Medicus

Pandemia e ardhshme (ndoshta) do të shkaktohet nga virusi i gripit, në vend të dytë është sëmundja misterioze X

Shkruar nga Laert MIRAKU

Pandemia e ardhshme (ndoshta) do të shkaktohet nga virusi i gripit, në

Përshtati dhe përgatiti për Liberale.al, Laert MIRAKU

Epidemiologët pajtohen se gripi është kërcënimi kryesor për shëndetin global. Në vend të dytë është sëmundja misterioze X.

Në origjinën e pandemisë së ardhshme, me siguri do të ketë një virus gripi: ekspertët ndërkombëtarë janë të bindur për këtë dhe shohin, në aftësinë e patogjenëve të kësaj familjeje për të mutuar vazhdimisht, premisat për evolucionin e tyre shumë më vdekjeprurës.

Sipas sondazhit, i cili përfshin epidemiologë nga e gjithë bota dhe i cili do të prezantohet në kongresin e Shoqatës Evropiane të Mikrobiologjisë Klinike dhe Sëmundjeve Infektive (ESCMID) në Barcelonë ndërmjet 27 dhe 29 prillit, gripi konsiderohet të ketë qenë % më e lartë që shkencëtarët anketuan sëmundjen me potencialin më të lartë pandemik.

MIKROORGANIZMAT TRANSFORMUES

Studimi, i kryer nga Jon Salmanton-García i Universitetit të Këlnit, Gjermani, "mblodhi" 187 mendime të ndryshme nga ekspertë nga 57 vende të ndryshme, të cilëve iu kërkua të renditnin sëmundjet infektive sipas rrezikut, duke imagjinuar aftësinë e tyre për t'u përhapur globalisht .

Gripi përfundoi në vendin e parë për shkak të aftësisë së tij për të evoluar dhe përsëritur, çdo sezon, me karakteristika paksa të ndryshme. "Çdo dimër shfaqet gripi - shpjegon Salmanton-García - dhe këto valë mund të përshkruhen si "pandemi të vogla". Ato janë pak a shumë të kontrolluara sepse "shtamet" e ndryshme që i shkaktojnë nuk janë mjaftueshëm virulente – por kjo nuk do të jetë domosdoshmërisht rasti përgjithmonë.


SËMUNDJA X

21% e ekspertëve në vend të kësaj e konsiderojnë të ashtuquajturën “Sëmundje Për momentin ka mijëra patogjenë që ekspertët i vëzhgojnë si prioritet dhe kur është e nevojshme t'u referohemi pa treguar specifikisht njërin prej tyre, përdoret kjo shprehje . Një ditë ata mund të arrijnë të infektojnë njerëzit në mënyrë të papritur dhe të pakontrolluar, siç ndodhi në fund të 2019 me SARS-CoV-2.

COVID U UL

SARS-CoV-2 u konsiderua si kërcënimi i parë pandemik nga 8% e ekspertëve, ndërsa organizmat që individualisht janë shumë vdekjeprurës, si virusi që shkakton ethet Lassa (një lloj ethe hemorragjike), virusi Ebola dhe virusi Zika, konsiderohen një kërcënim serioz global nga vetëm 1-2% e të anketuarve.

FANTAZMA E GRIPIT TË SHPENDËVE

Vetëm javën e kaluar Organizata Botërore e Shëndetësisë ngriti shqetësime për përhapjen e virusit të gripit të shpendëve H5N1, një nënlloj i influencës A që qarkullon te zogjtë dhe është gjithashtu i aftë të shkaktojë sëmundje në shumë lloje gjitarësh, përfshirë 'njeriun'.

Javët e fundit, virusi i gripit të shpendëve është përhapur në mesin e lopëve të fermave në 12 shtete amerikane, një rrethanë që ka habitur ekspertët, pasi bagëtitë konsideroheshin si kafshë me rrezik të ulët të infektimit nga ky lloj patogjeni. Sipas OBSH-së, ngjarjet e fundit rrisin rrezikun e përshtatjeve të mëtejshme të virusit për të kryer një përhapje nga kafshët te njerëzit (disa operatorë që punojnë në kontakt me bagëtinë tashmë janë infektuar ) dhe mësojnë aftësinë të transmetojnë nga njeriu te njeriu.

Gjatë 20 viteve të fundit, në qindra rastet e njerëzve të infektuar nga virusi nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me kafshët e infektuara, gripi i shpendëve është dëshmuar të jetë shumë vdekjeprurës për njerëzit, sepse organizmi ynë nuk është i pajisur mirë për ta luftuar atë. Megjithatë, dhe ndryshe nga ajo që ndodhi me virusin Covid, ne tashmë kemi vaksina efektive kundër gripit të shpendëve. Sfida, nëse është e nevojshme, do të ishte organizimi i logjistikës për prodhimin dhe shpërndarjen e tyre në një shkallë të gjerë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH