Showbiz

Pse duhet të përfshijmë hudhrën në dietën tonë të përditshme?

Shkruar nga Liberale
Pse duhet të përfshijmë hudhrën në dietën

Hudhra është një material që ka aromë dhe shije të fortë, prandaj shumë e shmangin, ndërsa ka edhe nga ata që kanë probleme me tretjen e saj. Nëse i përkisni njërës prej këtyre kategorive, është mirë të mendoni sërish sepse shkenca ka vërtetuar se përfitimet e saj për shëndetin tonë janë të shumëfishta. Nëse ende ju pëlqen hudhra dhe e konsumoni, ne do t'ju mësojmë disa sekrete për përdorimin e saj.

Pak histori

Kultivimi i hudhrës filloi mijëra vjet më parë dhe referenca për të si ilaç i natyrës janë bërë nga shumë njerëz. Herodoti ia atribuoi ndërtimin e piramidës së Keopsit konsumit të përditshëm të hudhrës nga punëtorët, ndërkohë që ushtarët romakë e kishin në dietën e tyre të përditshme. Edhe atletët në Greqinë e lashtë hanin hudhër para ndeshjeve, si tonik.

Përfitimet shëndetësore

Hudhra përmban sasi të mëdha të alicinës, një kimikat përgjegjës për shijen e saj të fortë dhe që ka një aktivitet të rëndësishëm antimikrobik. Përveç kësaj, konsiderohet një ilaç për uljen e presionit të lartë të gjakut dhe niveleve të larta të kolesterolit të keq. Është e pasur me vitamina të kompleksit B dhe vitaminë C, ndërsa përmban edhe kalcium, hekur, fosfor, selen dhe mangan. Veprimi i saj si  antimikrobik në kombinim me vitaminën C e bën atë efektive në luftimin e infeksioneve si gripi dhe ftohja e zakonshme, ndërsa në të njëjtën kohë është edhe antioksidant, pra lufton rritjen e radikaleve të lira, të cilat janë përgjegjëse për shumë sëmundje. Prandaj është mirë ta përfshijmë në dietën tonë të përditshme.

Zgjedhja e duhur

Për të zgjedhur hudhrën më të freskët dhe më të shijshme, zgjidhni kokat e mëdha, të cilat janë më të rënda, duke shmangur ato që kanë shumë njolla, shenja të zeza ose janë të qëruara. Nëse kanë filiza, mund t'i përdorni, është vetëm një shenjë se nuk janë shumë të freskëta.

Si ta mbajmë të freskët për një kohë të gjatë?

Kur blejmë hudhër përdorim në sasi të vogla, një ose dy thelpinj në të njëjtën kohë, shpesh pjesa tjetër prishe. Për të pasur hudhra gati për gatimin tonë të përditshëm për një kohë të gjatë, ekziston një truk i thjeshtë. Pastroni të gjitha thelpinjtë, vendosini në një kavanoz qelqi dhe mbushini me vaj ulliri. Më pas e vendosim në frigoriferin tonë dhe në këtë mënyrë do ta kemi gati për çdo përgatitje të ardhshme. Kur kavanoza të jetë bosh, mos e hidhni vajin, sepse ka marrë aromën e hudhrës dhe mund të jetë i dobishëm në shumë raste.

Përshtatja e hudhrës

Thelpinjtë e butë të hudhrës, si dhe vaji në të cilin ruhen, janë përbërës idealë për salca dhe mund të bëhet një lyerje perfekte në bukë të thekur. Mund të përdoren të grira dhe të gatuara në çdo salcë, ose të shpërndahen mbi fileto apo mishra të tjerë. Provojeni në makarona arabiata, në pulën tradicionale në furrë dhe kudo tjetër që nevojitet aroma e hudhrës. Vini re se përbërja e hudhrës jep një aromë më të butë hudhre në krahasim me thelpinjtë e papërpunuar të gatuar në recetë, kështu që ata që nuk e pëlqejnë intensitetin e hudhrës mund ta provojnë në këtë formë./Përshtati Liberale.al

Liberale Newsroom

A duhet të mbajë Berisha, si kryetari i opozitës, përgjegjësinë kryesore për humbjen në zgjedhjet parlamentare të 15 majit 2025?

  • Po!
  • Jo!
SHQIPENGLISH