Globi

Dhjetë qytetet evropiane që përmenden më shumë në libra

Shkruar nga Liberale
Dhjetë qytetet evropiane që përmenden më shumë në

Në vitin 1921, Ernest Hemingway u zhvendos në Paris me gruan e tij Hedley Richardson, në një apartament modest në lagjen e 5-të, që ndodhet në 74 rue du Cardinal-Lemoine. Gjatë qëndrimit në Paris, gazetari i ri amerikan (22-vjeç) u miqësua me një rreth artistësh, muzikantësh dhe shkrimtarësh, mes tyre: Getrude Stein, Ezra Pound dhe James Joyce.

Megjithatë, takimi i tij më i madh ishte padyshim ai me ‘Qytetin e Dritës’, për të cilin ai flet në romanin e tij autobiografik ‘The Moving Holiday’. Një homazh prekës për kohën e tij në kryeqytetin francez, përmes tregimit të tij lexuesit nga ana e tij zbulojnë “Rue Mouffetard”, ajo rrugë e mrekullueshme e ngushtë dhe e mbushur me njerëz”, Place Saint-Michel, ku Hemingway-t i pëlqente të rrinte, të ulej dhe të hante guaska deti dhe të pinte verë të bardhë. ndërsa shkruante, dhe Kopshtet e Luksemburgut, një nga vendet e tij të preferuara.

Pasaportat e vërteta letrare, romanet i çojnë lexuesit në një udhëtim në katër anët e botës, në Egjiptin e Agatha Christie-t, në Dublinin e James Joyce-it apo në Napolin e Elena Ferrantes. Pra, cilat qytete kanë frymëzuar më shumë autorët më të mëdhenj të shekujve 20 dhe 21?

10 qytetet evropiane më të njohura në letërsi

Ekspertët e printimit të Aura Print kërkuan 25 milionë libra të disponueshëm në Google Books në një përpjekje për të zbuluar se cilat qytete evropiane shfaqen më shpesh në libra. Më poshtë është një listë e 10 qyteteve evropiane më të përmendura.

Lista kryesore e dhjetë qyteteve dhe dekadave më të njohura evropiane

 1. Londër 1960

  2. Paris 1920

  3. Romë 1920

  4. Berlin 1940

  5. Moskë 1980

  6. Firence 1920 7.

  7.Vjenë 1980

  8. Athinë 1960

  9. Dublin 1920

  10. Amsterdam

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH