Economicus

FMN: Rritja globale do të jetë më e lartë se sa pritej në 2024!

Shkruar nga Liberale

FMN: Rritja globale do të jetë më e lartë se sa pritej

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) rriti parashikimin e tij për rritjen globale, duke parashikuar 3.1% në 2024. Megjithatë, perspektivat e Evropës nuk janë aq pozitive.

Rritja globale është më e fortë se sa pritej dhe do të jetë 3.1% në vitin 2024, njësoj si në vitin 2023, pasi SHBA dhe ekonomitë në zhvillim kanë treguar elasticitet ndaj krizave të mëparshme, me konsum të fortë që nxit rritjen, sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN).
FMN-ja ka rritur parashikimin e saj të mëparshëm me 0.2%, në raportin e saj të fundit të Perspektivës Ekonomike Botërore, duke marrë parasysh përmirësimet për Kinën, Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e mëdha në zhvillim.

Ndërsa PBB-ja globale pritet të përshpejtohet me 3.2% në vitin 2025. Megjithatë, rritja globale është historikisht e ulët, PBB-ja mesatare globale e viteve 2000-2019 ishte 3.8%.

Rritja e lëkundur në Evropë

Perspektiva për Evropën është ulur pak për këtë vit, kryesisht për shkak të një rritjeje më të dobët se sa pritej në vitin 2023. Kushtet monetare dhe në disa raste, tërheqja e mbështetjes fiskale pas pandemisë, e shoqëruar me produktivitetin e ulët frenuan performancën.

Edhe ekonomitë evropiane po mbanin ende shenjat e ekspozimit relativisht të lartë ndaj luftës në Ukrainë. FMN vlerësoi se ekonomia e Eurozonës është zgjeruar me 0.5% në 2023.

Në vitin 2024, FMN uli parashikimin e saj me 0.3% krahasuar me raportin e tij të mëparshëm në tetor dhe tani ajo parashikon një rikuperim, me rritjen e PBB-së që arrin në 0.9% në bllok, e nxitur nga konsumi më i fortë i familjeve, si inflacioni më i ngadalshëm dhe rritja e të ardhurave.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH