Showbiz

Nuk do ta besoni cila është mosha kur do të arrini kulmin e lumturisë!

Shkruar nga Liberale
Nuk do ta besoni cila është mosha kur do të arrini kulmin e

Ekspertët kanë zbuluar moshën që njerëzit janë më të lumtur dhe për shumicën prej nesh do të ketë pak pritje.

Studiuesit nga Universiteti gjerman i Sportit në Këln, Universiteti Ruhr në Bochum, Universiteti Johannes Gutenberg në Mainz dhe universitetet e Bernës dhe Bazelit në Zvicër zhvilluan një studim me më shumë se 460,000 pjesëmarrës. Gjatë jetës së tyre ata shikonin se kur ishin më të gëzuar gjatë jetës së tyre.

Ekipi ekzaminoi kënaqësinë e jetës së njerëzve, gjendjet emocionale pozitive dhe gjendjet emocionale negative.

Dhe duke u kthyer pas në të dhënat e dekadave, ata zbuluan se njerëzit ishin më të lumtur kur mbushnin moshën 70-vjeçare. Në një deklaratë, ekipi tha:

Në cilën moshë janë njerëzit më të lumtur? Kjo pyetje në dukje e thjeshtë është studiuar gjerësisht gjatë dekadave të fundit, por një përgjigje përfundimtare ka qenë prej kohësh e pakapshme.

Një ekip hulumtues tani ka hedhur dritë mbi pyetjen në një përmbledhje gjithëpërfshirëse meta-analitike të botuar në revistën Psychological Bulletin.

Gjetjet tregojnë se kënaqësia e jetës së të anketuarve u ul midis moshës 9 dhe 16 vjeç, pastaj u rrit pak deri në moshën 70 vjeç dhe më pas u ul përsëri deri në moshën 96 vjeç.

Studimi nxjerr në pah nevojën për të marrë në konsideratë dhe promovuar mirëqenien subjektive me komponentët e saj të ndryshëm përgjatë jetëgjatësisë, siç përfundojnë autorët e studimit.

Gjetjet e tyre mund të ofrojnë udhëzime të rëndësishme për zhvillimin e programeve të ndërhyrjes, veçanërisht ato që synojnë ruajtjen ose përmirësimin e mirëqenies subjektive në fund të jetës.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH