Ingenious

Elektroda në tru kundër depresionit, mbi 20 vite studime sjellin rezultatet e para

Shkruar nga Liberale

Elektroda në tru kundër depresionit, mbi 20 vite studime sjellin

Më shumë se 21 milionë qytetarë mbi 18 vjeç vuajnë nga depresioni apo kanë pasur një  simptomë të tij në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. E thënë ndryshe më shumë se 8.3% e amerikanëve janë prekur nga ky problem i shëndetit mendor.

E tillë është edhe historia e Emily Hollenbeck e cila ka jetuar shumicën e jetës së saj në depression të thellë pasi u rrit në varfëri dhe here pas here ishte e pastrehë.

Momenti më kritik në luftën me depresionin për të ishte viti 2009 kur i ati kreu vetëvrasje. Emily Hollenbeck kishte arritur të fitonte një doktoraturë në psikologji edhe pse kishte humbur nënën në vitin e fundit të shkollës së mesme.

Ajo thotë se asnjë gëzim në jetë nuk ka arriut ta largojë nga depresioni që e quan një “grop thithëse” deri sa ajo ishte gati që të provonte diçka ekstreme, implantimin e elektrodave në trurin e saj si pjesë e një terapie eksperimentale.

Studiuesit thonë se ky trajtim mund të ndihmojë përfundimisht 3 milionë amerikanë me depression që tia dalin mbanë të jetojnë një jetë të lumtur. Vendosja e elektrodave në tru bëhet me synimin për tiu dhënë pacientëve impulse elektrike të synuara, njësoj si një stimulus kardiak për trurin.

Kërkimet e kryera deri më tani janë premtuese ndonëse disa shkencëtarë kanë ngritur shqetësimin e tyre.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka rënë dakord që të shohë në mënyrë të përshpejtuar kërkesën e Abbott Laboratories për të përdorur elektrodat e saj për trajtimin e depresionit të vazhdueshëm.

Mjekët që kryen ndërhyrjen për vendosjen e elektrodave në trurin Emily Hollenbeck thonë se këto elektroda rregullojnë sjelljen emocionale dhe ndihmojnë në përballimin e ndjenjave të trishtimit.

Elektrodat lidhen me një pajisje të vendosur nën lëkurë dhe neuronet komunikojnë duke përdorur sinjalet elektrike dhe ato kimike. Studimi për vendosjen e elektrodave në trurin e njeriut për të përmirësuar gjendjen emocionale dhe për të luftuar depresionin kanë nisur dy dekada më parë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH