Polis

Çfarë kuptimi ka të ndjesh zili? Për të mprehur zgjuarsinë e dikujt, ju shtyn të punoni shumë për të arritur sukses

Shkruar nga Liberale

Çfarë kuptimi ka të ndjesh zili? Për të mprehur

Përshatati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Zilia mund të ketë edhe disa efekte pozitive. Për shembull, rrit vëmendjen dhe kapacitetin e kujtesës. Dhe ju shtyn të punoni shumë për të arritur sukses.

Nëse është e vërtetë që zilia është një ndjenjë negative për ata që e përjetojnë, sipas disa studimeve shkencore ajo mund të kthehet edhe në diçka pozitive. Edhe, nëse në doza të vogla, në një stimul për t'i bërë gjërat më mirë. Sipas një studimi të kryer nga studiues në Universitetin Kristian të Teksasit në Fort Worth dhe në Universitetin e Austin (SHBA), zilia mpreh zgjuarsinë e dikujt dhe rrit aftësinë për të kujtuar detajet. Hulumtimi përfshiu një grup studentësh, të cilëve iu kërkua të raportonin episodet në të cilat kishin ndjerë zili. Të njëjtëve studentë dhe disa të tjerë që nuk përfshiheshin në këtë fazë iu kërkua të lexonin dy intervista fiktive. Të ekzaminuarit, të cilët pak më parë ishin ftuar për të folur për përvojat e kaluara të zilisë, i mbanin mend më mirë detajet.

Në një studim të mëpasshëm, disa studentëve iu shfaqën fotografi dhe lexuan intervista të studentëve të supozuar të universitetit, disa prej të cilëve ishin veçanërisht tërheqës ose shumë të pasur. Doli se të ekzaminuarit ishin në gjendje të mbanin mend emrat dhe detajet më lehtë se këta njerëz. Sipas Richard H. Smith, një psikolog në Universitetin e Kentakit, kjo ndodh sepse zilia është e lidhur kryesisht me sytë. Në fakt, zili në latinisht do të thotë të shikosh me keqdashje dhe për këtë arsye lidhet me vëmendjen. Sipas Sarah E. Hill të Universitetit Kristian të Teksasit, zilia - nëse drejtohet dhe përdoret mirë - mund të çojë në emulim pozitiv: me këtë objektiv, do të kishte kuptim, për shembull, të studiohen disa nga strategjitë që i çuan njerëzit e ziliqarë drejt suksesit dhe t'i bëjnë ato vetë. 

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH