Arte

PIKTURA E DITËS: Vdekja e gjeneralit Warren në betejën e Bunker's Hill, 17 qershor 1775

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: Vdekja e gjeneralit Warren në betejën e

Piktura e realizuar nga John Trumbull

I quajtur në kohën e tij "artist-patriot", John Trumbull shërbeu në Ushtrinë Kontinentale nga 1775 deri në 1777. Më pas ai dha dorëheqjen nga komisioni dhe në 1780 shkoi në Londër për të studiuar pikturë me Benjamin West dhe udhëtoi për në Paris; në të dy kryeqytetet ai u frymëzua nga pikturat e historisë bashkëkohore.

Trumbull u kthye në Shtetet e Bashkuara me një plan për të përjetësuar luftën e vendit për pavarësi me një sërë kompozimesh të bazuara në ngjarjet kritike të konfliktit, duke krijuar kështu një ikonografi të re për kombin e ri. Ai u bë i njohur për imazhet e tij festive të Luftës Revolucionare, duke përfunduar përfundimisht tetë skena të ndryshme në versione të shumta.

Në 1817 Kongresi i dha Trumbull një komision për katër kanavacë të mëdha për të dekoruar Kapitolin e Shteteve të Bashkuara. Megjithëse Vdekja e gjeneralit Warren në Betejën e Bunker's Hill, 17 qershor 1775 ishte lënda e parë e Luftës Revolucionare që Trumbull përfundoi, ajo nuk u zgjodh përfundimisht për Kapitol.

Trumbull pikturoi disa versione të betejës dhe autorizoi gjithashtu një printim popullor dhe fitimprurës pas saj; skena e tij u bë një nga imazhet më të njohura të luftës. Piktura e MPJ-së ka zbritur në familjen Warren.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH