Arte

PIKTURA E DITËS: Afresket në Shtëpinë e Pemëtarisë, shekulli I para Krishtit

Shkruar nga Liberale

PIKTURA E DITËS: Afresket në Shtëpinë e

Ky afresk është nga Shtëpia e Orchard, ose Casa del Frutteto, në qytetin e rrënuar romak të Pompeit, Itali.

Shtëpia e ka marrë emrin nga afresku i pikturuar që përshkruan pemë limoni, dardha, qershi, fiku dhe kumbulla, midis urnave dhe statujave prej guri dekorativ. Afresket e kopshteve ishin shumë të zakonshme në vilat e Pompeit dhe shpesh dhoma të zbukuruara ku mysafirët priten dhe argëtoheshin.

Romakëve u vlerësohet që sollën stilin persian të kopshtit në Evropë, i cili favorizonte klimat e thata dhe zakonisht ishin të mbyllura, siç ilustrohet këtu.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH