Economicus

Kopertina e THE ECONOMIST/ Arsyet për të qenë të gëzuar, për Gjeneratën Z

Shkruar nga Liberale

Kopertina e THE ECONOMIST/ Arsyet për të qenë të

Analiza e Javës në The Economist - Të lindurit midis 1997 dhe 2012. Ata nuk janë të dënuar të jenë të varfër dhe të shqetësuar 

Në nivel global, rreth 2 miliardë njerëz kanë lindur midis 1997 dhe 2012, dhe po kështu janë pjesë e "Gjeneratës Z". Në Amerikë dhe Britani ky grup përbën një të pestën e popullsisë, duke rivalizuar pjesën e bebe-boomers; në Indi dhe Nigeri ku të rinjtë janë shumë më të mëdhenj se të moshuarit.

Për çdo gjeneratë ka një histori të thjeshtë: që “boomers” u formësuan nga bollëku i pasluftës, për shembull, ose mijëvjeçarë nga kriza financiare e 2007-09. Për Gjeneratën Z, pikëpamja popullore është se telefonat inteligjentë i kanë bërë ata të mjerueshëm dhe ata do të jetojnë jetë më të zymtë se të moshuarit e tyre.

Gjithnjë e më shumë njerëz në Perëndim u thonë anketuesve se fëmijët e sotëm do të jenë më keq se prindërit e tyre. Vetë të rinjtë shqetësohen për gjithçka, nga vështirësia për të blerë një shtëpi deri te rreziqet e mundshme nga ndryshimet klimatike. Shkencëtarët socialë shqetësohen se Gjenerata “Z”, pasi i kaluan vitet e tyre të formimit duke u rritur e vuajtur, tani janë kapur nga një epidemi ankthi dhe depresioni. Politikanët në Amerikë dhe Britani po mendojnë të ndalojnë telefonat inteligjentë dhe të kufizojnë mediat sociale për moshat nën 16 vjeç; prindërit dhe mësuesit e shkollave kudo po përpiqen të kontrollojnë kohën e fëmijëve para ekranit.

E gjithë kjo mund ta bëjë të vështirë të ndihesh optimist për Gjeneratën Z. Edhe pse afërsisht katër të pestat e 12-27-vjeçarëve të botës që jetojnë në ekonomitë në zhvillim po zhvillohen, falë rritjes dhe përhapjes së teknologjisë. Të rinjtë në vende si Xhakarta, Mumbai ose Nairobi janë shumë më mirë se prindërit e tyre. Ata janë më të pasur, më të shëndetshëm dhe më të arsimuar; ata që kanë telefona inteligjentë janë më të informuar dhe të lidhur. Nuk është çudi që, në një sondazh të OKB-së në vitin 2021, të rinjtë në ekonomitë në zhvillim ishin më optimistë se ata në botën e pasur.

Megjithatë, në disa vende ekziston frika se përparimi i shpejtë i dekadave të fundit mund të mos përsëritet. Ky ankth është i dukshëm në Kinë. Falë pasigurisë ekonomike dhe theksimit të sasisë mbi cilësinë në arsimin e lartë, mbi një e treta e titullarëve mund të jenë të papunë.

Në botën e pasur, fotografia është më rozë sesa mendojnë njerëzit. Ata të Gjeneratën Z që janë në punë - dhe në Amerikë ka pothuajse aq shumë prej tyre në vendet e punës tani sa ka edhe të rinj - po ecin mirë. Kërkesa për punëtorë ndihmon, ashtu si edhe fakti që gjenerata Z po fiton me mençuri aftësi të mira. Më shumë prej tyre janë duke ndjekur diploma të shkencave, inxhinierisë dhe mjekësisë; kurse shkencat humane kanë rënë.

Pagat për Gjeneratën Z po rriten me një ritëm shumë më të shpejtë se sa për punëtorët e moshuar dhe shkalla e papunësisë së të rinjve në të gjithë botën e pasur është në nivelin më të ulët në dekada. Në Amerikë, të ardhurat e Zoomer-it, pas përshtatjes për taksat dhe transfertat, tejkalojnë lehtësisht të ardhurat e një mijëvjeçari ose një Gen X-er në të njëjtën moshë, në terma realë. Vërtetë, përballueshmëria e banesave është përkeqësuar që nga vitet 1980. Por, falë rritjes më të fortë të pagave të gjeneratës “Z”, çmimet e banesave si shumëfish i të ardhurave janë afërsisht aty ku ishin për mijëvjeçarët, një dekadë më parë. Dhe të rinjtë sot janë të paktën në gjendje të vënë më shumë nga pagat e tyre në kursime.

Tashmë gjenerata Z po transformon botën e punës. Ata kanë fuqi negociuese - dhe e dinë këtë. Shumë mijëvjeçarë u rritën nën hijen e krizës financiare globale; ata ndiheshin aq të pasigurt sa kishin frikë të kërkonin rritje page. Gjenerata  Z duket se ka më pak shqetësime për të hequr dorë për një mundësi më të mirë, ose për t'i marrë gjërat ngadalë dhe për të shijuar jetën. Shefat, të pamësuar për të qenë në këmbë, ankohen. Por punëtorët e moshuar do të jenë mirënjohës në heshtje nëse pagat dhe përfitimet e përgjithshme rriten.

Gjenerata Z do ta formësojë shoqërinë edhe në mënyra të tjera. Shqetësimi i të rinjve për ndryshimet klimatike, me arritjen e moshës së votimit, do t'i bëjë shtetet më të prirura për të vepruar. Më gjerësisht, Zoomers u thonë anketuesve se duan një qeveri më të madhe. Ata mund të ndryshojnë mendje kur duhet të paguajnë më shumë taksa - ose jo.

Ata janë një grup serioz, më pak i dhënë pas netëve të vona, pijeve të shumta dhe shthurjes se një brezi më të moshuar se ata. Ata shoqërohen më pak personalisht, bëjnë më pak seks dhe kanë më shumë gjasa të thonë se janë të vetmuar. Normat e raportuara të ankthit dhe depresionit po rriten në pjesën më të madhe të Perëndimit. Disa nga këto ndoshta pasqyrojnë një gatishmëri më të madhe për t'u hapur në lidhje me shëndetin mendor. Por faktorë të tjerë luajnë një rol.

Shkalla në të cilën mediat sociale ushqejnë shqetësimin mendor midis të rinjve është debatuar me furi. Në Perëndim rritja e ankthit përkon me adoptimin e mediave sociale. Megjithatë, provat e forta të shkakësisë janë të kufizuara dhe shumica e tyre vijnë nga studimet e të rriturve, në botën e pasur.

Ajo që është e qartë është se Gjenerata Z ka qenë në fundin e mprehtë të një revolucioni teknologjik. Shpejtësia me të cilën telefonat inteligjentë dhe më pas aplikacionet e mediave sociale u adoptuan në të gjithë botën, i la përdoruesit, dhe veçanërisht të rinjtë, të përpiqeshin të gjenin mënyrën më të mirë për t'i naviguar ato. Mediat sociale kanë sjellë përfitime, si argëtimi dhe lidhja, por edhe kosto. Disa përmbajtje mund të jenë të dëmshme dhe koha e kaluar duke lëvizur mund t'i jetë kushtuar studimit ose gjumit.

Teknologjitë transformuese shpesh kanë anët negative. Në të kaluarën, njerëzit janë përshtatur: mendoni për rripat e sigurimit dhe rregulloret që i bënin makinat më pak vdekjeprurëse. Në mënyrë inkurajuese, ka shenja se zakonet e mediave sociale po ndryshojnë ndërsa përdoruesit peshojnë kostot dhe përfitimet. Në vend që të postojnë publikisht për veten e tyre, për shembull, shumë po tërhiqen në grupe private në aplikacionet e mesazheve. Deri më tani, provat që do të justifikonin një ndalim të plotë të telefonave inteligjentë për të rinjtë nuk ekzistojnë, megjithëse shkollat ​​duhet të jenë të lira t'i ndalojnë ata nga klasa dhe prindërit kanë të drejtë të kufizojnë kohën para ekranit.

Është e natyrshme që të moshuarit të shqetësohen për të rinjtë. Nëse kjo çon në një trajtim më të mirë të shëndetit mendor, ose më pak kufizime në ndërtimin e më shumë shtëpive. Por gëzojuni gjithashtu edhe shkathtësisë së Gjeneratës Z dhe sukseseve të këtij brezi.

/Përshtati: A. Muraçi/ Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH