Ingenious

Rreziqet dhe mundësitë e inovacionit të inteligjencës artificiale

Shkruar nga Liberale

Rreziqet dhe mundësitë e inovacionit të inteligjencës

Prezantuesja televizive Barbara Gallavotti, krijuese dhe prezantuese e një sërë ngjarjesh që do të inaugurohen të martën e ardhshme në Muzeun Kombëtar të Shkencës dhe Teknologjisë në Milano, shpjegon 3 arsye për të mos u frikësuar dhe 3 arsye për t’u frikësuar nga Inteligjenca Artificiale.

Të mirat dhe të këqijat e AI

Në këtë ilustrim, inteligjenca artificiale u përpoq të ilustronte pikat e forta dhe të dobëta të vetvetes. Për të bërë këtë imazh kemi konsumuar rreth 3 shishe ujë… dhe jemi penduar pak. GTP Chat

Ka nga ata që e konsiderojnë rrezikun më të madh për njerëzimin, nga ata që e konsiderojnë bixhozin më të madh për të ardhmen. Inteligjenca Artificiale (AI) është sigurisht pjesë e jetës sonë të përditshme dhe të martën më 27 shkurt në orën 18.30 do të diskutohet në Muzeun Kombëtar të Shkencës dhe Teknologjisë në Milano, në takimin Nga Inteligjenca Artificiale te implantet në tru: l Do të njeriut qeniet nuk janë më thjesht biologjike? – i pari i serisë së re Fatti per Capire, projekti i Barbara Gallavotti, i krijuar nga Muzeu Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë.

Ne i kërkuam Barbara Gallavottit tre arsye për të mos pasur frikë nga inteligjenca artificiale… dhe tre arsye për t’u frikësuar prej saj.

Tre arsye për të mos pasur frikë nga inteligjenca artificiale

“Arsyeja e parë për të mos u frikësuar është se është e dobishme”, thotë Gallavotti. “Shumë nga aplikacionet e AI, në fakt, nuk konkurrojnë me ne, sepse kanë të bëjnë me diçka që ne nuk do të mund ta bënim, ose që do të kërkonte një kohë të tepërt. Ashtu si krahasimi i një radiografie me të tjera të panumërta për të identifikuar në një fraksion sekonde një pikë në imazh që mund të forcojë dyshimin e një specialisti. Ose simuloni mbështjelljen tredimensionale të një proteine për të parashikuar nëse do të ishte një ilaç i mirë sapo të futej në trupin e njeriut.”

“Arsyeja e dytë për të mos u frikësuar është se nuk është një kërcënim, por një mbështetje për krijimtarinë: për shkak të mënyrës se si është projektuar, në fakt, AI nuk mund të shkelë rregullat mbi të cilat është themeluar, ndërsa kreativiteti jepet pikërisht nga aftësia për të thyer skemat. Në fakt, shumë artistë tashmë po e përdorin atë”.

“Arsyeja e tretë është aftësia e tij për të na kursyer kohë dhe për të lehtësuar ngarkesën tonë, duke marrë përsipër detyra që – ndryshe nga ato të përmendura më parë – ne mund t’i bënim në të vërtetë, por do të preferonim të mos i bënim për t’iu përkushtuar diçkaje tjetër. Më vijnë ndërmend papiruset e Herculaneum, të cilët u dëmtuan nga zjarri dhe nuk mund të lexohen mirë: inteligjenca artificiale mund të ndihmojë në punën rraskapitëse të rindërtimit të teksteve, në mënyrë që filologët të mund t’i studiojnë dhe interpretojnë ato.”

Tre arsye për t’u frikësuar nga inteligjenca artificiale

Megjithatë, nuk mungojnë shqetësimet. “E para ka të bëjë me ndikimin mjedisor të serverëve. Jo vetëm që inteligjenca artificiale kërkon shumë më tepër energji sesa interneti, por duhet të merret parasysh edhe uji i nevojshëm për të ftohur serverët. Sipas raportimeve të Mario Rasetti, profesor emeritus i fizikës në Politeknikun e Torinos, i cili do të marrë pjesë në takimin e së martës, trajnimi i Gpt-3 ka çuar në konsumimin e 700,000 litrave ujë, ndërsa një bisedë midis një përdoruesi mesatar dhe një chatbot është. ekuivalente afërsisht ekuivalente me konsumin e një shishe uji.”

“Pika e dytë është ndikimi në botën e punës. Tashmë sot softueri është i aftë të kryejë funksionet e qendrës së thirrjeve, përkthimin dhe paketimin e lajmeve. Prandaj, do të jetë e nevojshme të mbështeten ata profesionistë që rrezikojnë të mbingarkohen nga ky tranzicion”.

“Arsyeja e tretë për t’u frikësuar nga inteligjenca artificiale është keqpërdorimi që mund t’i bëhet, nga zhvillimi i substancave të rrezikshme deri te krijimi i lajmeve të rreme dhe shkelja e të drejtave të autorit”. Prandaj është koha të përveshim mëngët dhe të mendojmë për zgjidhje; kjo është diçka që vetëm ne njerëzit mund ta bëjmë.

Siç u përmend, AI do të diskutohet në transmetimin e parë të drejtpërdrejtë të sezonit të ri të Fatti per Capire, projekti i Barbara Gallavotti, i krijuar nga Muzeu Kombëtar i Shkencës dhe Teknologjisë. Çfarë avantazhesh na sjell dhe çfarë problemesh na detyron të përballemi?

Ata do të flasin për të të martën më 27 shkurt në orën 18.30, në Sala Cenacolo të Muzeut: Giulio Sandini, Drejtor Themelues i Institutit Italian të Teknologjisë dhe Profesor i plotë i Bioinxhinierisë në Universitetin e Genovas, merret me robotikën dhe shkencat njohëse; Mario Rasetti, Profesor Emeritus i Fizikës Teorike në Politeknikun e Torinos, themeluar CENTAI, ku ai është President i Këshillit Shkencor, merret me mekanikën statistikore, informacionin kuantik dhe llogaritjen dhe “Big Data”; Luca Berdondini, shef i laboratorit të mikroteknologjisë për neuroshkencën dhe bashkëthemelues i start-up Corticale në Institutin Italian të Teknologjisë, Roberto Poli, futurolog dhe profesor i plotë i Logjikës dhe Filozofisë së Shkencës në Universitetin e Trentos ku jep mësim Parashikimin Social. dhe Epistemologjia e shkencave sociale.

Ngjarja tjetër e drejtpërdrejtë Fatti per Capire do të mbahet të enjten më 4 prill në orën 18:30.

Fatti per Capire u krijua me objektivin e dyfishtë për të mbështetur median dhe publikun: nga njëra anë, të ndihmojë publikun të orientohet mes lajmeve që lidhen me ngjarjet aktuale shkencore; nga ana tjetër, për të përfaqësuar një portë për gazetarët drejt temave më aktuale dhe më të diskutueshme në botën e kërkimit.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH