Economicus

LIBERAL QUOTES/ Margaret Thatcher: Marksistët zgjohen herët për kauzën e tyre. Ne duhet të ngrihemi edhe më herët për lirinë tonë!

Shkruar nga Aranit Muraçi

LIBERAL QUOTES/  Margaret Thatcher: Marksistët zgjohen herët  për

Margaret Thatcher ishte një grua me bindje, ajo mendonte se ata në qeveri që ishin joparimore dhe nuk kishin bindje meritonin të binin sepse kishin shumë frikë të merrnin një anë ose drejtim të caktuar.
Në vitin 1979, Zonja e Hekurt mori postin e kryeministres së një vendi me tensione politike, i mbërthyer nga stagflacioni dhe i shkatërruar disa qeveri “dado” që ishin ndërruar. Bëhen gati 30 vjet që kur Margaret Thatcher u largua nga “10 Downing Street si gruaja e parë dhe kryeministrja britanike më jetëgjatë e shekullit të 20-të.

Në pjesën më të madhe, Thatcher nuk propozoi që të zgjidhen problemet e mëdha përmes ndryshimeve të vogla siç sugjeronin politikanë të tjerë frikacakë ose joparimorë. Ajo u përpoq, sipas fjalëve të saj, të "rrëmbejë kufijtë e shtetit ". Ajo donte të ringjallte vendin duke rivendosur kulturën e sipërmarrjes dhe respektin për pronën private. Ajo i kujtoi kombit të saj këto objektiva gjatë mandatit të dytë nga tre, kur deklaroi:
Unë erdha në detyrë me një qëllim: të ndryshoja Britaninë nga një shoqëri e varur në një shoqëri të mbështetur te vetja - nga një komb që më jep mua, në një komb që i bën gjërat vetë.”

Një grua me bindje, ajo mendonte se joparimtarët në qeveri e meritonin të rrëzoheshin, sepse kishin shumë frikë të mbanin qëndrime. Ajo ishte më e interesuar të bënte atë që mendonte se ishte e drejtë sesa atë që ishte e këndshme politikisht, siç dëshmohet në këtë pasur edhe vërejtje të njohura
“Për mua, konsensusi duket të jetë procesi i braktisjes së të gjitha besimeve, parimeve, vlerave dhe politikave në kërkim të diçkaje, në të cilën askush nuk beson, por askush nuk e kundërshton.”

Një herë në një takim politik, ajo nxori në mënyrë të famshme një kopje të Kushtetutës së Lirisë të FA Hayek nga çanta e saj, e përplasi atë në tryezë dhe deklaroi: "Kjo është ajo që ne besojmë!"

Kuota e javës e Margaret Thatcher e përzgjedhur nga Liberale.al:

Marksistët zgjohen herët në mëngjes për të çuar përpara kauzën e tyre. Ne duhet të ngrihemi edhe më herët për të mbrojtur lirinë tonë.”

Ajo sfidoi mençurinë konvencionale për "tavanin e qelqtë" me të cilin përballeshin gratë në politikën britanike. Dhe ajo i kuptoi problemet me të cilat përballeshin njerëzit e zakonshëm, duke vënë në dukje në një intervistë të vitit 1971 se "Unë e fillova jetën me dy avantazhe të mëdha: pa para dhe me prindër të mirë".

Edhe pse ishin disi të dhimbshme në fillim, politikat e saj e çuan vendin nga rënia që nuk po ndalej, në një epokë të re përparimi dhe besimi. Njëmbëdhjetë vitet e saj në detyrën kryesore të Britanisë dëshmuan se një program energjik privatizimi, derregullimi dhe reduktimi i taksave shërbyen si një kundërhelm efektiv për kolektivizmin katastrofik. Ajo ishte gjithnjë e më skeptike ndaj Bashkimit Evropian, pjesërisht për shkak të prirjes së tij për burokraci dhe rregullore dhe pjesërisht për shkak të përpjekjes së tij për të homogjenizuar tiparet që e bënin çdo vend të veçantë.

Thatcher vdiq në vitin 2013, por po të kishte jetuar edhe shtatë vjet të tjera, ajo kishte të ngjarë të brohoriste Brexit. Ajo i tha parlamentit britanik në vitin 1991: “Sovraniteti ynë nuk vjen nga Brukseli – ai është i yni me të drejtë dhe me trashëgimi”.

Në librin e saj të vitit 2002, Statecraft: Strategjitë për një botë në ndryshim ajo thotë:
"Evropa" në çdo gjë tjetër përveç kuptimit gjeografik është një konstrukt krejtësisht artificial. Nuk ka fare kuptim t'i bashkojmë Bethoven-in dhe Debussy-n, Volterin dhe Burke-n, Vermeer-in dhe Picasso-n, Notre Dame-in dhe St. Paul's-in, dhe t'i portretizojmë ato si elementë të një muzikore, filozofike, artistike, arkitekturore "evropiane". Nëse Evropa na magjeps, siç më ka magjepsur shpesh mua, është pikërisht për kontrastet dhe kontradiktat e saj, jo për koherencën dhe vazhdimësinë e saj.

Natyrisht, ajo nuk ishte perfekte dhe bëri kompromis aty ku mendonte se duhej. Por ajo kishte të drejtë për tablonë e madhe, veçanërisht për të këqijat e socializmit dhe virtytet e lirisë.

Socialistët e përçmuan atë sepse ajo u ngrit kundër tyre, vuri në dyshim dhembshurinë e tyre të rreme dhe guxoi ta ekspozonte statizmin si kultin e pakuptimtë, çnjerëzor që ishte. Ajo hoqi në mënyrë retorike dorezën prej kadifeje nga grushti i hekurt dhe foli për politikat e majta të shtetit social nga socialistët duke i krahasuar me një “ujk të maskuar si dele”.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH