Sociale

OBSH: Vetmia shpallet një problem shëndetësor global

Shkruar nga Liberale

OBSH: Vetmia shpallet një problem shëndetësor global

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e ka shpallur vetminë një kërcënim urgjent për shëndetin global dhe kirurgu i përgjithshëm amerikan ka thënë se efektet e saj në vdekshmëri janë të barabarta me pirjen e 15 cigareve në ditë.

OBSH ka krijuar një komision ndërkombëtar, të udhëhequr nga kirurgu i përgjithshëm i SHBA-së, Dr. Vivek Murthy dhe i dërguari i Rinisë së Bashkimit Afrikan, Chido Mpemba, prej 11 avokatësh dhe ministrash të qeverisë, duke përfshirë Ralph Regenwanu, Ministrin e Përshtatjes ndaj Ndryshimeve Klimatike të Vanuatu dhe Ajuko Kato, Ministër përgjegjës për masat e vetmisë dhe izolimit në Japoni.

Ngritja e komisionit vjen pasi pandemia e Covid-19 ndaloi aktivitetet ekonomike dhe sociale, rriti nivelin e vetmisë, por edhe mes një ndërgjegjësimi të ri për rëndësinë e problemit. Komisioni do të punojë për tre vjet.


Rreziqet shëndetësore janë po aq të këqija sa pirja e duhanit deri në 15 cigare në ditë, dhe madje më të mëdha se ato që lidhen me obezitetin dhe pasivitetin fizik, thotë Murthy.

Edhe pse vetmia shihet shpesh si problem në vendet e zhvilluara, Murthy deklaron se shkalla e një në katër të moshuar që përjeton izolim social është e ngjashme në të gjitha rajonet e botës.

Tek të moshuarit, vetmia shoqërohet me një rritje prej 50 për qind të rrezikut të zhvillimit të demencës dhe një rritje prej 30 për qind të rrezikut të incidentit të sëmundjes së arterieve koronare ose goditjes në tru.

Por ajo prish edhe jetën e të rinjve. Midis pesë dhe 15 për qind e adoleshentëve janë të vetmuar, sipas shifrave që ndoshta janë nënvlerësuar. Në Afrikë, 12.7 përqind e adoleshentëve përjetojnë vetminë, krahasuar me 5.3 përqind në Evropë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH