Globi

Arkeologët zbulojnë një këpucë 2000 vjeçare në Austri

Shkruar nga Liberale
Arkeologët zbulojnë një këpucë 2000 vjeçare

Arkeologët kanë zbuluar në Austri një këpucë me lidhëse që i përket një fëmije dhe që daton më shumë se 2000 vjet.

Dizajni i këpucëve prej lëkure, madhësia e së cilës përafërsisht korrespondon me numrin 30, sugjeron se ka të ngjarë të jetë bërë në shekullin e 2-të para Krishtit, sipas Muzeut Gjerman të Minierave Bochum-Leibniz Kërkimore për Gjeo-burimet.

Këpuca u zbulua nga arkeologët në fshatin perëndimor të Dürrnberg, ku minierat e kripës së gurit u zhvilluan që në epokën e hekurit, thuhet në një deklaratë për shtyp.

Kripa, e cila është veçanërisht e mirë në ruajtjen e mbetjeve organike, mendohet se e ka mbajtur këpucën në gjendje jashtëzakonisht të mirë.

“Aktivitetet tona kërkimore në Dürrnberg na kanë ofruar gjetje të vlefshme për dekada me radhë, në mënyrë që të eksplorojmë shkencërisht aktivitetet më të hershme minerare. Gjendja e këpucës së gjetur është e jashtëzakonshme”, tha profesori Thomas Stoellner, kreu i Departamentit të Kërkimeve në Muzeun Gjerman të Minierave, në deklaratën për shtyp.

Sipas muzeut, puna e gërmimit në Dürrnberg po bëhet për të marrë informacion mbi punën dhe jetën e minatorëve të epokës së hekurit.

Arkeologët zbuluan këpucën midis mbetjeve të tjera organike, duke përfshirë një fragment të tehut prej druri, si dhe mbetje leshi me lidhëse që mund i ngjasonin një kapuçi leshi.

Mbetjet e lidhëses së këpucëve të gjetura të ruajtura ka të ngjarë të jenë bërë prej liri, sipas njoftimit.

Gjetja e këpucëve të një fëmije është “gjithmonë diçka e veçantë”, tha muzeu.

“Materialet organike në përgjithësi dekompozohen me kalimin e kohës. Gjetjet si këpucët e këtij fëmije, por edhe mbetjet e tekstilit apo jashtëqitjet si ato të gjetura në Dürrnberg, ofrojnë një pasqyrë jashtëzakonisht të rrallë në jetën e minatorëve të epokës së hekurit,” shtoi Stoellner.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH