Globi

Ekziston një planet fantazmë në sistemin diellor

Shkruar nga Liberale
Ekziston një planet fantazmë në sistemin diellor

Astrofizikanët japonezë Patryk Sofia Lykaëka dhe Takashi Ito kanë kryer simulime që çojnë në mendimin për ekzistencën e mundshme të një planeti fantazmë në Sistemin Diellor.

Planeti ndodhet në brezin Kuiper përtej orbitës së Neptunit . Ky hulumtim shkon përtej hipotezës së "Planetit të nëntë" që më parë konsiderohej të ishte në skaj të Sistemit Diellor. Kuiper është një rajon plot me objekte të vogla si asteroide dhe kometa, kryesisht të përbërë nga akulli.

Astrofizikanët kanë vënë re sjellje anormale në disa objekte në zonën Kuiper, duke sugjeruar ndikimin gravitacional të një objekti më të madh. Simulimet kanë treguar ekzistencën e mundshme të një planeti në brezin Kuiper me një masë prej 1.5 deri në 3 herë më të madhe se Toka, dhe me një pjerrësi prej rreth 30 gradë si dhe një orbitë që e vendos atë në një distancë nga Dielli midis 250 dhe 500 njësive astronomike (një njësi astronomike është distanca që ndan Tokën nga Dielli ynë, e barabartë me rreth 149.6 milionë kilometra). Ky hulumtim hap perspektiva të reja në studimin e kufijve të Sistemit tonë Diellor dhe të planetëve që ende mund të zbulohen. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH