Medicus

Hiperaktiviteti, përqendrimi i dobët, impulsiviteti mund të jenë favorizuar nga evolucioni

Shkruar nga Laert MIRAKU

Hiperaktiviteti, përqendrimi i dobët, impulsiviteti mund të

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Tiparet që lidhen me çrregullimin e deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD) mund ta kenë bërë më të lehtë kërkimin e ushqimit të paraardhësve tanë.

Hiperaktiviteti, përqendrimi i dobët, impulsiviteti: këto janë disa nga tiparet tipike të çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD), të cilat sot priren të shihen negativisht dhe që janë dobësuese në shumë rrethana. Megjithatë, ishte një kohë kur të njëjtat sjellje mund të ndihmonin në kërkimin e ushqimit të ngrënshëm në zona të gjera për t'u mbuluar në këmbë: kjo është hipoteza e paraqitur në një studim të ri , sipas të cilit ADHD tani mund të jetë kaq i përhapur edhe për arsye evolucionare.

ADHD SOT. ADHD është një çrregullim neurozhvillues që zakonisht diagnostikohet në fëmijëri dhe vazhdon deri në moshën madhore. Simptomat përfshijnë vështirësi në kontrollimin e sjelljeve impulsive, gjallëri të tepruar, vëmendje të shkurtër, prirje të ulët për të përfunduar një detyrë, padurim. Këto tipare mund të jenë mjaft dobësuese për të ndërhyrë në zhvillimin, marrëdhëniet shoqërore dhe performancën akademike.

PSE ËSHTË KAQ I PËRHAPUR? David Barack dhe kolegët në Universitetin e Pensilvanisë (Shtetet e Bashkuara) u nisën nga konsiderata se ADHD është më e përhapur sesa mund të pritet nga rastësia e thjeshtë e mutacioneve gjenetike; dhe në përgjithësi, se tipare të tilla si impulsiviteti dhe shpërqendrimi janë më të zakonshme sesa do të dukeshin "të favorshme" në shoqërinë e sotme. 

NJË DETYRË GRUMBULLIMI. Në kërkimin e tyre, shkencëtarët u kërkuan 457 të rriturve të merrnin pjesë në një lojë online në të cilën ata duhej të zgjidhnin sa më shumë manaferra nga disa shkurre në 8 minuta. Numri i frutave të pranishëm në shkurre zvogëlohej ndërsa klikonin mbi atë bimë: prandaj pjesëmarrësit duhej të vendosnin nëse do të vazhdonin të kërkonin në të njëjtën shkurre dhe të përqendroheshin më mirë ose nëse do të fillonin të shikonin diku tjetër, por me koston e humbjes së kohës.

RREZIKU I NDRYSHIMIT. Ekipi gjithashtu vlerësoi pjesëmarrësit për simptoma në përputhje me ADHD (një vlerësim që nuk është, theksojnë studiuesit, madje edhe nga distanca i krahasueshëm me një diagnozë) përmes pyetësorëve, duke i gjetur ato në 206 njerëz. Ata që kishin marrë rezultate më të larta në shkallën e vlerësimit të ADHD gjithashtu dukeshin më të prirur të ndërronin shkurret shpesh, duke braktisur atë aktualin për të kërkuar diku tjetër. Në përgjithësi, ata që përdorën këtë strategji gjithashtu mblodhën më shumë manaferra virtuale dhe shënuan më shumë pikë.

NDONJËHERË E DOBISHME? Gjetjet janë në përputhje me rezultatet e hulumtimeve të mëparshme, të cilat kishin gjetur në popullatat nomade që jetonin duke eksploruar gjenet që lidhen me ADHD. Shkencëtarë të tjerë besojnë se tiparet që janë normalisht dobësuese dhe zakonisht të lidhura me ADHD mund t'i ndihmojnë njerëzit të përballen në situata ku kërkohet aktivitet fizik dhe aftësia për të marrë vendime të shpejta .

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH