Economicus

LIBERAL QUOTES/ “Të gjitha teoritë politike pretendojnë se shumica e njerëzve janë shumë injorantë - Nga Friedrich Hayek

Shkruar nga Aranit Muraçi

LIBERAL QUOTES/ “Të gjitha teoritë politike pretendojnë se

Statusi intelektual është një gjë e paparashikueshme. Studiues të panjohur bëhen figura publike pothuajse brenda natës. Gjigantët e një epoke harrohen në tjetrën. Emrat e famshëm ruajnë prestigjin e tyre, por lavdërohen për virtyte të tjera nga ato që njihen nga bashkëkohësit e tyre. Veprat e panjohura më parë rizbulohen dhe kanonizohen breza ose shekuj pasi janë botuar.

Që kur filloi të tërheqë vëmendjen gati një shekull më parë, ekonomisti dhe intelektuali i tregut të lirë Friedrich Hayek ka kaluar disa nga këto faza. Fillimisht një rebel kundër konsensusit ekonomik dhe i vlerësuar kryesisht nga kundërshtarët e tjerë, ai jetoi duke i parë pikëpamjet e tij të justifikuara me vlerësim publik dhe, më e rëndësishmja, mbështetje politike.

Në rubrikën javore, “Liberale.al” ka përzgjedhur disa thënie të Friedrich Hayek:

“Liria nuk do të thotë vetëm që individi ka edhe mundësinë dhe barrën e zgjedhjes; do të thotë gjithashtu se ai duhet të mbajë përgjegjësinë e pasojave të veprimeve të tij, nëse do të marrë lëvdata ose fajësime për to. Liria dhe përgjegjësia janë të pandashme.”


“Të gjitha teoritë politike supozojnë, natyrisht, se shumica e individëve janë shumë injorantë. Ata që luten për liri ndryshojnë nga të tjerët në atë që përfshijnë në mesin e injorantëve veten e tyre si dhe më të mençurit. Krahasuar me tërësinë e njohurive që përdoret vazhdimisht në evolucionin e një qytetërimi dinamik, ndryshimi midis njohurive që mund të përdorë qëllimisht më i mençuri dhe individi më injorant është relativisht i parëndësishëm.”


“Ekziston gjithë ndryshimi në botë midis trajtimit të barabartë të njerëzve dhe përpjekjes për t'i bërë ata të barabartë. Ndërsa e para është kushti i një shoqërie të lirë, e dyta do të thotë siç e përshkruan De Tocqueville, një formë e re servituti.”

Hayek u bë një figurë qendrore në demonologjinë e "neoliberalizmit", termi që shkrimtarët e majtë përdorin për të përshkruar ringjalljen e politikës ekonomike të orientuar nga tregu në dekadat pas Luftës së Dytë Botërore. Kohët e fundit, Hayek është vendosur në një lloj kudondodhjeje të parëndësishme. Ai shpesh thirret, citohet herë pas here, por rrallë – kështu dyshohet – lexohet.

Në "Njeriu i fundit i Liberalizmit", Vikash Yadav përpiqet të “çlirojë” Hayek nga kjo harresë. Yadav, profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare në Kolegjin Hobart beson se Hayek ka shumë për t'u mësuar lexuesve sot dhe argumenton se shumë nga ato që ekonomisti i madh ka për të na thënë mund të gjenden në "Rruga drejt robërisë" libri i vitit 1944 që e katapultoi Hayek në një personazh të famshëm.
Është një pretendim i guximshëm dhe jokonvencional: admiruesit modernë të Hayek-ut priren ta zhvlerësojnë atë vepër, e cila është pjesërisht një koment për Britaninë e kohës së luftës, dhe të shohin shumë më favorizues në përpjekje të tilla sistematike si "Kushtetuta e Lirisë" (1960). Yadav thekson se kombinimi i përgjithësimit gjithëpërfshirës dhe detajeve të periudhës së grimcuar e bën "Rrugën drejt robërisë" një tekst sfidues për studentët.

Arsyetimi i Yadav për mbrojtjen e Hayek në përgjithësi dhe "Rruga drejt robërisë" në veçanti nuk është vetëm akademik. Ai argumenton se një vlerësim i ripërtërirë për Hayek mund të ndihmojë në përballimin e kërcënimeve të tanishme ndaj liberalizmit (të cilat, ashtu si Hayek, ai i lidh me lirinë individuale, sundimin e ligjit dhe konkurrencën meritokratike). Duke e hedhur poshtë socializmin ideologjik si një relike të shekullit të 20-të, Yadav argumenton se kërcënimi i madh për liberalizmin vjen nga ajo që edhe ekonomisti Branko Milanoviç e quan "kapitalizmi politik” i cili dëmtohet nga burokracitë dhe roli autoritar i udhëheqësve politikë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH