolegët kryen dy eksperimente. Në të parën ata pyetën 429 persona të moshës 18 deri në 70 vjeç se sa vjeç ndiheshin dhe sa netë gjumë të shqetësuar kishin pasur muajin e fundit. Për çdo natë gjumi të keq, pjesëmarrësit ndiheshin mesatarisht tre muaj më të vjetër, ndërsa ata që kishin fjetur mirë në 30 ditët e fundit deklaruan një moshë të perceptuar që ishte gjashtë vjet më e re se mosha e tyre aktuale. 

KATËR VJET MË I MADH

Por për të kuptuar nëse është gjumi i dobët ai që na bën të ndihemi më të vjetër, apo anasjelltas nëse ata që ndihen më të moshuar flenë keq, shkencëtarët krijuan një test të dytë, në të cilin pyetën 186 persona midis 18 dhe 46 vjeç se sa vjeç ndiheshin pas netëve të gjumit të qetë në të cilat ata ishin në gjendje të qëndronin në shtrat për nëntë orë rresht, ose pas dy netëve në të cilat ata ishin në gjendje të pushonin vetëm për katër orë.

Pas netëve të gjumit të kushtëzuar, vullnetarët ndiheshin mesatarisht 4.4 vjet më të vjetër se sa ishin në të vërtetë, ndërsa pas netëve rigjeneruese u ndjenë pak më pak se tre muaj më të rinj. Kishte një hendek të perceptuar të moshës prej 10 vjetësh midis më të lodhurve dhe atyre më pak të lodhur. Për më tepër, ndërsa bufat (d.m.th. njerëzit që shkojnë për të fjetur vonë natën dhe zgjohen vonë në mëngjes) priren ta perceptojnë veten si më të moshuar edhe pas një gjumi të plotë të natës, mëngjeztarët ( që zgjohen herët ) ndjejnë goditjen e një nate pa gjumë.


TË NDIHESH I RI ËSHTË I MIRË PËR SHËNDETIN

Duke pasur parasysh cilësinë e dobët të gjumit të kohëve moderne, a jemi të destinuar të zgjohemi të gjithë me peshën e viteve të tepërta në shpinë? Balter është më optimist: "Është e rëndësishme të kuptojmë se sa e lakueshme është mosha subjektive. Nëse mund t'i bëjmë njerëzit të ndihen më të rinj, ata gjithashtu mund të gëzojnë përfitimet e lidhura, të tilla si një prirje më e madhe për të pasur përvoja të reja dhe për të qenë aktivë socialisht dhe fizikisht."

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH