Aktualitet

Çfarë mund të bëni me një diplomë juridike?

Shkruar nga Liberale
Çfarë mund të bëni me një diplomë juridike?

Të diplomuarit në drejtësi janë në kërkesë të lartë me punëdhënësit për shkak të njohurive të tyre të forta juridike, aftësive kritike dhe aftësisë për të punuar nën presion. Çfarë është ligji?

Ligji është libri i rregullave me të cilin shtetet qeverisin dhe njerëzit duhet të jetojnë jetën e tyre. Ligji shpesh është konstatuar se është kufizues apo edhe imoral, por kur zbatohet në mënyrë korrekte dhe etike nuk është asgjë më pak se pëlhura morale që e mban shoqërinë së bashku. Është përgjegjësi e shtetit të shohë nëse drejtësia penale vihet në shërbim dhe njerëzit të paguajnë dënimin për veprat që kanë kryer. Ligji është gjithashtu arbitri i mosmarrëveshjeve civile, dhe është krijuar me qëllim që ose paraqitësi i kërkesës ose i pandehuri të marrin zgjidhjen që meritojnë. Ligji mund të zbatohet për biznesin, duke siguruar ligjshmërinë e kontratave dhe sjelljen etike. Ndoshta roli më i rëndësishëm i të gjithëve në ligj nuk është kur zbatohet për individë ose kompani, por kur vendos nëse dekretet politike janë legale dhe kushtetuese në sytë e shtetit dhe botës.

Çfarë duhet të studiosh për të bërë një diplomë juridike?

Studimi i anglishtes ose i një lënde të bazuar në shkenca humane në shkollë mund të jetë një hap i parë i dobishëm drejt studimit të drejtësisë në universitet.

Këto lëndë kërkojnë që një student të argumentojë me elokuencë interpretimin e tyre të një teksti në një format ese, i cili bën që një ndarje ideale të argumentohet brenda një kornize ligjore.

Ato gjithashtu promovojnë një nivel të ngritur të gjuhës, një aftësi thelbësore kur lexoni dhe kuptoni vetë ligjin. Nëse një shkollë po ofron një kurs në drejtësi, atëherë një student mund të këshillohet që ta marrë atë, por shumë kurse universitare nuk e marrin parasysh arsimin para ligjit, pasi preferojnë të japin mësim lëndën nga një pozicion fillestar.

Viti i parë i një diplome juridike do të përqendrohet për t'i dhënë një studenti një themel të fortë në kornizat ligjore si të kombit të studimit, ashtu edhe në organet ndërkombëtare, siç janë KB dhe Bashkimi Evropian. Modulet kryesore mund të përfshijnë ligjin e shkeljeve, ligjin e kontratave dhe marrëdhëniet midis individit dhe shërbimit të prokurorisë shtetërore.

Në vitet e mëvonshme, një përzgjedhje më e gjerë e kurseve do të jetë në dispozicion për të zgjedhur një fushë të specializuar, përfshirë ligjin e familjes dhe të drejtat njerëzore krahasuese.

Një diplomë themelore universitare në drejtësi, do të zgjasë për tre vjet dhe mund të shtrihet në katër nëse një mundësi studimi jashtë vendit është gjithashtu e disponueshme.

Një diplomë master në juridik është një kurs katër vjeçar. Të gjitha fazat e trajnimit të ligjit do të vlerësohen në një kombinim të rezultateve të provimit dhe punimeve dhe një kurs universitar mund të përfundojë me një disertacion më të gjatë.

Trajnimi juridik

Trajnimi juridik mund të jetë një proces i gjatë, me rrugën për tu bërë avokat që merr të paktën tre deri në gjashtë vjet në varësi të faktit nëse keni një diplomë juridike para-ekzistuese.

Sidoqoftë, ka mundësi të disponueshme për ata që po mendojnë të ndjekin një karrierë në drejtësi, por gjithashtu janë të interesuar të studiojnë një beqar të palidhur, pasi shumë universitete dhe kompani do të pranojnë studentë mbi kursin e konvertimit të ligjit dhe të drejtës pasuniversitare, të cilët nuk e kanë studiuar temën më parë.

Një arsye për këtë është një filozofi mbizotëruese që ekziston një boshllëk midis studimit akademik të së drejtës dhe praktikës aktuale të tij, që pasi të keni provuar një përfitim të përkushtimit akademik dhe të punoni nën presion, mund të ndiqni kualifikimet e nevojshme. /Gazeta Liberale

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH