Aktualitet

Publikohet studimi i Oksford: A shkakton dëm në shëndetin mendor përdorimi i internetit?

Shkruar nga Liberale
Publikohet studimi i Oksford: A shkakton dëm në shëndetin mendor

Raporti bie në kontrast me një grup kërkimesh në rritje vitet e fundit që kanë lidhur fillimin e epokës së smartfonëve me ritmet në rritje të ankthit dhe depresionit, veçanërisht në mesin e vajzave adoleshente.

Një studim i përdorimit të internetit nga më shumë se 2 milion njerëz nuk gjeti asnjë "armë" për dëmtim të gjerë të shëndetit mendor nga aktivitetet në internet si shfletimi i mediave sociale dhe lojërat, pavarësisht shqetësimeve të pretenduara gjerësisht se aplikacionet në celular mund të shkaktojnë depresion dhe ankth.

Studiuesit në Institutin e Internetit të Oksfordit, sipas të cilëve studimi i tyre ishte më i madhi i këtij lloji, thanë se nuk gjetën prova për të mbështetur "idetë popullore se grupe të caktuara janë më të rrezikuara" nga teknologjia.

Megjithatë, Andrew Przybylski, profesor në institut - pjesë e Universitetit të Oksfordit - tha se të dhënat e nevojshme për të krijuar një lidhje shkakësore "mungonin". Nëse aplikacionet dëmtojnë shëndetin mendor , vetëm kompanitë që i ndërtojnë ato kanë të dhënat e përdoruesit që mund ta vërtetojnë këtë, tha ai.

"Të dhënat më të mira që kemi në dispozicion sugjerojnë se nuk ka një lidhje globale midis këtyre faktorëve," u shpreh Przybylski, i cili kreu studimin me Matti Vuorre, një profesor në Universitetin e Tilburgut. Për shkak se "aksionet janë kaq të larta" nëse aktiviteti në internet vërtet çoi në probleme të shëndetit mendor, çdo rregullore që synon ta trajtojë atë duhet të bazohet në prova shumë më "përfundimtare", shtoi ai.

“Mirëqenia globale dhe shëndeti mendor në epokën e internetit” u botua të martën në revistën Clinical Psychological Science.

Në punimin e tyre, Przybylski dhe Vuorre studiuan të dhënat mbi mirëqenien psikologjike nga 2.4 milion njerëz të moshës 15 deri në 89 vjeç, studim që u krye në 168 vende midis 2005 dhe 2022, të cilat ata i kundërshtuan me të dhënat e industrisë në lidhje me rritjen e abonimeve në internet gjatë asaj kohe, si dhe gjurmimin e shoqatave që merret me shëndetin mendor, si dhe adoptimi i internetit në 202 vende nga 2000-19.

“Rezultatet tona nuk ofrojnë prova që mbështesin pikëpamjen se interneti dhe teknologjitë e mundësuara prej tij, të tilla si telefonat inteligjentë me akses në internet, po promovojnë ose dëmtojnë në mënyrë aktive mirëqenien ose shëndetin mendor global,” përfunduan ata. Ndërsa kishte "disa prova" të lidhjeve më të mëdha midis problemeve të shëndetit mendor dhe teknologjisë tek të rinjtë, këto "dukeshin të vogla në përmasa", shtuan studiuesit.

Raporti është në kontrast me një grup kërkimesh në rritje vitet e fundit që kanë lidhur fillimin e epokës së smartfonëve, rreth vitit 2010, me ritmet në rritje të ankthit dhe depresionit, veçanërisht tek vajzat adoleshente. Studimet kanë sugjeruar se reduktimi i kohës në mediat sociale mund të përmirësojë shëndetin mendor, ndërsa ata që kalojnë më gjatë në internet janë në rrezik më të madh të dëmtimit.

Kompanitë e mëdha të teknologjisë janë nën presion në rritje nga ligjvënësit dhe rregullatorët për të trajtuar efektet e dukshme të produkteve të tyre. Dy vjet më parë, informatorja e Facebook , Frances Haugen zbuloi një hulumtim të brendshëm nga Instagram mbi përdorimin e aplikacionit të fotografive nga vajzat adoleshente, që sipas saj tregonte korrelacione negative në fusha të tilla si imazhi i trupit dhe vetëvlerësimi.

Marrë nga Fiancial Times: https://www.ft.com/content/e5dcdbf4-a914-4216-b212-ec1b362692e2?fbclid=IwAR3IZdmC9M9qdnVa3fYegFXE1T0pcZ1aYW6zkdd2BVCt6aZy-ZEK-xG0GUI

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH