Sociale

Pse shpërblimi i grave për të pasur më shumë fëmijë nuk do të funksionojë

Shkruar nga Liberale

Pse shpërblimi i grave për të pasur më shumë

Në vend të kësaj, ekonomitë duhet të përshtaten me shpërblimet për foshnjat pas lindjes

Me rënien e nivelit të lindjeve, në shumicën e vendeve të botës, shumë politikanë po premtojnë shpërblime dhe po ndërtojnë politika që mund t'i nxisin gratë të kenë më shumë fëmijë.

Donald Trump është zotuar se do të japë bonuse nëse kthehet në Shtëpinë e Bardhë. Në Francë, ku shteti tashmë shpenzon 3.5-4% të PBB-së për politikat familjare çdo vit, Emmanuel Macron dëshiron të "riarmatosë demografikisht" vendin e tij.
Koreja e Jugut po mendon shpërblime me vlerë 70,000 dollarë për çdo fëmijë. Megjithatë, të gjitha këto përpjekje ka të ngjarë të dështojnë, sepse ato janë ndërtuar mbi një keqkuptim.

Shqetësimi i qeverive është i kuptueshëm. Normat e fertilitetit po bien pothuajse kudo dhe bota e pasur përballet me një mungesë të madhe foshnjash. Me normat mbizotëruese të lindjeve, një grua në një vend me të ardhura të larta sot do të ketë mesatarisht 1.6 fëmijë gjatë jetës së saj. Çdo vend i pasur përveç Izraelit ka një normë lindshmërie nën nivelin e zëvendësimit prej 2.1, në të cilin një popullsi është e qëndrueshme pa imigrim.
“Rënia gjatë dekadës së fundit ka qenë më e shpejtë nga sa prisnin demografët” nënvizon “The economist” në një nga analizat e fundit.

Poll
SHQIPENGLISH