Aktualitet

FDA: Vaksina e Pfizer përmbush kriteret, pritet ta miratojmë

Shkruar nga Liberale
FDA: Vaksina e Pfizer përmbush kriteret, pritet ta miratojmë

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) konkludon në një analizë të hollësishme se vaksina e parë COVID-19 që po konsiderohet për shpërndarje në SHBA “plotësoi kriteret e përshkruara të suksesit” në një studim klinik, duke sugjeruar se agjencia së shpejti do të japë dritën jeshile për produktin historik.

Agjencia të martën lëshoi dy analiza të ndara, një nga shkencëtarët e saj të stafit dhe një nga prodhuesit e vaksinave, Pfizer Inc. dhe partneri gjerman BioNTech SE.

Analiza e FDA nënvizoi disa “përfitime të njohura” nga vaksina. Këto përfshinin “zvogëlimin e rrezikut të infektimit me Covid-19 të paktën shtatë ditë pas dozës së dytë”. Vaksina e Pfizer kërkon dy doza për mbrojtje të plotë.

Përveç kësaj, FDA tha se një përfitim tjetër ishte ulja e rrezikut të konfirmuar Covid-19 pas dozës së parë dhe para dozës së dytë. Një përfitim tjetër i qartë, tha agjencia, ishte “zvogëlimi i rrezikut të konfirmuar të rëndë të Covid-19 në çdo kohë pas dozës 1.”

Referenca për zvogëlimin e sëmundjes së rëndë të konfirmuar ishte e rëndësishme, pasi kritikët e hershëm të disa prej provave të vaksinave ishin të shqetësuar se vetëm sëmundja e lehtë dhe e moderuar mund të parandalohej nga marrja e vaksinës.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH