Showbiz

Puna më e kërkuar e momentit: Fitoni 80,000 dollarë në vit, pas pasur një diplomë

Shkruar nga Liberale
Puna më e kërkuar e momentit: Fitoni 80,000 dollarë në vit,

Ata që kanë frikë nga lartësitë sigurisht që nuk mund të aplikojnë për punën më të kërkuar në tregun e punës në SHBA, që nuk është tjetër veçse teknikë turbinash me erë.

Sipas Zyrës së Punës, punësimi në këtë sektor specifik - shumë të kërkuar - pritet të rriten me gati 45% gjatë 10 viteve të ardhshme, pra me shkallën më të lartë se çdo industri tjetër.

Sigurisht, bumi në energjinë "e gjelbër" dhe investimet masive në parqet e erës luajnë një rol të rëndësishëm në këtë.

Pra, një teknik me përvojë mund të fitojë deri në 80,000 dollarë në vit pa pasur as një diplomë universitare. Për sa kohë ai dëshiron të udhëtojë vazhdimisht, të përballojë kushtet ekstreme të motit dhe, siç thamë, të mos ketë frikë nga lartësitë.

"Zyra jonë është në një lartësi prej 100 metrash," tha Omar Rubalkava, një teknik 33-vjeçar që punon në Danish Vestas Wind Systems

Ai drejton një ekip prej 36 anëtarësh përgjegjës për mirëmbajtjen të 129 turbinave në Kaliforni. “Ka raste kur era është si të goditet nga një gur", vëren ai.

Punët e këtij sektori në SHBA janë gjashtëfishuar nga viti 2018 deri më sot, sipas të dhënave nga Revelio Labs, ndërkohë që vështirësitë e fundit të sektorit kanë e ngadalësuan ritmin e rritjes.

Brenda 10 viteve të ardhshme, sipas Wood Mackenzie, SHBA do të shtojë edhe 120 GW energji të erës - një sasi e aftë për të elektrizuar 40 milionë familje. “Kjo është e mjaftueshme për të garantuar qëndrueshmërinë afatgjatë të punësimit të sektorit”, sqaron kompania e analizës, duke kujtuar se në vend tashmë ka 73,000 turbina me erë, me një kapacitet total prej 150 GW.

Teknikët e nivelit të hyrjes paguhen 21 deri në 27 dollarë në orë ose 50,000 dollarë në vit, për 50 orë punë/javë. Nëse dikush është i gatshëm të udhëtojë dhe të punojë jashtë orarit, ai prapë mund të fitojë 30,000 dollarë ose më shumë.

Për rekrutimin nuk kërkohen kualifikime të veçanta, ndërsa përpara se dikush të punësohet, është e detyrueshme të marrë një certifikatë, përmes një trajnimi, i cili zgjat 9 deri në 14 muaj./Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH