Economicus

THE ECONOMIST/ Supremacia e universiteteve Amerikane po minohet nga udhëheqja e keqe. Çfarë duhet bërë për t’i rregulluar

Shkruar nga Liberale

THE ECONOMIST/ Supremacia e universiteteve Amerikane po minohet nga

Universitetet më të mëdha të Amerikës kanë përjetuar muaj për t’u harruar. Administratorët - shumë prej të cilëve kishin përqafuar aktivizmin e drejtësisë sociale dhe shpesh kishin shpallur pikëpamjet e tyre për çështjet aktuale - mbetën në mënyrë të çuditshme të heshtur, pas sulmit të Hamasit më 7 tetor, në të cilin u vranë rreth 1200 izraelitë. Kundërshtimi i zhurmshëm ndaj shtypjes së të gjitha llojeve u zbeh kur një nga paragjykimet më të vjetra, antisemitizmi, ngriti kokën e tij të shëmtuar në kampuset e elitës.

Donatorët të revoltuar

Presidentja e Universitetit të Pensilvanisë dha dorëheqjen në dhjetor pas një deklarate të kontestuar gjerësisht para Kongresit, në të cilën ajo u përpoq të thoshte nëse studentët që bëjnë thirrje për gjenocidin e hebrenjve duhet të ndëshkohen. Presidenti po aq fatkeq i Harvardit, i cili përveç kësaj u përball me akuza për plagjiaturë, dhe u detyrua të bënte të njëjtën gjë.

Në vetvete, këto siklete nuk janë një kërcënim ekzistencial për pozitën e universiteteve më të mira të Amerikës. Aftësia e tyre për të krijuar elitat aspirante të Amerikës mbetet e paprekur – ashtu si edhe donacionet e tyre të mëdha financiare.

Por fiaskot e muajve të fundit kanë ekspozuar dështime serioze në universitetet kryesore amerikane. Kjo ka shumë rëndësi sepse këto institucione janë motorët e aftësive intelektuale dhe ekonomike të Amerikës. Ato vazhdimisht kanë ndihmuar që vendi të bëhet një magnet për talentet globale si dhe janë kritikë për udhëheqjen e tij në inovacionin shkencor. Por besueshmëria e tyre, e ndërtuar gjatë qindra viteve, tani po gërryhet.

Shumë amerikanë kanë vënë re se ata janë hipokritë jomeritokratë në pranimet e tyre, censurues ndaj konservatorëve dhe të pa vullnet në trajtimin e antisemitizmit. Në pikën e parë, Gjykata e Lartë ka urdhëruar universitetet që të mos marrin parasysh racën kur të vendosin se kë të pranojnë. Por shumë vazhdojnë të favorizojnë pasardhësit e të diplomuarve. Këto preferenca të "trashëgimisë" janë thellësisht regresive dhe duken si tallje mbi angazhimin e mendjeve të mëdha ndaj diversitetit, barazisë dhe përfshirjes, të cilat - në një masë më të madhe se çdo institucion tjetër amerikan - universitetet elitare i kanë përkrahur.

Zbatuesit në kolegje të tilla jo vetëm që kërkojnë të rregullojnë fjalimin e studentëve; shumë gjithashtu kërkojnë që aplikantët për punë akademike të shkruajnë deklarata të diversitetit që sinjalizojnë respektimin e ideve progresive, duke hequr kështu diversitetin e mendimeve. Dhe kjo burokraci e supozuar që çrrënjos shtypjen, ka dështuar në mënyrë trishtuese për t'u përballur me antisemitizmin ndërsa ajo po shpërthen në kampuset e elitës. Më 26 shkurt, një turmë protestuesish në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, anuluan me forcë një fjalim të një avokati të ftuar izraelit dhe frikësuan studentët hebrenj që të merrnin pjesë.

Injorimi i këtyre problemeve ngre dy rreziqe serioze. E para është e brendshme. Megjithëse janë kryesisht institucione private, universitetet më të mira varen nga miliarda dollarë financime publike, në formën e granteve kërkimore apo asistencës përmes huasë. Lëvizja e vazhdueshme majtas e administratave të tyre e ka vënë në rrezik këtë. Ligjvënësit republikanë nuk po kërcënojnë vetëm normat e taksave preferenciale për fondet universitare. Ata synojnë gjithashtu të luftojnë iliberalizmin me iliberalizëm duke ndaluar përhapjen e disa ideve.

Kërcënimi i dytë është për pozitën globale të institucioneve elitare të Amerikës. Konflikti i brendshëm mbi ideologjinë e drejtësisë sociale ul tërheqjen e universiteteve amerikane, jo vetëm për amerikanët, por edhe për studentët e mundshëm të cilët mbërrijnë nga vende të tjera.
Brenda akademisë po krijohet një rezistencë e re, të cilën administratorët e mençur nuk duhet ta injorojnë. Një grup i sapoformuar profesorësh i quajtur “Fakulteti për Yale” argumenton se universiteti i tyre duhet të kthehet në misionin origjinal dhe "të insistojë në përparësinë e mësimdhënies, të nxënit dhe kërkimit të ndryshëm nga advokacia dhe aktivizmi". Disa vite më parë, një deklaratë e tillë do të kishte qenë krejtësisht e pakontestueshme; sepse kjo tani konsiderohet si mospajtim i guximshëm është shqetësuese.

Rifitimi i besimit të publikut është i mundur

Universitetet elitare duhet t'i kenë pranimet më të drejta duke eliminuar privilegjin stërgjyshor dhe duke rifutur konsideratën e rezultateve të standardizuara të testeve, të cilat janë më pak të lehta për t'u kapur nga fëmijët e të pasurve. Ata duhet të përqafojnë lirinë akademike në çdo kohë - jo vetëm kur u përshtatet atyre - dhe të ndalojnë së kontrolluari pikëpamjet e studentëve dhe pedagogëve. Deklaratat e detyrueshme të diversitetit po ashtu duhet të hiqen. Aparati administrativ që po zgjerohet me shpejtësi dhe që ka mundësuar gjithë këtë mosfunksionim duhet të zvogëlohet. Kështu, ato duhet të mbingarkojnë bordet e korporatave të shumë universiteteve. Ata duhet të punësojnë më pak nxitës të adhuruesve për presidentin e universitetit dhe më shumë zëra të ashpër e të pavarur.

Nëse universitetet e mëdha të Amerikës dëshirojnë të mbeten të shquara edhe për shekuj të tjerë, ata duhet të korrigjojnë kursin tani. Besueshmëria shpesh zvogëlohet ngadalë - dhe pastaj bie për të gjithë dhe menjëherë.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH