Jus/Justicia

E paligjshme dërgimi i mesazheve nga punëdhënësit pas orarit të punës, gjobat fillojnë nga 100 euro

Shkruar nga Liberale

E paligjshme dërgimi i mesazheve nga punëdhënësit pas orarit

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Një ligjvënës i Kalifornisë dëshiron ta bëjë të paligjshme që punëdhënësit të kontaktojnë punonjësit jashtë orarit të punës, përveç nëse është një rast urgjent ose për të adresuar çështjet e orarit të punës. Nëse projektligji bëhet ligj, çdo punëdhënës që e shkel atë mund të përballet me një gjobë prej të paktën 100 dollarë për shkelje.

Ligji i propozuar, i cili do t'u jepte punëtorëve të Kalifornisë një "të drejtën ligjore për t'u shkëputur ", vjen pasi rregullat rreth punës kanë ndryshuar në mënyrë dramatike për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Teknologjitë e miratuara për të ndihmuar punëtorët të lidhen me mjedisin e punës dhe kolegët e tyre nga larg mbeten të vlefshme, pavarësisht nëse njerëzit punojnë nga distanca apo nga zyra. Si rezultat, punëtorët janë më të lidhur se kurrë dhe shpesh ndihen nën presion për t'u përgjigjur në të gjitha orët e ditës, edhe nëse orët e tyre kanë mbaruar.

Më shumë se gjysma e punëtorëve u përgjigjen mesazheve të punës jashtë orarit të tyre të rregullt, sipas një sondazhi të Qendrës Kërkimore Pew të vitit 2023. Për të zbutur djegien dhe për të përmirësuar produktivitetin, avokatët e punëtorëve dhe ligjvënësit po studiojnë politika të tilla si javët katërditore të punës.

Nëse miratohet, ligji i Kalifornisë do t'u kërkonte punëdhënësve të vendosin një politikë të gjerë të kompanisë se cilat janë orët e tyre të punës dhe si do të respektojnë të drejtën e punonjësve për t'u shkëputur.

Ligji nuk do të zëvendësojë asnjë marrëveshje kolektive dhe zbatohet vetëm për punëtorët me rrogë, pasi punëtorët me orar mbrohen nga ligje të tjera në Kaliforni.

"Është e nevojshme të mbahen ligjet në përputhje me realitetet moderne të punës ," tha Matt Haney, një anëtar i Asamblesë së Shtetit që përfaqëson San Francisko i cili prezantoi projektligjin javën e kaluar. “Trembëdhjetë vende të tjera, përfshirë Francën, Australinë, Portugalinë dhe Kanadanë, kanë tashmë ligje të tilla”, shtoi ai.

Projektligji duhet të kalojë nëpër disa faza dhe miratime përpara se të arrijë te guvernatori, i cili duhet ta nënshkruajë atë në ligj deri në shtator. Nëse miratohet, do të hyjë në fuqi në janar.

Poll
SHQIPENGLISH