Showbiz

Studimi: Mesazhet zanore mund të zbulojnë nëse keni diabet

Shkruar nga Liberale
Studimi: Mesazhet zanore mund të zbulojnë nëse keni diabet

Një aplikacion për të regjistruar një mesazh zanor jo më shumë se 10 sekonda mund të zbulojë nëse dikush ka diabet. Dhe, më mirë akoma, së shpejti mund të jetë i disponueshëm për çdo smartphone, duke u bërë një opsion i përballueshëm dhe i aksesueshëm për të gjithë. Hapi i rëndësishëm përpara në diagnostikimin e hershëm të kësaj sëmundjeje metabolike vjen nga një ekip kërkimor nga Klick Labs, një kompani kanadeze e grupit Klick Health që zhvillon zgjidhje në sektorin e shkencave të jetës.

Në veçanti, duke identifikuar një sërë karakteristikash të pranishme në gjurmën e zërit të një personi dhe duke kombinuar këtë informacion me të dhënat në lidhje me moshën, gjininë, gjatësinë dhe peshën, një model i inteligjencës artificiale (AI) i zhvilluar nga studiuesit ka treguar se mund të jetë në gjendje të dallojë nëse ai person ka diabet të tipit 2 me një saktësi prej 89% për femrat dhe 86% për meshkujt.

“Sinteza e të folurit është një proces kompleks që mbështetet në efektet e kombinuara të sistemit të frymëmarrjes, sistemit nervor dhe laringut. E gjithë kjo mund të ndikojë mbi zërin – shpjegojnë studiuesit. Shumica e njerëzve nuk do të ishin në gjendje t'i identifikonin këto ndryshime, ose mund ta bënin këtë, por jo në mënyrë të besueshme, ndërsa kompjuterët mund të kryejnë analiza më të sakta".

Në një studim të ri, të botuar në Mayo Clinic Proceedings: Digital Health, studiuesit përshkruan se si po hetojnë potencialin e analizës së zërit si një mjet diagnostikues të hershëm për diabetin e tipit 2. Në një grup prej 267 personash, të cilët më parë i janë nënshtruar testeve standarde për tipin 2 diabetit, atyre iu kërkua të regjistronin një mesazh të shkurtër zanor në telefonat e tyre gjashtë herë në ditë për dy javë. Në mbi 18,000 regjistrime, studiuesit më pas kërkuan ndryshime akustike, të tilla si ndryshimet në lartësinë dhe intensitetin, midis atyre që rezultuan pozitivë ose negativë.

Hapat e ardhshëm do të jenë përsëritja e studimit dhe zgjerimi i kërkimit duke përdorur zërin si një mjet diagnostikues në fusha të tjera si prediabeti, shëndeti i grave dhe hipertensioni. Teknologjia e zërit mund të revolucionarizojë praktikat e kujdesit shëndetësor si një mjet i aksesueshëm dhe i përshtatshëm për shqyrtimin dixhital./Liberale.al

 

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH