Sociale

Si ndikon menopauza dhe andropauza, në mosha të ndryshme!

Shkruar nga Liberale

Si ndikon menopauza dhe andropauza, në mosha të ndryshme!

Studiuesit po përpiqen vazhdimisht të zbulojnë sekretet e plakjes në kërkimin e rinisë së përjetshme. Plakja e fytyrës është një shënues i rëndësishëm i kalimit të kohës. Në vitin 2019, Gazeta Amerikane e Antropologjisë Fizike publikoi një studim novator që zbuloi se si meshkujt dhe femrat përballen me moshën ndryshe pas menopauzës dhe andropauzës. Studimi nxori në pah nuancat e ndërlikuara të procesit të plakjes dhe ndikimin e tij në tiparet e fytyrës.

Studimi zbuloi se trajektoret e plakjes së fytyrave të meshkujve dhe femrave janë të ngjashme deri në moshën 50-vjeçare. Megjithatë, përtej kësaj pike, fytyrat e femrave shfaqin një ndryshim të dukshëm në trajektoren e tyre të plakjes. Ky devijim domethënës përkon me menopauzën, duke shënuar një pikë kthese të dukshme në procesin e plakjes për gratë.

Një zbulim kryesor i studimit ishte se madhësia e përgjithshme e ndryshimit të formës së fytyrës, që zakonisht quhet shkalla e plakjes, ishte dukshëm më e lartë tek gratë sesa tek burrat. Kjo mospërputhje, veçanërisht e theksuar në gratë e hershme pas menopauzës, nënvizon ndërveprimin kompleks të faktorëve biologjikë që mbështesin plakjen e fytyrës.

Plakja e fytyrës ndikohet kryesisht nga kolagjeni, proteina kryesore strukturore në dermë, përgjegjëse për elasticitetin e lëkurës. Studimet tregojnë se burrat kanë përqendrime më të larta të kolagjenit sesa gratë gjatë gjithë jetës së tyre të rritur. Për më tepër, ndërsa njerëzit plaken, sasia dhe cilësia e kolagjenit zvogëlohet, duke e përkeqësuar procesin e plakjes. Gratë që kanë arritur menopauzën përjetojnë një rënie të konsiderueshme të niveleve të kolagjenit, veçanërisht në lëkurë dhe kockë të fytyrës, për shkak të resorbimit të kockave në mandibulë.

Poll
SHQIPENGLISH