Vezët janë një ushqim jashtëzakonisht i ushqyeshëm dhe ekspertët rekomandojnë t’i konsumoni të plota për të përfituar të gjitha përfitimet e tyre.
E verdha e vezës është e pasur me vitamina A, D, E, K dhe B, si dhe me minerale si hekur, selen dhe zink. Ai përmban gjithashtu acide yndyrore të pangopura, kolinë dhe luteinë, të cilat janë të rëndësishme për trurin, sistemin nervor dhe mëlçinë.
Nga ana tjetër, të bardhat e vezëve ofrojnë aminoacide thelbësore të nevojshme për ndërtimin e proteinave në trup.
Përbërja e vezëve varet nga dieta e pulave, në pranverë dhe verë, vezët përmbajnë më shumë vitamina A dhe D. Gatimi i vezëve ndikon në përmbajtjen e tyre ushqyese; Vezët e ziera të buta janë më ushqyese se ato të ziera, por duhet të jeni të vetëdijshëm për mundësinë e infeksionit nga salmonela.
Sipas dietologes Kerry Ruxton, siç raportohet në revistën Nutrients, konsumimi i deri në 14 vezë në javë është i sigurt dhe mund të ndikojë në humbjen e peshës.
Megjithatë, trajtimi termik zvogëlon përmbajtjen e lecitinës, e cila ndihmon në rregullimin e përthithjes së kolesterolit.