Aktualitet

Të mësuarit online ka mangësi pa libra elektronikë për të gjithë

Shkruar nga Liberale
Të mësuarit online ka mangësi pa libra elektronikë për

"Pandemia ka ekspozuar kufijtë që modelet komerciale i imponojnë aftësisë së bibliotekave për të lehtësuar hyrjen."

Gauthier Van Malderen

Shpeshherë janë vërejtur efekte negative të pandemisë në përvojën e studentëve. Sidoqoftë, diskutimi përgjithësisht është përqendruar në humbjen e mundësive shoqërore dhe orëve praktike pasi kampuset janë mbyllur. Shumë më pak e diskutuar ka qenë mungesa e qasjes së studentëve në atë që është pa dyshim përvoja më emblematike e studentëve nga të gjitha: ecja në bibliotekë.

Vetë studentët e kanë ndjerë shumë këtë humbje. Në një sondazh, të botuar në shkurt, vetëm një në katër studentë në Mbretërinë e Bashkuar ndiheshin të mbështetur nga institucioni i tyre, pjesa tjetër kanë përmendur vështirësi në qasjen e burimeve që u duhen për të përfunduar studimet e tyre.

Të kapur të papërgatitur, shumë universitete dhe biblioteka u përpoqën të siguronin që burimet dixhitale të mund të viheshin në dispozicion. Sidoqoftë, ata u penguan nga modeli komercial në të cilin botuesit kanë mbështetur për dekada. Vetëm një numër i firmave ishin të përgatitur për një qasje dixhitale të të mësuarit.

Për shkak të ligjeve për të drejtat e autorit, bibliotekat universitare nuk mund të blejnë thjesht një libër elektronik në mënyrën që një individ mund ta bëjë. Atyre u kërkohet të blejnë një version të licencuar posaçërisht për përdorim në universitet. Dhe në vend që të eksplorojnë modele të tjera të hyrjes, disa botues kanë zemëruar bibliotekarët duke rritur çmimet që duhet të paguajnë për librat elektronikë, me rezultatin që disa tani i kushtojnë universiteteve më shumë se 500 £ më shumë se versioni i shtypur i të njëjtit libër.

Çështja e aksesit bëhet edhe më e vështirë nga fakti që vetëm 10 % e materialeve akademike janë në dispozicion - dhe është e paligjshme për institucionet të skanojnë libra të tërë që ata zotërojnë në shtyp.

Akademikët e dinë këtë, por gjithsesi shumë janë kthyer në material pirat. Ne biseduam me një numër pedagogësh vjeshtën e kaluar dhe  katër në pesë pedagogë pranuan të ndanin PDF dhe përmbajtje të fotokopjuar me studentët e tyre për t'i ndihmuar ata të përfundonin studimet e tyre, sepse më shumë se gjysma besuan se notat e studentëve të tyre po ndikoheshin negativisht nga mungesa e materialeve në dispozicion të tyre.

Një student i vitit të tretë i letërsisë angleze në Universitetin e Ëarëick na tha se periudha para provimit vitin e kaluar ishte “një kohë vërtet stresuese. Me kaq shumë gjëra që ishin në dispozicion për të hyrë në internet, e gjeta veten duke kërkuar pa fund në internet përmbajtje për të mbështetur esetë e mia. " Si rezultat i sfidave të tilla, disa studentë kanë kërkuar të shkarkojnë përmbajtje të paligjshme.

Botuesit janë ndikuar thellë nga rritja e piraterisë. Pearson, për shembull, ka një rënie prej 3.5 % të fitimeve në 2019, (një rënie e mëtejshme nga 2018). Aksesi në përmbajtjen ligjore është thelbësore, jo vetëm për të mbështetur studentët, por për të njohur punën e rëndësishme të botuesve dhe autorëve.

Jo çdo universitet është përballur me këto sfida të hyrjes, por shumë prej tyre që kanë hedhur në një dritë tjetër tendencën e përgjithshme të sektorit për ta mbështetur veten mbi aftësinë e tij për të kaluar papritmas plotësisht në të mësuarin në distancë.

Ndërsa kampuset universitare të fillojnë të hapen përsëri, ne mund të jemi në fillim të fundit të pandemisë. Sidoqoftë, shumë vëzhgues parashikojnë që mësimi në internet është këtu për të qëndruar. Universitetet duhet të përqendrohen në hapjen e aksesit ligjor dhe të përballueshëm për çfarëdo përmbajtjeje që u nevojitet studentëve të tyre, kudo në botë që ta gjejnë veten.

Departamenti i Arsimit gjithashtu duhet të ndihmojë universitetet dhe botuesit të miratojnë rregullime alternative të licencimit që tejkalojnë lejimin aktual, anakronik. Për shembull, një e metë tjetër e modelit aktual është se ai i detyron studentët të blejnë një libër të tërë kur u duhen vetëm dy faqe. Kjo thjesht përjetëson çështjet e piraterisë dhe shitjeve dytësore dhe nuk ka kuptim në një epokë dixhitale.

Largimi nga sistemi tradicional i pronësisë u ofron botuesve edhe përparësi të tjera. Qasjet dixhitale do t'i lejojnë ata të gjurmojnë dhe kuptojnë më mirë se si përdoren librat e tyre. Kjo do t'i ndihmojë ata për tarifat e tyre të ardhshëm dhe gjithashtu do të ndihmojë në informimin e një strukture më të drejtë çmimesh.

Me pak fjalë, një rimendim i plotë i prokurimit të bibliotekës do të jetë i mirë për të gjithë. Botuesit dëshirojnë të prodhojnë libra për të cilët do të lexohet dhe flitet. Universitetet nuk duan të harxhojnë buxhetet e tyre me tituj që injorohen. Dhe studentët duan qasje në materialet që do t'i lejojnë ata të marrin më shumë nga arsimi i tyre i lartë.

Nëse hyrja në auditor mund të revolucionarizohet brenda natës, duhet të jetë e mundur të bëhet diçka e ngjashme për librat.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH