Polis

18 Prilli 1930, BBC/ “Nuk ka lajm”! Çfarë ndryshoi nga 1930-a deri më sot

Shkruar nga Enkeleda Stafa

18 Prilli 1930, BBC/ “Nuk ka lajm”! Çfarë ndryshoi nga

“Nuk ka lajme”, si sot, 94 vjet më parë, më 18 prill 1930, folësi i lajmeve të BBC-së nuk kishte asgjë për të komunikuar.

Ky ishte skenari i buletinit të lajmeve në orën 20:45, përpara se të luhej muzika për piano për pjesën tjetër të segmentit 15-minutësh të rubrikave të kohës. Më pas shërbimi me valë u kthye më pas në transmetim nga Salla e Mbretëreshës në Langham Place, Londër, ku po shfaqej opera e Wagner Parsifal.

Krahasuar me kohën kur BBC nuk kishte lajme për të raportuar më 18 prill 1930, sot për sot, mediat janë tejet të ngarkuara me lajme. Transmetimet e radios, televizionet, gazetat, portale online dhe rrjetet sociale ofrojnë një shumëllojshmëri të madhe lajmesh, dhe informacioni është në dispozicion në çdo kohë dhe në çdo vend. Kjo bën që audienca të jetë në gjendje të marrë informacione në kohë reale për ngjarjet në të gjithë botën, duke përjetuar një përvojë të plotësisë së informacionit.

Megjithatë, kjo shumëllojshmëri e lajmeve, sjell edhe sfida në filtrimin dhe vlerësimin e informacionit për të siguruar që të dhënat e servirura janë të sakta dhe të besueshme. Në një botë me një rrjedhë të vazhdueshme lajmesh, shqyrtimi i burimeve dhe vlerësimi i besueshmërisë së tyre është një aftësi që duhet të jetë gjithmonë thelbësore për publikun.

Në ditët e sotme , BBC ka më shumë staf dhe më shumë kapacitet sesa në vitin 1930. Por ka gjithashtu një përkufizim të ndryshëm të lajmit.

Mjafton të shikoni orarin kombëtar të radios BBC më 18 prill 1930. Dikur ajo ishte shumë e varur nga agjencitë e lajmeve dhe njoftimet zyrtare të qeverisë. Sot, më pak.

Dhe në ndryshime të tjera; në atë kohë, lajmëtarët ishin anonimë dhe jo të njohur për audiencën. Sot gazetarët njihen dhe anonimiteti, në media sa po vjen e po bëhet një fenomen në zhdukje.

Pas 94 vitesh, fenomeni i 18 prillit 1930 mbetet një pikë referimi e rëndësishme në historinë e mediave. Kjo ngjarje shërbeu si një kujtesë për vlerën e sinqeritetit dhe transparencës në informimin publik. Kjo histori rëndon sot edhe më tepër në kontekstin e rrjedhës së konstante të lajmeve dhe informacionit, duke theksuar nevojën për një qasje të kritikës dhe vlerësimit të lajmeve në një botë të mbushur me informacione të shumta dhe shpeshherë të pakonfirmuara.

Enkelda Stafa /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH