Sociale

Pesë vende me balancën më perfekte të punës me jetën

Shkruar nga Liberale

Pesë vende me balancën më perfekte të punës me

Indeksi Global i Bilancit Jetë-Punë 2023 nga të dhënat e Remote dhe të OECD zbulon vendet kryesore për balancën punë-jetë, duke u fokusuar në lejen ligjore, orët e punës dhe kohën e kujdesit personal.

Zelanda e Re renditet e para me theksin e saj kulturor mbi mirëqenien, duke ofruar 26 javë pushim lehonie, një pagë minimale të lartë dhe leje vjetore të rëndësishme ligjore. Megjithatë, ajo përballet me sfida me kosto të larta të kujdesit për fëmijët dhe një qasje të qetë të punës që mund të ndikojë në urgjencën në detyra.

Spanja, e renditur e dyta, shquhet për kohën e lirë dhe kujdesin personal, pavarësisht orëve të gjata të punës për disa. Përpjekjet për t’i dhënë fund ditëve të punës më herët dhe tradita e pushimeve të gjata të drekës gjatë verës pasqyrojnë një kulturë pune që i jep përparësi jetës jashtë punës.

Danimarka shquhet për ndarjen e saj të rreptë punë-jetë, duke ofruar rregullime fleksibël të punës dhe pushim të gjerë vjetor. Kultura e saj e punës vlerëson shumë kohën e familjes dhe aktivitetet personale.

Franca, me kohë të konsiderueshme personale dhe të lirë, thekson një mënyrë jetese të relaksuar dhe angazhim kulturor. Pavarësisht orëve të ndryshme të punës në industri, kultura promovon ekuilibrin dhe kohën e lirë.

Italia, duke mishëruar konceptin e “il dolce far niente”, shkëlqen në kohën e lirë pavarësisht nga keqkuptimet për etikën e punës. Sfidat përfshijnë papunësinë e lartë dhe burokracinë, megjithatë kultura vlerëson efikasitetin dhe kënaqësinë e jetës.

Këto vende demonstrojnë politika dhe qëndrime të ndryshme kulturore ndaj balancës punë-jetë, duke theksuar rëndësinë e kohës së lirë, familjes dhe mirëqenies personale krahas punës.

Poll
SHQIPENGLISH