Ingenious

Më tregoni se ku jetoni dhe unë do t'ju them nëse rrezikoni një atak në zemër, rezultatet sipas AI dhe Google Street View

Shkruar nga Laert MIRAKU

Më tregoni se ku jetoni dhe unë do t'ju them nëse rrezikoni

Falë Google Street View dhe AI, një grup studiuesish kanë zbuluar se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare është i lidhur edhe me vendbanimin.

Një studim i kryer në Shtetet e Bashkuara të Amerikës konfirmon se vendi ku jetoni mund të përcaktojë fillimin e sëmundjeve të zemrës. Për të arritur në këtë përfundim, studiuesit përdorën një mjet të disponueshëm për të gjithë, Google Street View (një zgjerim i softuerit të njohur hartografik dhe navigues Google Maps ), duke analizuar 530 mijë fotografi në kërkim të të dhënave për cilësinë e mjedisit të ndërtuar.

QASJE ANALITIKE

Inteligjenca Artificiale ishte një mjet thelbësor për shqyrtimin e një numri kaq të madh imazhesh. Studiuesit përdorën një qasje të quajtur "rrjet nervor konvolucional", i cili përdor një lloj softueri të të mësuarit të thellë që mund të njohë dhe analizojë modelet dhe tiparet e përbashkëta midis fotove dhe t'i përdorë ato për të bërë parashikime.

UNË STUDIOJ

Në detaje, hulumtimi, i botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës, u fokusua në shtatë qytete të SHBA (Detroit, Kansas City, Cleveland, Brownsville, Fremont, Bellevue dhe Denver). Çdo zonë urbane është ndarë në 789 mikrozona të cilat në SHBA quhen trakte regjistrimi dhe që presin mesatarisht 4 mijë njerëz secila. Imazhet nga këto zona u skanuan më pas nga AI dhe u lidhën me shkallën e sëmundjes koronare të zemrës të zbuluar në secilën prej tyre.

TË DHËNA TË RËNDËSISHME

Në fund të analizave rezultoi qartë se ata që jetojnë në vende pa sipërfaqe të gjelbëruara, të ndërtuara dendur ose me rrugë të këqija, kanë një shans më të madh për të vuajtur nga sëmundjet e zemrës si infarkti i miokardit ose angina pectoris. Në fakt, Inteligjenca Artificiale parashikoi afërsisht 63% ndryshime në shkallën e sëmundjes koronare të zemrës mbi totalin e mikrozonave vetëm duke krahasuar imazhet e disponueshme. Është e lehtë të thuhet se si një e dhënë në një foto lidhet me një rrezik kardiovaskular: dendësia e ndërtimit ose prania e çarjeve në rrugë, si dhe mirëmbajtja e dobët, janë gjithashtu një tregues i trafikut të lartë dhe rrjedhimisht i cilësisë së ajrit më të keq, konfirmohet në shumë raste nga njollat ​​e smogut në ndërtesa dhe mungesa e pemëve për të pastruar ajrin.

MË SHUMË JESHILE

Qëllimi i studimit ishte të tregonte se të paktën në Amerikë, vendi ku jetoni është një faktor rreziku si mosha, gjinia, raca, të ardhurat dhe niveli i arsimimit, të gjithë parametra të përdorur gjerësisht nga institutet shëndetësore, qeveria dhe statistikat. Sipas prof. Sadeer Al-Lindi, kreu i projektit, duke krijuar zona me ndërtime më pak të dendura, më të gjelbra dhe duke i bërë rrugët të pedonalizuara do ta përmirësonte shumë situatën: "Identifikimi i faktorëve mjedisorë që ndikojnë në rrezikun kardiovaskular shpjegon shkencëtari mund të luajë një rol të rëndësishëm në drejtimin e Planifikimi urban në shkallë që është më i vëmendshëm ndaj shëndetit të zemrave tona."

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH