Polis

SHIFRA E DITËS: SHBA do të presë së shpejti mbi 2 milionë studentë të huaj, aq sa është popullsia e Shqipërisë (numri sipas vendeve)

Shkruar nga Aranit Muraçi

SHIFRA E DITËS: SHBA do të presë së shpejti mbi 2

Aktualisht në SHBA studiojnë mbi 1 milion studentë të huaj. Brenda një dekade pritet që numri i tyre të dyfishohet dhe të shkojë në mbi 2 milionë, ose gati aq sa është popullsia e Shqipërisë.

Modelimi i ri i parashikimit nga specialistët e kërkimit “HolonIQ” projekton një sërë skenarësh rritjeje për regjistrimin e studentëve të huaj në SHBA. Vendin e parë për numrin e studentëve të huaj e ka mbajtur deri tani Kina me 289,526 dhe në vendin e dytë ndodhet India me 268,923 studentë.

Sipas të dhënave nga Institutit Ndërkombëtar i Edukimit (renditja në fund), Kina dhe India përbëjnë gati gjysmën e numrit të studentëve të huaj në SHBA. Numri i studentëve indianë është gati pesë herë më i lartë se ai nga Koreja e Jugut që mban vendin e tretë. Ashtu siç po ndryshon popullsia mes dy vendeve, teksa India këtë vit kaloi Kinën për numrin e popullsisë, kjo pritet të reflektohet te numri i studentëve. Parashikohet që India të ketë numrin më të madh të studentëve të huaj, në të ardhmen, në SHBA.   

Sipas analizës, skenari më i mundshëm parashikon një rritje vjetore të përbërë prej 4.6% deri në vitin 2034, duke rezultuar në një bazë regjistrimi të huaj prej gati 1.8 milionë studentësh deri në atë vit. India do të jetë shtytësi i madh i rritjes gjatë asaj periudhe me kontribute të rëndësishme nga një numër tregjesh shtesë të rritjes, duke përfshirë Vietnamin, Nigerinë, Bangladeshin, Nepalin, Brazilin dhe Meksikën.

Një analizë e re nga kompania kërkimore ndërkombëtare HolonIQ përcakton katër skenarë të rritjes për regjistrimin e studentëve të huaj në Shtetet e Bashkuara gjatë dekadës së ardhshme. Duke filluar nga ajo që përbën "një thelb të sheshtë" dhe e çon numrin e studentëve në "më shumë se dyfishi", trajektoret e rritjes bazohen në modelimin e detajuar të flukseve globale të studentëve, me rregullime për politikat kombëtare në lidhje me studentët ndërkombëtarë, kapacitetin, konkurrencën dhe ndryshimin e kontekstit gjeopolitik.

SHIFRA E DITËS: SHBA do të presë së shpejti mbi 2

Konteksti për këto parashikime specifike për SHBA-në është parashikimi i HolonIQ që numri i studentëve të regjistruar në arsimin e lartë jashtë vendit do të dyfishohet deri në vitin 2030. Analiza parashikon që regjistrimi i studentëve të huaj në SHBA do të rritet nga pak më shumë se 1 milion në diku midis 1.3 milion (skenari më konservator) dhe 2.8 milion (projeksioni më agresiv) deri në vitin 2034. Distanca midis këtyre dy skajeve të diapazonit të parashikimit mbështetet në praninë (ose mungesën) e "goditjeve gjeopolitike" të mëdha, ndryshimeve të rëndësishme të politikave dhe, më konkretisht në SHBA, politikave më mirëpritëse për studentët e huaj, si dhe vendosjes së një strategjie kombëtare të koordinuar për arsimin ndërkombëtar.

Modeli i parashikimit sheh Indinë si një shtytës kryesor të rritjes së vazhdueshme për regjistrimin e studentëve të huaj në SHBA. Ashtu si vitin e  kaluar, "India ishte shtytësi kryesor i rritjes [për SHBA-në në 2022/23], duke dërguar 35% më shumë studentë (268.923) sesa në vitin e kaluar. Kina mbetet tregu kryesor (289.526), ​​por me marzhi më i vogël dhe ishte i sheshtë për sa i përket rritjes (-0.2%)."

Këto tendenca të kundërta për Indinë dhe Kinën reflektohen edhe në analizën HolonIQ, e cila parashikon që India do të përbëjë afërsisht një të tretën e të gjitha regjistrimeve ndërkombëtare në SHBA deri në vitin 2030, me studentët kinezë që pritet të shtohen për kurse dhe praktika mësimore.

Krahas vendeve të mëdha, disa tregje të tjera në zhvillim – për të cilat shihet rritje e  konsiderueshme nga viti në vit në SHBA – pritet të kontribuojnë në mënyrë thelbësore në rritjen e përgjithshme të regjistrimit të huaj të Amerikës deri në vitin 2030. Ato përfshijnë Vietnamin (e parashikuar në të jetë tregu numër 4 i studentëve të huaj deri në vitin 2030), Nigeria ( vendi i 5-të), Bangladeshi ( vendi i 6-të), Nepali ( vendi i 8-të), Brazili (vendi i 10-të) dhe Meksika (vendi i 11-të).

Janë kryesisht vende me popullsi të madhe dhe të varfra. Çka do të thotë se vendet e pasura dhe me arsim të zhvilluar importojnë edhe “trurin” nga vendet e varfra.   

Numri i studentëve të huaj në SHBA

(Të dhënat nga Institutit Ndërkombëtar i Edukimit)

(Viti akademik 2022/23)

1. Kina: 289,526

2. India: 268,923

3. Koreja e Jugut: 43,847

4. Kanada: 27,876

5. Vietnami: 21,900

6. Tajvani:  21,834

7.  Nigeria: 17,640

8. Japonia: 16,054

9. Brazili: 16,025

10. Arabia Saudite: 15,989

11. Nepali: 15,090

12. Meksika: 14,541

13. Bangladeshi: 13,563

14. Irani: 10,812

15. Mbretëria e Bashkuar: 10,659

16. Pakistani: 10,164

17. Gjermania:  9,751

18. Kolumbia: 9,096

19. Turqia: 8,657

20. Franca: 8,552

21. Spanja: 8,548

22. Indonezia: 8,467

23. Gana: 6,468

24. Italia: 6,274

25. Hong Kong: 5,867

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH