Polis

Studimi i Harvard/ Njihuni me pozicionin që renditet Shqipëria përsa i përket besimit në shkencë

Shkruar nga Liberale

Studimi i Harvard/ Njihuni me pozicionin që renditet Shqipëria

Universiteti i Harvardit ka bërë një studim në 67 vende të ndryshme të botës për sa i përket besimit që qytetarët kanë në shkecë.

Nga studimi që është i përhapur në të gjitha kontinentet, janë pyetur 71,417 të anketuar. Por ajo që është shqetësuese për vendin tonë në këtë studim është se Shqipëria mbetet në vend të fundit përsa i përket besimit në shkencë.

Siç shihet dhe nga lista me mëposhtme vendi ynë është vend të fundit të listës, ndërkohë që para Shqipërisë, është Kazakistani dhe Bolivia. Ndërkohë që vendet që kanë më shumë besim te shkenca janë Egjipti, India dhe Nigeria.

Informacioni shkencor është thelbësor për vendimmarrjen e bazuar në prova. Besimi i publikut në shkencë mund t’i ndihmojë vendimmarrësit të veprojnë bazuar në provat më të mira të disponueshme, veçanërisht gjatë krizave të tilla si ndryshimi i klimës ose pandemia COVID-19. Megjithatë, në vitet e fundit autoriteti epistemik i shkencës është sfiduar, duke shkaktuar shqetësime për besimin e ulët të publikut te shkencëtarët.

Këtu ne i hetuam këto shqetësime me një anketë të para-regjistruar në 67 vende me 71,417 të anketuar në të gjitha kontinentet e banuara dhe zbuluam se në shumicën e vendeve, shumica e publikut u besojnë shkencëtarëve dhe mendojnë se shkencëtarët duhet të jenë më të angazhuar në politikëbërje.

Ne tregojmë më tej se ka një mospërputhje midis prioriteteve të perceptuara dhe të dëshiruara nga publiku të kërkimit shkencor. Për më tepër, ne gjejmë ndryshime midis dhe brenda vendeve, të cilat i shpjegojmë me variabla në nivel individual dhe të vendit, duke përfshirë orientimin politik.

Ndërsa këto rezultate nuk tregojnë mungesë të përhapur besimi te shkencëtarët, ne nuk mund të heqim dorë nga shqetësimi se mungesa e besimit te shkencëtarët qoftë edhe nga një pakicë e vogël mund të ndikojë në konsideratat e provave shkencore në politikëbërje. Këto gjetje kanë implikime për shkencëtarët dhe politikëbërësit që kërkojnë të ruajnë dhe rrisin besimin te shkencëtarët.

Studimi i Harvard/ Njihuni me pozicionin që renditet Shqipëria

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH