Globi

Zgjedhjet e mëdha të Indisë: Gati një miliard votues, 44 ditë votimi në vendin e quajtur "demokracia më e madhe në botë"

Shkruar nga Laert MIRAKU

Zgjedhjet e mëdha të Indisë: Gati një miliard votues, 44

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Zgjedhjet e përgjithshme indiane 2024 janë një ushtrim masiv demokratik i pakrahasueshëm në shkallë globale dhe historike. Duke zgjatur më shumë se gjashtë javë, me një elektorat prej më shumë se 970 milionë votuesish të regjistruar, zgjedhjet në vendin e quajtur "demokracia më e madhe në botë" janë një sfidë logjistike që përfshin shifra kolosale. 

Me afro 970 milionë njerëz që kanë të drejtë të votojnë në zgjedhjet e vitit 2024, India ka thyer edhe një herë rekordin e saj. Zgjedhjet e vitit 2019 kishin 900 milionë votues të regjistruar, me një pjesëmarrje prej 67% – që do të thotë se 615 milionë njerëz votuan në një palë zgjedhje të vetme.

Me një popullsi prej afro 1.4 miliardë njerëz që jetojnë në një vend që përfshin më shumë se 3 milionë kilometra katrorë, rreth gjashtë herë më i madh se Franca, mbajtja e zgjedhjeve mbarëkombëtare në një ditë të vetme nuk është e mundur për shkak të personelit dhe arsyeve të sigurisë.

Prandaj, votimi është i shkallëzuar në 28 shtetet e Indisë dhe tetë territoret elektorale ku votohet gjatë gjashtë javëve. Zgjedhjet ndahen në shtatë faza bazuar në gjeografinë dhe popullsinë. Pra, ndërsa disa shtete më të vogla shkojnë në votime në një ditë të vetme, shtetet më të mëdha si Uttar Pradesh dhe Maharashtra votojnë në faza të ndryshme.

Këtu janë disa nga datat kryesore:

19 Prill: Fillon votimi

26 Prill: Faza e Dytë

7 maj: Faza e tretë

13 maj: Faza e katërt

20 maj: Faza e pestë

25 maj: Faza e gjashtë

1 qershor: Faza e shtatë

4 qershor: Votat e numëruara në mbarë vendin, shpallen rezultatet 

India ka një sistem elektoral të parë në të kaluarën. Çdo votues zgjedh një kandidat nga ata të paraqitur dhe ai që ka më shumë vota shpallet i zgjedhur.

Rreth 18 milionë të rinj janë regjistruar për të votuar për herë të parë. Rinia e Indisë është një demografi e rëndësishme për aktivistët pasi 40% e popullsisë së vendit është nën 25 vjeç, sipas parashikimeve të OKB-së.

Komisioni Zgjedhor Indian ka premtuar vazhdimisht se do t'u mundësojë të gjithëve të votojnë me instalimin e 5.5 milionë makinerive elektronike të votimit në më shumë se një milion qendra votimi në të gjithë vendin. Ato mund të gjenden si në qytete të mbipopulluara ashtu edhe në zona të izoluara në territore të largëta, nga Himalajet me majat e borës deri në shkretëtirën perëndimore të Rajasthan dhe ishujt e vegjël në Oqeanin Indian.

Rregullat zgjedhore indiane mandatojnë që një qendër votimi duhet të jetë e disponueshme brenda 2 kilometrave nga çdo shtëpi.

Kjo do të thotë që zyrtarët zgjedhorë dhe vullnetarët duhet të transportojnë fletët e votimit në rajone të largëta me çdo mjet të nevojshëm, duke përfshirë devetë, mushkat ose elefantët, në varësi të rajonit.

Për shembull, në zgjedhjet e 2019-ës, zyrtarët zgjedhorë udhëtuan pothuajse 500 km nëpër shtigje malore gjarpëruese për të ngritur një qendër votimi për një votues të vetëm në shtetin verilindor të Arunachal Pradesh, në kufirin me Kinën.

Zyrtarët zgjedhorë ngritën gjithashtu një kabinë votimi në një lartësi prej 4650 metrash në një fshat në Himachal Pradesh, në zemër të Himalajeve, duke e bërë atë qendrën më të lartë të votimit në botë.

Gjithsej 15 milionë punonjës zgjedhorë dhe personel sigurie do të mobilizohen për votim, disa prej tyre nga sektorë të ndryshëm të shërbimit civil të caktuar përkohësisht në qendrat e votimit.

Votuesit do të zgjedhin 543 deputetë në Lok Sabha, dhoma e ulët e parlamentit, për një mandat pesë-vjeçar. Përveç kësaj, ka dy vende të rezervuara për komunitetin anglo-indian, anëtarët e të cilit emërohen nga presidenti i Indisë.

Për të formuar një qeveri, një partie politike i nevojiten 272 vende në Lok Sabha, ose 50% e 543 vendeve të zgjedhura.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH