l
Tërshërë
Tërshëra është e njohur për aftësinë e saj për të ulur kolesterolin për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave të tretshme, veçanërisht beta-glukanit. Këto fibra reduktojnë përthithjen e kolesterolit nga trupi.
Peshku yndyror
Peshqit yndyrorë si salmoni, sardelet dhe skumbri janë të pasur me acide yndyrore omega-3. Këto yndyrna mund të ulin trigliceridet dhe të ndihmojnë në rritjen e kolesterolit “të mirë” HDL.
Familja e arrave
Bajamet, arrat dhe kikirikët përmbajnë yndyrna të pangopura, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL. Ato janë gjithashtu të pasura me fibra dhe antioksidantë.
Vaj ulliri
Vaji i ullirit, veçanërisht vaji i ullirit ekstra i virgjër, është i njohur për aftësinë e tij për të ulur kolesterolin LDL duke ruajtur ose rritur kolesterolin HDL. Gjithashtu përmban antioksidantë që mbrojnë zemrën.
Bishtajoret
Thjerrëzat, qiqrat dhe bishtajoret e tjera janë të pasura me fibra të tretshme që ulin kolesterolin LDL. Ato gjithashtu përmbajnë proteina dhe janë të ulëta në yndyrna të ngopura.
Avokado
Avokado është plot me yndyra të pangopura dhe fibra që ul kolesterolin LDL. Ai gjithashtu përmban beta-sitosterol, i cili redukton përthithjen e kolesterolit.
Ushqimet me soje
Ushqimet e sojës, të tilla si tofu dhe qumështi i sojës, janë të pasura me proteina dhe të ulëta në yndyrna të ngopura. Proteina e sojës është treguar se ul kolesterolin LDL.