Aktualitet

Qiratë e fryra, normat e larta të interesit dhe mungesa e ofertës krijojnë krizën evropiane të banesave

Shkruar nga Liberale

Përshtati dhe përgatiti Laert Miraku, për Liberale.al

Muaji shtator është gjithmonë një kohë e ngarkuar për tregun e qirave në Paris . Ndërsa studentët kthehen në qytet pas pushimeve verore, kërkesa për strehim me çmime më të ulëta rritet.

Por në vitin 2023, qiramarrësit që kërkonin një dhomë apo studio të lirë u përballën me një sfidë më të ashpër se kurrë. Kryeqyteti francez është tani qyteti i dytë më i shtrenjtë në BE – pas Dublinit – për qiramarrësit (me 28,50 euro për metër katror në muaj), sipas një studimi vjetor të Deloitte të publikuar në gusht.

Në qytetet në të gjithë Evropën, rritja e qirave së bashku me kostot në rritje për energji dhe ushqim po i detyrojnë njerëzit të përshtaten me kushtet e jetesës, veçanërisht të rinjtë.

Në 27 shtetet anëtare të BE-së, më shumë se një e katërta e evropianëve midis 15 dhe 29 vjeç raportuan se jetonin në kushte të mbipopulluara në vitin 2022. Në Irlandë, 30% e 18-24-vjeçarëve jetonin ende me prindërit e tyre në vitin 2022 – një rritje gati 10% në pesë vjet.

Por nuk janë vetëm qiramarrësit e rinj të Evropës ata që po e ndjejnë shtrëngimin. Ndërsa qiratë në Paris, Berlin dhe Lisbonë kanë arritur nivele të larta të paprecedentë, normat e interesit për kreditë hipotekore janë rritur gjithashtu në të gjithë bllokun, duke rritur kostot për pronarët e shtëpive me hipoteka me norma të ndryshueshme dhe duke i larguar blerësit e mundshëm.

Në rajonin e Parisit, shitjet e pronave ranë 23% në tremujorin e dytë të 2023. Të mbetur në pamundësi për të blerë për shkak të normave të larta të interesit, një numër i madh i pronarëve aspirantë të shtëpive tani po ushtrojnë presion shtesë në tregun e tensionuar të qirave.

Kriza ka qenë duke u krijuar me dekada, tha Ruth Owen, zëvendës drejtoreshë në FEANTSA, një federatë evropiane e organizatave kombëtare që punojnë me të pastrehët me bazë në Bruksel.

“Ekziston një çështje strukturore themelore që është se kostot e strehimit janë rritur më shpejt se të ardhurat për dekada në Bashkimin Evropian dhe kjo tendencë është përshpejtuar në shumë vende,” tha Owen. “Kjo do të thotë që familjet janë shumë të cenueshme kur ka ndonjë lloj goditjeje të jashtme.”

Në dekadën deri në vitin 2022, qiratë mesatare u rritën me 19% në BE dhe çmimet e banesave me 47%, sipas Housing Europe, një organizatë ombrellë që punon me grupe që ofrojnë banesa publike, bashkëpunuese dhe sociale në vendet e BE-së.

Dhe në vitet e fundit, goditjet e jashtme kanë qenë të shumta: Covid-19, një krizë energjetike evropiane e shkaktuar nga lufta në Ukrainë dhe një krizë globale e kostos së jetesës kanë kontribuar të gjitha në përkeqësimin e kushteve në të gjithë tregun e banesave.

Mungesa e furnizimit

Ka pak shpresë për përmirësim të shpejtë. Banka Qendrore Evropiane (BQE) ngriti normën e saj bazë të interesit në një nivel rekord prej 4% në mes të shtatorit dhe normat e interesit do të qëndrojnë të larta për aq kohë sa të jetë e nevojshme për të mposhtur inflacionin , tha shefja e BQE-së Christine LaGarde në fund të vitit.

Furnizimi me banesa është gjithashtu në rrezik. Ndërsa kërkesa për shtëpi ka rënë, ndërtimi i shtëpive në të gjithë eurozonën është ngadalësuar në shkallën e tij më të ulët që nga prilli 2020, përkeqësuar nga kostot e larta të ndërtimit dhe problemet e zinxhirit të furnizimit të shkaktuara fillimisht nga pandemia Covid-19 dhe të përkeqësuara nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia në vitin 2022.

Çështja është veçanërisht e mprehtë në Gjermani, ku pritet të ketë një rënie prej 32% në ndërtimin e banesave të reja midis 2023 dhe 2025, sipas një raporti të vitit 2023 nga organi kërkimor i Institutit IFO në Mynih.

Rreth 1.58 milionë shtëpi të reja pritet të përfundojnë në vitin 2025 në 19 vende evropiane të përfshira në studim – 14% më pak se në vitin 2022.

[caption id="attachment_1388623" align="alignnone" width="2480"] Një projekt i papërfunduar banesash i fotografuar në lagjen Dasma të Berlinit më 18 shtator 2023.[/caption]

Ekzistojnë gjithashtu probleme të vazhdueshme me banesat ekzistuese.

"Në Evropë, ne kemi një stok ndërtimi të vjetruar dhe joefikas," tha Angela Baldellou, drejtore e OJQ-së së strehimit me qendër në Spanjë, Observatorio CSCAE. “Ne duhet të përshtatim stokun për sa i përket efikasitetit të energjisë, por gjithashtu duhet të përshtatim stokun për njerëzit sepse popullsia e Evropës po plaket çdo vit.”

Në të njëjtën kohë, ndërtimi i shtëpive të përshtatura në mënyrë unike për një popullsi të plakur që përballet me sfida të shtuara klimatike dhe energjitike do të bëjë pak për të adresuar çështjet aktuale nëse ato nuk janë të përballueshme.

Një zgjidhje e zbatueshme kërkon “arritjen e një ekuilibri të mirë midis qëllimeve të qëndrueshmërisë dhe nevojës për më shumë strehim, mundësi të përballueshme dhe vende të jetueshme”, tha Diana Yordanova, drejtoreshë e komunikimit e Housing Europe.

Angazhimi politik

Në rastin më të keq, mungesa e banesave me cilësi të mirë dhe të përballueshme ka të ngjarë të rrisë më tej çmimet dhe të përkeqësojë aksesin për ata që janë më pak në gjendje të përballojnë strehim.

Megjithatë, besimi në treg është i ulët. Pasuritë e paluajtshme ishin sektori më i shqetësuar në Evropë në vitin 2023, duke vuajtur nga nivelet më të larta të pasigurisë financiare, paqëndrueshmërisë dhe një rritje të rrezikut të perceptuar, sipas një studimi nga Weil, Gotshal & Manges, një firmë globale këshilluese ligjore.

Shmangia e luhatjeve të shkaktuara nga krizat që tronditin tregun mund të kërkojë një ndryshim në qasje në disa vende dhe qytete, tha Yordanova.

“Në shumë vende, banesa është konsideruar si një aset dhe shumë shpesh përdoret për spekulime ose për investime.

"Nëse shikojmë disa nga sistemet më të suksesshme të strehimit në të gjithë Evropën, ka investime të vazhdueshme në banesat publike, në mënyrë që sapo të jemi në krizë, njerëzit më të cenueshëm të mos bien në të çara."

Numrat tregojnë se kjo nuk po ndodh në të gjithë kontinentin. "Afro 900,000 njerëz flenë kushte të këqija ose qëndrojnë në akomodime për personat e pastrehë çdo natë në BE," tha Owen. Sipas shifrave të FEANTSA, numri i të pastrehëve në BE është rritur me 30% që nga viti 2019.

Megjithatë, ka disa histori suksesi evropiane. Në kryeqytetin austriak , Vjenë, qyteti investon rreth 500 milionë euro në ndërtimin dhe rehabilitimin e banesave, si dhe mbështetje financiare për familjet me të ardhura të ulëta. Afro 60% e popullsisë jeton në banesa komunale ose banesa të subvencionuara nga shteti.

[caption id="attachment_1388627" align="alignnone" width="2480"] Ndërtesa e banimit në pronësi të komunitetit Karl-Marx-Hof fotografuar në Vjenë, Austri më 28 nëntor 2018[/caption]

Finlanda ofron një shembull tjetër se si politika afatgjate e qeverisë mund të reduktojë me sukses mungesën e strehimit . Qasja finlandeze funksionon mbi një parim "strehim së pari" që e njeh strehimin si një të drejtë themelore të njeriut që, pasi të sigurohet, shërben si bazë për zgjidhjen e problemeve të tjera.

Owen beson se iniciativa të ngjashme janë të mundshme në të gjithë BE-në. “Hapi i parë në trajtimin e situatës në Bashkimin Evropian është një angazhim politik,” tha ajo.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH