Politikë

SHBA shpall non grata tre zyrtarë në Ballkan, një tjetër shqiptari i ndalohet hyrja në Amerikë

Shkruar nga Liberale

SHBA shpall non grata tre zyrtarë në Ballkan, një tjetër

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë shpallur non grata tre zyrtarë nga Ballkani. Bëhet fjalë për ish kryeprokuroren speciale të Maqedonisë së Veriut, Katica Janeva, kryetarin aktual të komunës së Karposhit në Maqedoninë e Veriut, Stevço Jakimovski dhe ish kryetarin e komunës së Kaçanikut në Kosovë, Xhabir Zharku.

Në një deklaratë për shtyp, DASH thotë se veprimet e tyre minuan sundimin e ligjit dhe besimin e publikut në institucionet demokratike dhe proceset publike të qeverive të tyre përkatëse.

Në cilësinë e saj zyrtare si ish-kryeprokurore speciale e Maqedonisë së Veriut, Janeva ishte e përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e ndikimit të saj politik dhe pushtetit zyrtar për përfitime personale. Ka informacione të besueshme që Janeva ka kërkuar dhe ka pranuar ryshfet për të ndikuar në një prokurori nën kompetencën e saj.

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Karposhit, Maqedonia e Veriut, Jakimovski ishte i përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij zyrtare për të ndërhyrë në zhvillimin urban dhe proceset e prokurimit për të përfituar veten dhe bashkëpunëtorët e tij.

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Kaçanikut, Kosovë, Zharku ishte i përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij për të ndërhyrë në proceset e prokurimit për të lejuar në mënyrë të paligjshme ndërtimin në pronën në pronësi të komunës, për të përfituar vetë dhe bashkëpunëtorët e tij.

Këto emërtime riafirmojnë përkushtimin e SHBA-së për të mbështetur sundimin e ligjit dhe forcimin e institucioneve demokratike në të gjithë Ballkanin. Departamenti do të vazhdojë të përdorë të gjitha autoritetet në dispozicion për të promovuar llogaridhënien për aktorët e korruptuar në rajon dhe globalisht.

Këto përcaktime janë bërë sipas seksionit 7031(c) të Aktit të Ndarjeve të Ndarjeve të Departamentit të Shtetit, Operacioneve të Jashtme dhe Programeve të Përafërta, 2023, siç parashikohet nga Akti i Ndarjeve të Vazhduara. Përveç Janevës dhe Jakimovskit, Departamenti i Shtetit po cakton anëtarët e familjes së tyre të ngushtë – dy djemtë e rritur të Jakimovskit, Goce Jakimovski dhe Damjan Jakimovski, dhe bashkëshortin dhe djalin e rritur të Janevës, Venci Janev dhe Lazar Janev. Këto veprime i bëjnë Janevën, Jakimovskin, Zharkun dhe anëtarët e familjes së tyre të ngushtë në përgjithësi të papërshtatshëm për të hyrë në Shtetet e Bashkuara.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH