Magazinë

Osteoporoza, sportet që mbrojnë kockat nga frakturat

Shkruar nga Liberale

Osteoporoza, sportet që mbrojnë kockat nga frakturat

Adoleshentët që merren me sporte energjike po i japin vetes një dhuratë të jetës, theksojnë studiuesit japonezë që publikuan gjetjet e tyre më të fundit në Frontiers in Physiology mbi lidhjen midis aktivitetit fizik në rini dhe shëndetit të kockave më vonë në jetë.

Sipas studiuesit kryesor Dr. Yoshifumi Tamura, një anëtar i Stafit Kërkimor Mësimor (Fakulteti) në Universitetin Juntendo të Tokios, gjurmët pozitive të aktivitetit fizik gjatë adoleshencës në densitetin e kockave do të shfaqen më shumë se 50 vjet më vonë gjatë moshës më të avancuar. “Gjetjet tona mund të bëhen një udhërrëfyes për zgjedhjen e sporteve gjatë adoleshencës me qëllimin e përfitimeve sa më të mëdha shëndetësore,” shtoi ai.

Studimi thekson adoleshencën si një mundësi unike për të arritur densitetin maksimal të kockave dhe për të parandaluar përkeqësimin e indit kockor, pra osteoporozën, e cila është shkaku kryesor i rënies tek të moshuarit, pasi aftësia e trupit për të ndërtuar kocka bie pas moshës 20 vjeçare.

Studimet e mëparshme kanë treguar se një rritje prej 10% në masën maksimale të kockave gjatë adoleshencës mund të parandalojë osteoporozën deri në 13 vjet. Ekipi hulumtues donte të zbulonte nëse aktivitetet sportive kanë rezultate më të forta afatgjata. Më pas ai kërkoi tendencat mbizotëruese në sportet e adoleshencës në mesin e rreth 1600 njerëzve të moshës 65 deri në 84 vjeç dhe shikoi shënuesit shtesë në gjakun e tyre si nivelet e vitaminës D, dendësia e kockave në ijet dhe pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore.

Rezultatet treguan se të moshuarit që kishin marrë pjesë në sporte me intensitet të lartë si adoleshentë kishin kocka më të shëndetshme. Sportet më të përmendura përfshinin basketbollin, bejsbollin, xhudo, tenisin, pingpongun, volejbollin, notin etj.

Basketbolli u zbulua të jetë sporti më i dobishëm për kockat e forta të ijeve, me peshën trupore dhe nivelet e vitaminës D gjithashtu që luajnë një rol.

Tek gratë, noti dhe volejbolli në vitet e tyre të adoleshencës siguruan kocka më të forta në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore. Lloji i sportit nuk u shoqërua me densitet më të ulët të kockave në shtyllën kurrizore te meshkujt, ndryshe nga pesha trupore, nivelet e vitaminës D në gjak dhe prania e diabetit.

Ndërsa vlerat e densitetit të kockave ishin në intervalin normal për meshkujt, femrat kishin vlera më të ulëta dhe më shumë prej tyre merrnin ilaçe për osteoporozën. Diabeti, aktiviteti fizik, pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit ishin shumë më të larta te meshkujt.

Studiuesit theksuan se përfitimet e sportit në adoleshencë nuk kufizohen vetëm tek adoleshentët që merren me sport rekreativisht ose profesionalisht, por për këdo që ishte fizikisht aktiv në shkollën e mesme.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH