Kryesore

Zbardhet kontrata me “Pfizer”

               Publikuar në : 09:59 - 20/01/21 liberale

Sekreti i marrëveshjes midis qeverisë shqiptare dhe kompanisë farmaceutike “Phizer”. Murrizi zbardh detaje: Çmimi i dozës, 12 dollarë. Përgjegjësitë i marrim vetëm ne, kontrata deri në 2022

Një ditë pasi marrëveshja u miratua në Parlament, detaje të saj janë publikuar në media.

Lidhur me marrëveshjen mes “Pfizer Export B.V” në Holandë dhe ministrive të Shëndetësisë e Kujdesit Social dhe asaj të Shtetit për Rindërtimin si dhe Institutit të Shëndetit Publik, kontrata prej 52 faqesh përcakton sasinë, kostot por dhe kushtet që duhet të plotësojë qeveria shqiptare.

Nëpërmjet kësaj marrëveshje konfidenciale, qeveria shqiptare ka blerë te “Pfizer”-i për muajin janar 10 mijë e 530 doza, duke paguar për një dozë 12 dollarë.

Pjesë nga kontrata sekrete e qeverisë shqiptare dhe “Pfizer Export B.V”, sasia dhe çmimi
Kontrata zbulon edhe planin e ardhjes së 30 mijë e 420 dozave në shkurt ndërsa në vjeshtë dhe dimër 458 mijë e 640 të tjerave.

Në total qeveria shqiptare ka nënshkruar me “Pfizer” blerjen e 499 mijë e 590 dozave por praktikisht nuk do ketë dërgim vaksinash në Shqipëri në mars, prill, maj dhe qershor. E paqartë mbetet edhe ndarja e dërgesave në muajt e fundit të vitit.

Totali i parave që duhet të paguajmë? Rreth 6 milionë dollarë.

Nuk dihet pse qeveria ka planifikuar këtë shpërndarje faturash për marrjen e vaksinave, mes muajve janar, shkurt dhe vjeshtës e dimrit dhe nëse lidhet me kapacitetin pagues të saj, ndërsa teza e “testimit” mbi shqiptarët bie poshtë duke qenë se bëhet fjalë për dy blerje të vogla paraprake. Një nga dyshimet që qarkulloi kohë më parë qe pamundësia e prodhimit për Shqipërinë, ndërsa mbetet me pikëpyetje nëse ka qenë “Pfizer”-i që ka kushtëzuar qeverinë shqiptare në këto dërgesa.

Në fakt, sipas kontratës qeveria shqiptare do të paguajë paraprakisht brenda 30 ditëve nga marrja e faturës 2.997.540 dollarë (rreth 3 milionë dollarë).

Nga një shikim i detajuar i kontratës mes autoriteteve shqiptare e “Pfizer” e “BioNTech” me bazë në Gjermani mësohet se këto të fundit do të jenë përgjegjëse për të gjithë kërkesat e marketimit të produktit.

Qeveria shqiptare merr përsipër ruajtjen e konfidencialitetit të kontratës dhe pronësinë intelektuale.

Termat e kontratës tregojnë se vendet e prodhimit të “Pfizer” në Kalamazoo (Michigan) dhe Puurs, Belgjikë dhe dy vendet e prodhimit të “BioNTech”, në Mainz dhe Idar Oberstein në Gjermani do të jenë ato ku do të prodhohet vaksina por edhe vende të tjera prodhuese që “Pfizer” e gjykon.

“Pfizer”-i del garant për të siguruar që produkti është prodhuar në përputhje me specifikimet ndërsa qeveria shqiptare ka detyrimet si më poshtë sa i përket kujdesit për vaksinat:

“(b) Me dorëzimin e produktit Blerësit në Vendin e Destinacionit dhe, për aq sa është e zbatueshme, për çdo shpërndarje të mëtejshme dhe / ose transportim në një Vend Destinacioni që nuk është një pikë e përdorimit të Produktit, Blerësi do të ruajë dhe trajtojë Produktin në mënyrën e përcaktuar te Specifikimet, udhëzimet në Shtojcën D dhe udhëzimet e dhëna nga “Pfizer”-i për të siguruar stabilitetin dhe integritetin e Produktit.

(c) Për të shmangur dyshimet, Blerësi do të ketë të gjitha shpenzimet për përdorimin e Produktit pas transferimit nga Pfizeri në Vendin e Destinacionit, përfshirë, por pa u kufizuar në ato për ruajtjen e Produktit dhe shpërndarjen dhe administrimit të Produktit (nëse zbatohet) në Shqipëri.

(d)Blerësi do të jetë i vetmi përgjegjës për ruajtjen, trajtimin, shpërndarjen, transportimin, administrimin dhe përdorimin e produktit në Shqipëri pas dorëzimit të Produktit Blerësit ose të caktuarit të tij në Vendin e Destinacionit.

(e) Blerësi do të jetë përgjegjës dhe do të sigurojë që çdo pajisje e përdorur për të dorëzuar Produktin, për shembull Dërguesi (ët) dhe Pajisja (et) monitoruese të jenë ruajtur në një vend të duhur të pastër dhe të sigurt për të mbrojtur dhe ruajtur funksionalitetin e pajisjeve të tilla (në kushte të kontrolluara, pa ekspozim ndaj motit ose dëmtuesve, etj).

(f) Pfizer mund t’i sigurojë Blerësit Fletë të Dhënash Sigurie dhe informacione të tjera për të ndihmuar Blerësin për të zhvilluar procese dhe procedura, përfshirë trajnimin, për të trajtuar Produktin dhe Materialet e Produktit në një mënyrë të sigurt dhe në përputhje me Ligjet… Blerësi përfaqëson dhe garanton që vetë ai do të sigurojë që të gjithë marrësit e Produktit dhe Materialet e Produktit të kenë ekspertizën e nevojshme për të zhvilluar dhe zbatuar procedurat e përshtatshme dhe programet e trajnimit për të mundësuar trajtimin e duhur të Produktit dhe Materialeve të Produktit në një mënyrë të sigurt dhe të ligjshme.”

Nuk përmenden efekte anësore të vaksinës por kontrata lidhet mbi atë që quhet “Përpjekje e Arsyeshme Tregtare”, që do të thotë se merren parasysh rreziqet përkatëse në industrinë farmaceutike, pasiguritë, kufizimet dhe sfidat e zhvillimit, prodhimit, komercializimit dhe shpërndarjes së produktit të ri të vaksinës COVID-19, duke marrë parasysh faktorët aktualë dhe çështjet e sigurisë dhe efikasitetit potencial, risinë, profilin e produktit, pozicionin e pronësisë dhe mjedisin aktual konkurrues për një produkt të tillë. /Gogo.al

Rama: Pfizer ka shtyrë procesin dorëzimit të dozave

Edhe pse jemi në javën e tretë të Janarit në Shqipëri ende nuk kanë ardhur vaksinat e Pfizer të kontraktuara nga qeveria. Lidhur me këtë ka reaguar dje kryeministri Edi Rama, i cili ka shpjeguar se kjo vonesë ka ardhur për shkak se kompania Pfizer ka marrë vendimin për të shtyrë me një javë dërgesat në vendet që ka lidhur kontratë. Rama më tej tha se kjo shtyrje është bërë edhe me vendet e Bashkimit Evropian.
“Pfizer ka ndezur zjarr polemikën më shumë shtete të BE duke thënë se do ta shtyjë për një javë procesin e dorëzimit të dozave të kontraktuar. Si t’ja bëjmë tani?” ka thënë Rama. Kujtojmë që 30 250 doza të tjera pritet të vijnë në shkurt e të tjerat me radhë, muaj pas muaji, në bazë të planit të vaksinimit. Ndërkohë në vendin tonë vaksinimi ka nisur dhe shumë mjekë e infermierë kanë marrë dozën e parë të vaksinës e cila u dhurua nga një vend mik i Shqipërisë.

OBSH: Dështimi moral katastrofik

Drejtori Ekzekutiv i OBSH tha se nuk është “e drejtë që më të rinjtë dhe më të shëndetshmit në vendet e pasura të vaksinohen para punonjësve shëndetësorë dhe të moshuarve në vendet e varfëra”. Sipas tij nëse vendet e pasura nuk i ndajnë vaksinat COVID-19 me vendet e varfra, “ky dështim do të paguhet me jetë”.

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë thotë se bota është “në prag të një dështimi moral katastrofik” për shpërndarjen e pabarabartë të vaksinave për COVID-19.

Duke folur në një takim të bordit ekzekutiv të OBSH-së të hënën në Gjenevë, Drejtori Ekzekutiv Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se nuk është “e drejtë që më të rinjtë dhe më të shëndetshmit në vendet e pasura të vaksinohen para punonjësve shëndetësorë dhe të moshuarve në vendet e varfëra”.

“Më shumë se 39 milion doza vaksinash janë injektuar tani në të paktën 49 vende me të ardhura më të larta. Vetëm 25 doza janë dhënë në një nga vendet me të ardhura më të ulëta, – jo 25 milion, jo 25,000 – vetëm 25,” tha ai.

Zoti Tedros tha nëse vendet e pasura nuk i ndajnë vaksinat COVID-19 me vendet e varfra, “ky dështim do të paguhet me jetë dhe mjete jetese.”

Ai tha që në fund të fundit, një “qasje egoiste” në shpërndarjen e vaksinave “vetëm do të zgjasë pandeminë.”

Po të hënën, Shtëpia e Bardhë konfirmoi se Presidenti amerikan Donald Trump kishte hequr ndalimet e lidhura me koronavirusin për udhëtimin për shumicën e qytetarëve joamerikanë nga pjesa më e madhe e Evropës dhe Brazilit, duke filluar nga 26 Janari.

“Ky veprim është mënyra më e mirë për të vazhduar mbrojtjen e amerikanëve nga COVID-19 ndërsa lejon udhëtimet të rifillojnë në mënyrë të sigurt”, tha zoti Trump në një deklaratë të lëshuar nga Shtëpia e Bardhë.

Sidoqoftë, sekretarja e shtypit e Presidentit të zgjedhur Joe Biden, Jen Psaki, u përgjigj disa minuta më vonë në Tëitter, duke thënë: “Me këshillën e ekipit tonë mjekësor, administrata nuk ka ndërmend të heqë këto kufizime më 26 janar. Përkundrazi ne planifikojmë të forcojmë masat e shëndetit publik rreth udhëtimeve ndërkombëtare në mënyrë që të ndalim përhapjen e COVID-19-ës. ”

Udhëzimet e reja nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, që hyjnë në fuqi më 26 janar, do të kërkojnë që të gjithë pasagjerët që hyjnë në SHBA nga ajri, të kenë një test negativ për COVID-19 përpara se të hipin në avion.

Po të hënën, një panel i pavarur që rishikon trajtimin global të pandemisë COVID-19 kritikoi si Organizatën Botërore të Shëndetësisë ashtu edhe Kinën për reagimin e tyre ndaj virusit.

Paneli i ekspertëve i udhëhequr nga ish-kryeministrja e Zelandës së Re Helen Clark dhe ish-presidentja liberiane Ellen Johnson Sirleaf thanë në një raport se OBSH-ja duhet të kishte shpallur një emergjencë ndërkombëtare më shpejt sesa 30 janari.

Komisioni gjithashtu tha se Kina mund të kishte zbatuar masat e shëndetit publik më me forcë në janar. Paneli do të paraqesë raportin e tij përfundimtar në maj.

Kryeministri japonez Yoshihide Suga u zotua se do të vazhdonte me përgatitjet për të mbajtur Lojërat Olimpike të Tokios këtë verë, megjithë një rritje të infeksioneve të koronavirusit në vend.

“Ne do të vazhdojmë me përgatitjet, me vendosmërinë e marrjes së masave të sigurta kundër infeksionit dhe mbajtjen e një aktiviteti të sjellë shpresë dhe guxim në botë,” tha Suga në një fjalim në Parlament.

Një rritje e fundit e rasteve në Japoni ka detyruar qeverinë të mbyllë kufijtë për të huajt jorezidentë dhe të shpallë një gjendje të jashtëzakonshme në kryeqytetin, Tokio.

Sondazhet e fundit në media në Japoni tregojnë rreth 80% e publikut japonez mendojnë që Lojërat Olimpike nuk do të mbahen ose nuk duhet të mbahen këtë vit.

Olimpiadat e Tokios janë shtyrë një herë për shkak të pandemisë, pasi ishin planifikuar fillimisht për verën e vitit 2020.

Në Republikën Çeke, zyrtarët e shëndetësisë thonë se varianti i koronavirusit me përhapje të shpejtë i identifikuar për herë të parë në Britani është zbuluar në vend. Ministri i Shëndetësisë Jan Blatny tha se varianti përbën rreth 10% të kampionëve të testuar.

Disa variante të koronavirusit janë zbuluar në të gjithë botën, duke përfshirë ato të identifikuara për herë të parë në Britani, Afrikën e Jugut dhe Brazil.

Zyrtarët e shëndetësisë në Bruksel thonë se varianti i parë i zbuluar në Britani ka filluar të përhapet në Belgjikë pas më shumë rasteve të raportuara atje.

Në Zvicër, autoritetet kanë vendosur dy hotele në qytetin e vendpushimit të skive në St. Moritz nën karantinë dhe urdhëruan që të gjithë klientët të testohen për koronavirusin pasi një person u testua pozitiv për variantin e koronavirusit të identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut.

Në Itali, zyrtarët raportuan se numri i infeksioneve ditore të vendit ra të hënën nën 10,000. Zyrtarët konfirmuan 8,825 raste të reja.

Zyrtarët francezë të shëndetësisë filluan një fushatë të hënën për të vaksinuar njerëz mbi 75 vjeç. Ata thonë se më shumë se gjysmë milioni persona janë regjistruar për të marrë të parën nga dy dozat e vaksinës deri në mes të shkurtit.

Zyrtarët kinezë të hënën regjistruan më shumë se 100 raste të reja për të gjashtën ditë radhazi. Agjencia e lajmeve Reuters njoftoi se më shumë se 29 milion kinezë tani janë nën bllokim të rreptë për të kontrolluar përhapjen e virusit.

Në Shtetet e Bashkuara, numri i të vdekurve nga COVID-19 kaloi 398,000, sipas të dhënave të mbledhura nga Universiteti Johns Hopkins, shifra më e lartë në botë.

Brazili dhe India pasojnë Shtetet e Bashkuara në vdekjet me COVID-19 me përkatësisht më shumë se 209,000 dhe 152,000.

Brazili miratoi dy vaksina për përdorim urgjent kundër koronavirusit të dielën ndërsa disa nga spitalet e tij u përballën me mungesë oksigjeni.

 Varhelyi: Ballkani, BE nis mekanizmin për sigurimin e vaksinave

Komisioneri për Zgjerim, Oliver Varhelyi, njoftoi në twitter se Bashkimi Evropian ka nisur lëvizjet për të siguruar vaksinat anti-Covid edhe për Ballkanin Perëndimor. “Për të siguruar front të bashkuar për të mposhtur COVID19 dhe qasjen e hershme në vaksina, Komisioni Evropian do të ngrejë mekanizëm për të strukturuar sigurimin e vaksinave të ndara nga shtetet anëtare, me vëmendje të veçantë për Ballkanin Perëndimor dhe fqinjët. Do të hulumtohen mundësi të mëtejshme për të siguruar vaksinat herët“, shkruan ai.

Ndërkohë kujtojmë se kryeministri Edi Rama jo pak herë ka kritikuar BE-në duke u shprehur se po funksionon sipas parimit “secili për veten, zoti për të gjithë”.

“Vendet kanë rendur të bëjnë çka munden me parimin secili për veten, zoti për të gjithë. Këtë ka bërë BE. E papranueshme moralisht, ndërkohë që X vend merr X doza dhe i mban aty se s’mund të bëjë vaksinimin me shpejtësinë që të ezaurojë dozat që ka, ezauron jo të gjitha. Fare mirë mund të linte një pjesë sado të vogël për vendet e rajonit“, tha Rama. /Gazeta Liberale

 


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back