Globi

Studimi i ri: Piramidat e Egjiptit nuk janë më të vjetrat, piramida më e vjetër në botë ndodhet në Azi, si u ndërtua ajo

Shkruar nga Liberale

Nëse mendonit se Egjipti ishte shtëpia e piramidave më të vjetra në botë, ndoshta duhet të shikoni një vend në Azinë Juglindore.

Gunung Padang, e vendosur në Indonezi, besohet të jetë piramida më e vjetër në botë. Kolonizatorët holandezë e zbuluan atë në fillim të shekullit të 20-të, gjë që i lejoi organizatat ta studionin atë gjerësisht. Gunung Padang mbulon afërsisht 150,000 metra katrorë tokë, dhe ekspertët besojnë se është ndërtuar më shumë se 20,000 vjet më parë.

Disa javë më parë, ajo që gjithmonë besohej se ishte një kodër në sitin arkeologjik Gunung Padang në fakt mund të jetë një piramidë e fshehur në mes të ditës. Në fakt, një studim i fundit i botuar në revistën "Archaeological Prospection" më 20 tetor, flet për atë që mund të jetë një piramidë vërtet e lashtë.

Shkencëtarët nga Agjencia Kombëtare e Kërkimit dhe Inovacionit Indonezian (BRIN) besojnë se struktura mund të jetë shumë më e vjetër se Stonehenge, në Angli, ose piramidat e mëdha të Gizës, në Egjipt, të dyja rreth 5000 vjet të vjetra.

Sipas studiuesve, forma e këtij mali nuk do të ishte për shkak të atmosferës dhe natyrës, fenomene që e kanë formësuar atë gjatë viteve, por përkundrazi do të ishte gdhendur artificialisht. Mosha e kësaj piramide mund të ndryshojë midis 25,000 dhe 14,000 vjet më parë.

Gunung Padang, e cila mund të përkthehet fjalë për fjalë si Mali i Iluminizmit, propozon një mister i ri historik me përmasa të papara më parë: si është e mundur që një qytetërim ta kishte krijuar këtë piramidë me teknika të avancuara, nëse ende nuk kishte prova, qoftë edhe për shpikjen e bujqësi?

Sipas asaj që ata pretendojnë, përfundimi ishte rezultat i hulumtimit në vend midis viteve 2011 dhe 2015, duke përdorur teknika të tilla si shpimi dhe radari depërtues në tokë.

Ata besojnë se orari i ndërtimit ishte afërsisht si vijon:

- Ndërtimi do të kishte filluar në një moment gjatë periudhës së fundit akullnajore (një periudhë në të cilën Toka bëhet më e ftohtë), të paktën 16,000 vjet më parë dhe ndoshta 27,000 vjet më parë;

- Pjesa qendrore e strukturës ndoshta u ndërtua midis 25,000 dhe 14,000 p.e.s, por u braktis për disa mijëra vjet;

- Ndërtimi do të kishte filluar përsëri rreth viteve 7900 deri në 6100 p.e.s. Në këtë kohë ndërtuesit duket se kanë varrosur pjesë të vendit me qëllim;

- Piramida do të kishte përfunduar rreth 2000-1100 p.e.s., me shtimin e tarracave prej guri që mund të shihen sot në sipërfaqen e vullkanit.

Gjeologu Danny Hilman Natawidjaja, një studiues i BRIN, thotë se Gunung Padang nuk është një kodër natyrale, por një ndërtim me shtresa në formë piramide.

Ai dhe ekipi i tij mblodhën mostra dheu thellë brenda kodrës dhe janë të sigurt në vlefshmërinë e rezultatit, kryesisht për shkak të përmbajtjes së lartë të lëndës organike të gjetur. Zbulimi i asaj që studiuesit thonë se është një dhomë e madhe me shumë nivele në qendër të ndërtesës i ka bërë ata të arrijnë në përfundimin se Gunung Padang është në të vërtetë një piramidë.

Ekipi beson se ndërtimet dhe pikturat e shpellave në këtë vend kanë ekzistuar që nga epoka e fundit e akullit.

"Ky zbulim sfidon besimin konvencional se qytetërimi njerëzor dhe zhvillimi i teknikave të avancuara të ndërtimit u shfaqën gjatë periudhës së hershme të holocenit ose neolitit të hershëm," tha gjeologu për BBC.

“Ndërtuesit e shtresës së dytë dhe të tretë në Gunung Padang duhet të kenë pasur aftësi të jashtëzakonshme ndërtimi – diçka që nuk është në përputhje me kulturën tradicionale të gjuetarëve-mbledhësve”, tha Natawidjaja.

"Ky zbulim sfidon besimin konvencional se qytetërimi njerëzor dhe zhvillimi i teknikave të avancuara të ndërtimit u shfaqën gjatë periudhës së hershme të holocenit ose neolitit të hershëm," tha gjeologu për BBC.

“Ndërtuesit e shtresës së dytë dhe të tretë në Gunung Padang duhet të kenë pasur aftësi të jashtëzakonshme ndërtimi – diçka që nuk është në përputhje me kulturën tradicionale të gjuetarëve-mbledhësve”, tha Natawidjaja.

'Përfundim absurd'

Megjithatë, disa arkeologë nuk pajtohen me përfundimet e kërkimit të Natawidjaja - njëri prej tyre është indoneziani Lutfi Yondri. Yondri e konsideron të gabuar përfundimin se Gunung Padang është një piramidë e varrosur. Është një "përfundim hamendësues" me të dhëna që nuk mund t'u besohet, thotë ai. "Indonezia nuk ka traditë kulturore të ndërtimit të piramidave".

“Pyetja është: a ka varrosur dikush ndonjëherë një piramidë në një mal në arkipelag?” thotë Yondri. "Kur i varrosën njerëzit piramidat në male? Sa material do të duhej për të krijuar një mal?".

Yondri thotë se Gunung Padang është një shembull i një strukture më tipike indoneziane.

"A ka pasur ndonjëherë Indonezia një kulturë piramidale? Jo. Banorët e arkipelagut kanë punden berundak (tarraca guri)", tha ai për BBC.

Tarracat prej guri janë struktura shkëmbore në formë tryeze që përdoren për ceremonitë e adhurimit të paraardhësve.

Besohet se Gunung Padang është përdorur për këtë lloj rituali. Yondri deklaron se kjo e bën të mundshme që Gunung Padang të jetë në fakt një grup tarracash prej guri dhe jo një piramidë.

Yondri gjithashtu vuri në dyshim mostrat e përdorura në hulumtim dhe tha se nuk është e mundur të merren hamendje për origjinën e tyre pa marrë parasysh kontekstin kulturor./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH