Polis

Cilët ishin banorët e parë të Amazonës? Përgjigja në disa piktura të shpellave

Shkruar nga Liberale

Cilët ishin banorët e parë të Amazonës? Përgjigja

Përshatati për Liberale.al, Laert MIRAKU

Pionierët e Amazonës ishin gjuetarë grumbullues  që u vendosën atje 13 mijë vjet më parë, siç dëshmohet nga pikturat e shpellave të "botës së tyre të re".

Popullsia e Amerikës së Jugut, toka e fundit kontinentale (me përjashtim të Antarktidës) që u kolonizua nga Homo sapiens , ishte rezultat i një migrimi të paparë nëpër territore të pandotura. Gjithçka filloi me hyrjen e gjahtarëve grumbullues në Amerikën e Veriut nga Azia, duke kaluar përmes ngushticës së Beringut ku kishte dalë një urë lidhëse. Hulumtimet arkeologjike dhe gjenetike tregojnë se difuzioni i parë njerëzor në Amerikë ndodhi midis 25,000 dhe 15,000 vjet më parë.

PIONIERËT E AMAZONËS. Megjithatë, shumë pak dihej se kur u arrit Amazon. Bimësia e saj e dendur e bën gjithmonë të vështirë identifikimin e vendeve arkeologjike, ndërsa tokat acidike dhe argjilore dëmtojnë ruajtjen e mbetjeve organike. Tani, megjithatë, hulumtimi i botuar në revistën Quaternary Science Reviews paraqet gjetje të rëndësishme që vendosin datën e vendbanimit të parë njerëzor të Amazonës rreth 13 mijë vjet më parë. Dhe gjithçka tregon se pavarësisht hapësirës së madhe të hapur të savanave dhe brigjeve në dispozicion, amerikanët e parë nuk kishin asnjë shqetësim për të hyrë në pyllin tropikal sepse ata dinin mirë se si të kalonin.

DEBUTIM ARTISTIK. Siç dëshmohet nga gjetjet e gjetura, ata ia dolën me vegla guri të njëanshme (as në formë thike) duke u ndalur nën streha shkëmbore apo shpella të vogla, ku u krijuan menjëherë shfaqje artistiko-fetare, siç dëshmohet nga pikturat shkëmbore. bërë me okër të kuqe.

GJUETI E VOGËL. Në mungesë të faunës së madhe në pyllin e Amazonës, për shkak të bimësisë së ngatërruar që favorizon speciet me përmasa të kufizuara, këta burra dhe gra u specializuan në gjuetinë e gjahut mesatarisht të vogël, si tapirët, majmunët platirin, lundërzat dhe breshkat. Për më tepër, ata mbështeteshin në peshkimin në lumenjtë që depërtonin në pyll.

TESTET. E gjithë kjo del nga puna në terren në dy zona në Amazonën kolumbiane, jo shumë larg lumit Orinoco: Cerro Montoya 1 dhe Limoncillos, në Serranía La Lindosa. Duke analizuar stratigrafinë e tokës, studiues nga universitetet e Exeter (MB), Antioquia në Medellin dhe Universiteti Kombëtar i Kolumbisë në Bogota, kanë identifikuar dhe dalluar shtresat e formuara me kalimin e kohës nga aktivitetet njerëzore. Në veçanti, ato që përmbajnë fragmente guri të punuar, qymyr druri dhe përqendrime lëndësh organike, tregues të përgatitjes, konsumit dhe asgjësimit të ushqimit, elementë që zbulojnë praninë e njeriut në strehimore.

KUR? "Rezultatet vërtetojnë se prania njerëzore në Serranía La Lindosa filloi në fund të Pleistocenit, rreth 12,600 vjet më parë, dhe vazhdoi deri në shekullin e 17-të," thotë José Iriarte, profesor i arkeologjisë në Exeter.

“Numri i madh i strehëzave shkëmbore të gjetura në rajon, me dëshmi të banimit njerëzor, sugjeron se kjo zonë pylli nuk ishte një rezervë për gjuetarët dhe grumbulluesit që ishin të parët që arritën në Amazonë.

ÇFARË ISHTE DUKE GATUAR? Prania e qeramikës është gjurmuar rreth 3 mijë vjet më parë. Ndërsa, tashmë 2500 vjet më parë, këto popullsi kultivonin ushqimin e tyre. Megjithatë, misri, një bimë ushqimore kryesore e qytetërimeve parakolumbiane, u shfaq në këto vende vetëm 500 vjet më parë. Studime të mëtejshme janë ende duke u zhvilluar mbi eshtrat e kafshëve, mbetjet e bimëve dhe pikturat me okër të kuq.

HAPËSIRA SHTËPIAKE DHE TË SHENJTA. "Modelet e aktivitetit, artefaktet e hedhura dhe mbetjet organike të gjetura në tokë tregojnë se të dy strehëzat shkëmbore janë përdorur si hapësira shtëpiake me kalimin e kohës, si dhe vende të shenjta për shfaqjen e artit evokues," shton Jo Osborn, bashkëpunëtor kërkimor në Universitetin Exeter. “Pikturat në muret e strehëzave shkëmbore dëshmojnë se edhe ata pionierë të Amazonës po përfaqësonin dhe i jepnin kuptim “botës së re” që ata, para kujtdo tjetër, kishin hasur”.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH