Aktualitet

Zbardhet letra drejtuar BE për Shqipërinë, ja cilat janë kushtet e Greqisë për të mos bllokuar procesin e integrimit

Shkruar nga Liberale
Zbardhet letra drejtuar BE për Shqipërinë, ja cilat janë

Zbardhet shkresa dërguar Këshillit të Përfaqësuesve të përhershëm të BE, lidhur me paralajmërimet e Greqisë dhe qëndrimit të saj me kushtet për integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Europian.

Tre hapat e menjëhershëm që duhet të ndërmarrë Tirana në mënyrë që Greqia të pranojë hapat e ardhshëm në procesin e anëtarësimit të Shqipërisë në lidhje me çështjen Beleri përfshihen në një deklaratë me shkrim të depozituar dje në Komitetin e Përfaqësuesve të Përhershëm (COREPER) në Bruksel.

Në veçanti, pala greke kërkon që kryetari i zgjedhur i Heimarrës Fredi Beleri të marrë detyrën menjëherë, të respektohet e drejta e tij për një proces të drejtë dhe prezumimi i pafajësisë.

Ndryshimi i qëndrimit grek, natyrisht, lidhet me mesazhet e mospërputhjes që Tirana dërgoi në periudhën e mëparshme, por është edhe një mesazh për partnerët, të cilët konsiderojnë se Greqia po e dyanizon Belerin.

Letra në fjalë, e cila i është përcjellë edhe Tiranës zyrtare, thekson se rasti i Belerit përbën një shkelje flagrante të shtetit ligjor.

Në shkresë Athina zyrtare thekson se arrestimi i Belerit ngre shqetësime serioze dhe se lidershipi politik, referuar kryeministrit Rama, ka ndërmarrë sulme verbale para zgjedhjeve lokale të 14 majit.

Letra e plotë:

Greqia vazhdon të ketë rezervat e saj të forta në lidhje me rezultatin e procesit të shqyrtimit të Shqipërisë në grupin 1 (Bazat), për shkak të rastit të z. Fredi Beleris, i cili përbën një shkelje flagrante të shtetit ligjor dhe të të drejtave politike të qytetarëve shqiptarë, veçanërisht. të pjesëtarëve të pakicës etnike greke. Z. Fredi Beleris, anëtar i pakicës etnike greke të Shqipërisë dhe kryetar i zgjedhur i Bashkisë së Himarës, u arrestua nga autoritetet shqiptare dy ditë përpara zgjedhjeve lokale të 14 majit 2023, me akuzën e mashtrimit zgjedhor.

Gjatë periudhës parazgjedhore, zoti Beleris dhe kandidatura e tij janë veçuar vazhdimisht nga lidershipi politik shqiptar në një sërë sulmesh të drejtpërdrejta verbale. Megjithatë, ai ishte një nga shtatë kandidatët e opozitës, të cilët arritën të fitonin një nga 61 bashkitë e vendit. Arrestimi i tij ngre shqetësime serioze duke përfshirë praktikën diskriminuese kundrejt një anëtari të një pakice etnike të mbrojtur nga ligji ndërkombëtar. Z. Beleris vazhdon të qëndrojë në burg edhe sot e kësaj dite, gati për shtatë muaj dhe kështu i është mohuar e drejta politike si kryetar i zgjedhur për të marrë detyrën. Duhet theksuar se, sipas ligjit shqiptar, marrja e detyrës nuk duhet te jete paragjykues ndaj procesit apo rezultatit te gjykimeve në pritje, duke qenë se ai përbën thjesht një akt të thjeshtë administrativ, i cili nuk cenon pavarësinë e gjyqësorit. Kësisoj, ndalimi i betimit të kryetarit të zgjedhur z. Beleris përbën një vendim politik të ndërgjegjshëm të Qeverisë Shqiptare që reflekton mosrespektimin e parimeve themelore të shtetit të së drejtës.

Situata bie ndesh me vlerat tona të përbashkëta evropiane, kriteret e anëtarësimit dhe acquis të BE-së, të cilat janë të panegociueshme. Greqia pret që Shqipëria të marrë masa konkrete dhe të menjëhershme për marrjen e detyrës së z. Beleris si dhe të respektojë të drejtën e tij për një gjykim të drejtë dhe prezumimin e pafajësisë. Përndryshe, Greqia nuk do të jetë në gjendje të pajtohet me fazat e ardhshme të procesit të anëtarësimit, duke përfshirë miratimin e Raportit të Vlerësimit të Standardeve.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH